hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Politika faizi yüzde 25'e yükseldi! Kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler arttı

    Politika faizinde artış sonrası kredi kartı, KMH ve ticari kredi faiz tavanları da arttı. İşte politika faizinin yüzde 17,5'tan yüzde 25'e yükselmesiyle geçerli olacak yeni oranlar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Politika faizinin %25'e yükselmesiyle kredi kartı ve kredilerde uygulanan tavan faiz oranları da arttı. Referans faiz oranı aylıkta yüzde 2,26’ya yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2,81’e, yıllıkta yüzde 40,1’e yükseldi.

    -Nakit çekimde faiz aylıkta yüzde 3,57’ye, yıllıkta yüzde 53,2’ye yükseldi.

    -Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 56,3’e yükseldi.

    Ekonomist Doç Dr. Filiz Eryılmaz, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Alınan bu karar sadece enflasyonla mücadeleye karşı alınan bir karar olarak görmemek lazım. Türkiye artık KKM'den çıkış stratejisine geçiyor. Kredi faizleri arttı. Bankalar diyor ki kredi faizleri artmazsa ben mevduat faizlerini artırmam. Bugün politika faizini yükselterek bankalara alan açıldı. Kredi faizi de mevduat faizi de yükseldi. KKM'deki vatandaşın TL'ye geçmesi için bir zemin oluşturulacak. KKM'deki vatandaş dolara yönelen vatandaş. Bugün kur düştü. MB şu mesajı verdi. Gerektiğinde ben atacağım sıkılaştırıcı adımlarla kurda yüksek beklentiniz olmasın. Kurda bir baskı olacak. Artık çok güçlü yükselişler beklemiyoruz, bir istikrar bekliyoruz. Mevduat faizlerini artırmadığınız zaman KKM'den çıkan vatandaşı dövize yönlendirirsiniz. KKM'den çıkış istiyorsanız bu mevduat ve kredi faizlerini maalesef yukarı çekmek zorundasınız. Son mesele şu. Maalesef ki enflasyonla mücadelede, ekonomik büyümeden, işsizlikten fedakarlık yapmadan enflasyon sorununu çözemezsiniz. Dolayısıyla daha fazla maliyete katlanmamanın maaliyeti yarın çok daha fazlasına katlanmaktır. Burada önemli olan acı reçeteyi kime havale edeceksiniz. Adaletli bir paylaşım yapmak gerekir." ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow