hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Okula başlangıç gideri yüzde 34 arttı

    Okula başlangıç gideri yüzde 34 arttı
    expand
    KAYNAK DHA

    Eğitim İş Sendikası, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetlerini hesapladı. Okula başlangıç giderlerinin geçen yıla göre yüzde 34,61 oranında arttığı belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, 28 Eylül 2015 tarihinde okulların açılmasıyla birlikte birçok ailenin bütçesine okula başlangıç giderlerinin ağır bir yük getireceğini açıkladı.

    Sendika olarak yaptıkları araştırmada, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetlerinin objektif olarak ortaya çıkarıldığını kaydeden Balık, 2015- 2016 eğitim öğretim yılının geçmiş yıllara oranla daha büyük sorunlarla başlayacağını dile getirdi.

    Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Balık, piyasadaki ürünlerin reel verileri üzerinden yapılan araştırmada, okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği yükü tüm gerçekliği ile ortaya çıkardığını belirterek fiyatları şöyle sıraladı:

    Okula Doğru haber dizisi - 1

    "Okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 707,71 TL'dir. İlkokul 1'inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1153,83 TL'dir. Ortaokula (5. Sınıfa) başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1300,05 TL'dir. Liseye başlayan öğrencinin ise 1426,02 TL'dir."

    Geçen yıla oranla yüzde 34,61'lik bir artış gerçekleştiğini belirten Balık, "Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir kişi, okula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yüzde 70'ini okul masrafı olarak harcamak zorunda kalacaktır. Yaptığımız bu araştırma da belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların dizaynı için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmamaktadır. Sabit ve dar gelirli ailelerin bu yükün altından kalkması çok zordur" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow