hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeybekci: Yüzde 2,9 durmak demektir

    Zeybekci: Yüzde 2,9 durmak demektir
    expand

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yüzde 2,9 Türkiye için durmak demektir. Hiç kıpırdamamak demektir. İşsizlik artışta, Türkiye yüzde 5'in altında bir büyümeye razı olmamalı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CNBC-e canlı yayınında şu açıklamaları yaptı:

    * Yüzde 2.9 veya yüzde 3'lük bir büyüme Türkiye için durmak demektir, Türkiye yüzde 5'in altında bir büyümeye razı olmamalıdır.

    * Cari açık/GSYH bu yıl sonu itibariyle yüzde 4 seviyesine gelecek; Türkiye'nin artık cari açık problemi yoktur, şu anda büyüme ile ilgili yeni bir hedeflemeye kilitlenmemiz gerekiyor.

    * İlk çeyrekte yüzde 1.5 seviyesinde büyüme olursa ben bunu hedefe doğru gidişte önemli olarak görüyorum.

    * Başbakanın açıkladığı yeni ekonomi paketimizin en önemli etkilerinden bir tanesi 2015 ikinci çeyreğinden itibaren büyümeye iç piyasanın da destek vermeye başlaması olacak; iç piyasanın büyümeye katkısı çok yüksek gelecek, ihracatın da büyümeye katkısı artarak devam edecek.

    * 2015 yılında büyüme rakamlarında herhangi bir negatif revizyon öngörmüyorum.

    * 2015 yılı büyüme rakamlarının ve dengelerinin çok daha güçlü olacağını bekliyorum, özellikle yılın ikinci yarısında istediğimiz büyüme rakamlarına doğru çok güçlü biçimde yeniden bir başlangıcın olacağını öngörüyorum.

    * İhracatta parite etkisinin yanında, emtia fiyatlarındaki düşme de etkili oldu.

    * İhracatta sadece pariteden kaynaklanan bir eksi yaşamanın yanında, emtia fiyatlarındaki düşüş bizim maliyetlerimizi aşağı çektiği için ihracat fiyatları da aşağı gidiyor; bunun da ihracatımızın üzerinde düşme etkisi oluyor.

    * İran'ın yaptırımlardan kurtulması ve ekonominin normale dönüşmesine en hazırlıklı ülke Türkiye; İran ile tercihli ticaret anlaşmamıza her sene en az 30 ürün daha ekleyeceğiz, 14-15 milyar dolar seviyesindeki dış ticaret hacmimizi iki yıl içinde 35 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow