hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TZOB: "Çiftçilerin de kredi borçları ertelenmeli"

    TZOB: Çiftçilerin de kredi borçları ertelenmeli
    expand

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hafta sonu lodos fırtınası ve aşırı yağışların, tarım ve hayvancılık alanında zarara neden olduğunu belirterek, "31 Aralık'tan sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da ertelenmelidir" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kuraklık ve don başta olmak üzere 2013-2014 üretim döneminde hemen hemen bütün afetleri yaşayan üreticilerin, 2015'e de afetlerle başladığını belirtti.

    Ocak ayında aşırı yağmur, kar yağışı ve su baskınlarının ardından, 31 Ocak-2 Şubat arasında meydana gelen lodos fırtınası ve aşırı yağışların büyük zarara yol açtığına dikkati çeken Bayraktar, tarımın üstü açık bir fabrika olduğunu, çiftçinin, iklim koşullarında meydana gelen olumsuzluklardan en fazla etkilenen kesim olduğunu kaydetti.

    Bayraktar, yaşanan doğal afetlerin, içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen üretimi bırakmayan çiftçinin belini büktüğünü belirterek, fırtına nedeniyle ahırların, küçükbaş hayvan barınaklarının, kümeslerin, seraların zarar gördüğünü, yer yer ağaçların kökünden söküldüğünü, bazı yerlerde ise dallarda kırılmalar meydana geldiğini bildirdi.

    Bayraktar, Yalova'da etkili olan lodosun, ildeki seraların yüzde 80'inde zarara yol açtığını belirtti.

    Bayraktar, Edremit'te sebzelerde hasar meydana geldiğinin altını çizerek, Çanakkale'de daha çok ahır çatılarının zarar görmesi nedeniyle maddi kayıp yaşandığını, zeytinliklerde dal kırılmalarının olduğunu ifade etti.

    Altında sert firen

    Muğla'da soğuk esen fırtınanın seralarda ve turunçgillerde zararlara neden olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

    "Dalaman'da fırtınanın kesilmiş olmasına rağmen, 2 gündür yağış devam ediyor. Fırtına seraların uçmasına, yıkılmasına, portakal bahçelerinde dal kırılmalarına, portakal dökümlerine neden oldu.

    Ortaca'da seralarda zarar yok denecek kadar azken, portakal bahçelerinde dal kırılmalarına, büyük oranda portakal dökümlerine neden oldu. İlçede yıllık üretimi 10 bin ton olan portakalda yaklaşık yüzde 50 zarar meydana geldi.

    Bilecik'te de ahırların, samanlıkların çatıları uçtu, sebze alanları zarar gördü. Kocaeli'nde daha önce kar yağışından zarar gören seraları, bu sefer de fırtına vurdu. Daha yeni seraların naylonlarını yenileyen üreticiler, büyük maddi kayba uğradı. İldeki seraların ancak yüzde 10'unun sigortalı olduğu dikkate alındığında, kaybın faturası daha da ağır hissedildi.

    Sakarya'da bazı ahırların çatıları uçarken, seraların yüzde 90'ı hasar gördü. İzmir Tire'de henüz hasat edilmeyen toplam ürünün yüzde 20'si kadar zeytin, fırtına nedeniyle döküldü. Edirne'de hafta sonu meydana gelen aşırı yağış nedeniyle çok büyük bir kayıp bekleniyor.

    Her taraf sular altında kalmış ve şehirdeki tüm yönetim birimleri seferber olmuş durumda. Tekirdağ'da seralar rüzgardan zarar gördü. Yer yer sel basınları meydana geldi. Aşırı yağış alan ekili tarlalarda yüzde 20-30 çürüme meydana geldi."

    "Hasar tespit çalışmaları devam ediyor"

    Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Bayraktar, bu yaranın sarılması gerektiğini bildirdi.

    Bayraktar, önceki yıllarda afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları düşük faizli kredi borçlarının, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelendiğini hatırlatarak, "31 Aralık'tan sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da ertelenmelidir" ifadesini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow