hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar, euro ve sterlinde rekor üstüne rekor

    Dolar, euro ve sterlinde rekor üstüne rekor
    expand

    Rusya ile ABD arasında Suriye konusunda yaşanan kimyasal silah kullanımı iddialarıyla gerilen piyasalar, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini de etkiliyor. Rus Rublesi'nin tetiklediği değer kaybı sonrası Dolar/TL 4.13'i, euro/TL 5.10'u aşarken, sterlin/TL 5.85'in üzerine çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TL varlıklarda satış baskısı devam ediyor. Döviz cephesinde yeni rekorlar kırılırken, borsada satış baskısı arttı. Dolar/TL 4.13'i, euro/TL 5.10'u aşarken, sterlin/TL 5.85'in üzerine çıktı. Dolar/TL saat 16.50 itibariyle 4,1125, euro/TL 5,0865 ve sterlin/TL 5,8355 seviyesinde yer aldı.

    ABD’de ÜFE artışı beklentiyi aştı

    Ruble'nin tetiklediği değer kaybı ile TL ayrıca euro ve sepet karşısında da tarihi rekorları yeniledi.Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer sonrası bugün de bir ara kayıpların yüzde 5'e ulaşması piyasalardaki satışı tetikledi.

    Ruble dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybederken, ülkenin RTS endeksi yüzde 4'ten fazla düşüşle Ağustos 2017'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ruble, ABD'nin bazı Rus oligarklarına ve varlıklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle dün üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı. Dün Rus şirket hisselerinde de ABD yaptırımlarının ülkenin en büyük şirketlerini hedef alması sonrası sert kayıplar yaşanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gram altında da rekor kırıldı: Yeni zirve 176 lira

    Bu yıla 158 lira seviyesinden başlayan altının gram fiyatı, dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle alış ağırlıklı bir seyir izledi. Martta 168 lira ile en yüksek aylık kapanışını gerçekleştiren altının gram fiyatı, bugün günün ilk saatlerinde tarihinin en yüksek seviyesi olan 175,5 lirayı gördü. Gün içerisinde artış ivmesini sürdüren gram altın 176,12 seviyesine kadar yükseldi.

    Avrupa Birliği'nden çok kritik UBER kararı

    "4'ün üzerinde hareket sürecek gibi duruyor"

    A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, dolarla ilgili yaptığı değerlendrimede, 4,0950 seviyesinin grafikte de dikkat edildiği üzere daha önce zorlanma gösteren standart sapmalardan birine denk geldiğini vurgulayarak, buna karşın USDRUB'un bugün yüzde 4,14 yukarı giderken, halihazırda zaten zayıf olan TL için yüzde 0,35’lik hareketin çok olmadığını, fakat resmin büyütülmesi durumunda ise yıl başından bu yana yüzde 7,8 yükselen dolar/TL ve yüzde 9,17 yükselen dolar/ruble'nin görüldüğünü belirtti. Taştan, "Ruble ve Türk Lirası şu anda yıl başından bu yana dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer alıyor. 4,00 üzeri hareket muhtemelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısına kadar da devam edecek gibi duruyor" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow