hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Domates fiyatları yükselebilir

    Domates fiyatları yükselebilir
    expand

    Batı Akdeniz ve Ege'de özellikle Mart ve Nisan aylarında yaşanan fırtına ve don olayları nedeniyle olumsuz etkilenen domates üretiminde, bu kez de zamanında dikim yapılamaması nedeniyle kriz kapıda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tolya Tohum sahibi Ziraat Mühendisi Salih Derya Güneş, piyasadaki domatesin şu an ihtiyacı karşıladığını, ancak zamanında dikim yapılamaması nedeniyle de kısa süreli domates krizinin kapıda olduğunu öne sürdü.

    Domatesin 10- 15 yıldır piyasada 1 ila 2 TL arasında fiyatlandırıldığına dikkati çeken Güneş, üreticinin son 2 yıl standart üretim yapamadığını hatırlattı.

    Güneş, "Piyasada halen dalgalı üretim yelpazesi var. Artan dolar ve döviz kurları, girdilerdeki artan maliyetler üreticinin belini büken en büyük sıkıntı. Üstüne üstlük bir de hava muhalefeti üreticiyi iyice köşeye sıkıştırmış durumda. Üretici bu şartlarda ne yapsın?" dedi.

    Domates fiyatlarının önümüzdeki günlerde yüksek seyredeceğini öngördüklerini belirten Güneş, şöyle konuştu:

    "Sıkıntı birkaç ay sonra açık tarlaların devreye girmemesi ile ortaya çıkacak. Ege ve İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan son donlar ile yağışların çok şiddetli olması Aydın Ovası'nda domates dikimine engel oldu. O bölgede hala tarlalara girilemiyor.

    Moda dünyasının en çok kazanan genç modelleri

    Temmuz'dan sonra devreye girmesi gereken domatesin piyasaya tedariki düşük düzeyde olacak ki, bu da Ağustos ayından itibaren fiyatların yükselmesi anlamına geliyor. Yayla bölgelerindeki ilk dikimlerin de don nedeniyle zarar görmesi tüketicinin yüksek fiyattan domates yiyeceğine işaret ediyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow