hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı

    Türkiyenin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GayriSafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 küçüldü. Bu yılın birinci ve ikinci çeyrek büyüme oranları ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşmişti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulusal hesaplar konusunda AByönetmeliklerine (ESA 2010) uygun olarak yapılan revizyon çalışmalarıtamamlanırken, dönemsel GSYH, ESA 2010'a uygun şekilde üretim, harcama ve geliryöntemiyle hesaplandı. Buna göre, gayrisafi yurt içi hasıla tahmini, zincirlenmiş hacimendeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde1,8 azaldı.

    2009 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez daraldı

    Piyasa beklentilerine göre Türkiye ekonomisinini yüzde 0.3 genişlemesi bekleniyordu. Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte gerçekleşen yüzde 1,8'lik daralma ile 2009'un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez küçüldü.

    TÜİK'ten yapılan açıklamada, yeni hesaplamaya göre 2015 yılında kişi başına gelir 11 bin 14 dolar oldu.

    Bakan Şimşek'ten küçülme verisi sonrası ilk yorum

    Gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 1,8 azaldı

    Gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,8 azaldı.

    Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon TL oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörünün toplam katma değeri, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azaldı, sanayi sektörünün toplam katma değeri, yüzde 1,4 azaldı, inşaat sektörünün toplam katma değeri, yüzde 1,4 arttı ve hizmetler sektörünün toplam katma değeri, yüzde 8,4 azaldı.

    Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemdecari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon lira olarak belirlendi.Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçenyılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azalırken,sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4, hizmetler sektörünün toplamkatma değeri de yüzde 8,4 geriledi.

    İnşaat sektörünün toplam katma değeri iseyüzde 1,4 artış gösterdi.Bu yılın ilk ve ikinci çeyrek büyüme rakamları revize edildi. İlkçeyrek için yüzde 4,7, ikinci çeyrek için yüzde 3,1 olan büyüme rakamları, yüzde4,5 olarak güncellendi.AA Finans'ın "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, 15Temmuz darbe girişimi ve Brexit kararının etkisinde geçen üçüncü çeyrektebüyümenin yüzde 0,15 daralacağı tahmininde bulunmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow