hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Şimşek: "Siz bu dedikodulara inanmayın"

    Mehmet Şimşek: Siz bu dedikodulara inanmayın
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Merkez Bankası'nın yapısında değişikliğe gidileceği" yönündeki bir soruya, "Siz bu dedikodulara inanmayın" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek, birçok belirsizliğin yanı sıra, iki seçim ve Ortadoğu'da kaosun olduğu bir dönemde Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 büyüyebileceğini, seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin azalması, Avrupa'da toparlanma ve Ortadoğu'daki gelişmelerle 2016'da rahat bir şekilde yüzde 4 veya üstüne bir büyüme yakalanabileceğini söyledi.

    Azimut Geleneksel 3. Uluslararası Finans Konferansı'nın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, açıklanan Orta Vadeli Program'ın yeni hükümet kurulduktan sonra tekrar gözden geçirileceğini belirterek, "2016 bütçesine tekrar bakılacak. Ama (büyümede) bugün itibariyle iyimser olmak için bazı sebepler var" dedi.

    1 Kasım Pazar günü yapılan seçimde AKP yüzde 49 oy oranı ile 317 milletvekili çıkararak yeniden tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaştı.
    Avukatlık ücretlerine indirim geldi!
    Resmi Gazete'de 12 Ekim'de yayımlanan OVP'de büyüme, ihracat ve cari açık tahminleri aşağı, enflasyon tahminleri yukarı revize edilirken, büyüme 2015 için daha önce öngörülen yüzde 4'ten yüzde 3'e, 2016 için yüzde 5'ten yüzde 4'e, 2017 için yüzde 5'ten yüzde 4.5'e aşağı revize edilmişti.



    Fed'in Aralık'ta muhtemel faiz artışının gelişmekte olan ülkeler için iyi olmayacağının açık olduğunu ifade eden Şimşek, bundan korkmak yerine hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

    Türkiye'yi dış şoklara karşı korunaklı hale getirmek için, makro finansal istikrarı önceliklendirip, mali disiplinin devam ettirilmesi, bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının sürdürülmesi ve politikaların bu çerçevede şekillendirilmesinin önemine dikkat çeken Şimşek, şöyle konuştu:

    "Ama bundan sonra ne yapılacağı konusunda en önemli hazırlık, en önemli konu 'reform'. Çok hızlı bir şekilde yapısal reform gündemini uygulamaya koyarsak, beklentiler kanalında hızla bir iyileşme olur. Bu da Türkiye'yi diğer ülkelerden pozitif bir şekilde ayrıştırır. Yani bir tek sihirli değnek var; o da yapısal reform değneği."
    Ekimde borsa kazandırdı!
    Şimşek, seçimin ardından siyasi riskin minimum düzeye indiğini belirterek, "Önümüzü görüyoruz, reform kabiliyetimiz var" dedi.

    Küresel ekonominin zor bir konjonktürden geçtiğini ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Şimşek, Türkiye'nin bu coğrafyada bütün sıkıntılara rağmen iyi bir performans ortaya koyduğunu vurguladı ve şunları kaydetti:

    "Çin ve Japonya gibi dışa açılacak ülkeler için (Türkiye) önemli bir üs olabilir. Dolayısıyla küresel ekonomi tabi ki sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bir yavaşlama var. Gelişmekte olan ülkelerde sıkıntılar var. Ama Türkiye siyasi istikrarıyla, reform gündemiyle ve sağlam temelleriyle önümüzdeki dönemde pozitif yönde ayrışabilir."

    Enflasyonun inatçı olması yapısal sorun

    Önümüzdeki dört yıl seçim olmayacağını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin güçlü bir mali disiplini olduğunu, cari açığın daraldığını ve finansmanının iyileştiğini belirterek, "Enflasyon hâlâ yüksek. Orta vadede yüzde 5 seviyesine gelmesini umuyoruz. Uzun vadede de düşük tek haneye gelmesini bekliyoruz" dedi.

    Şimşek, toplantıdaki konuşmasında da, "Türkiye'de enflasyon neden çok inatçı" yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

    "Bu, çoğunlukla yapısal makro bir sorun diyebilirim. Örnek olarak gıda fiyatları birçok ülkeden daha hızlı yükseliyor. Bunun açıklayacak genel bir nedeni yok. Daha ziyade mikro ölçekli tıkanıklıklardan kaynaklanıyor. Bu nedenle tarım ve gıda fiyatlarını inceleyecek ve tıkanıklıkları tespit edecek bir kurul oluşturduk. Temellere dönmemiz ve görece yüksek bu fiyat baskısını yaratan unsurları tespit etmemiz gerekiyor. Gıda ve içecek enflasyon sepetinin yaklaşık dörtte birini oluşturduğundan önem kazanıyor."

    OVP'de, TL'deki değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yükselişin baskılamaya devam ettiği enflasyon 2015 için daha önce öngörülen yüzde 6.3'ten yüzde 7.6'ya revize edilirken, 2016 yılı beklentisi yüzde 5'ten yüzde 6.5'e, 2017 beklentisi yüzde 5'ten yüzde 5.5'e revize edildi. 2018 sonu için enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak belirlendi.

    Ekim ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 7.58 olarak açıklandı.

    Şimşek gazetecilerin, "Merkez Bankası'nın yapısında değişikliğe gidileceği" yönündeki bir soruya da "Siz bu dedikodulara inanmayın" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow