hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Virüs salgınlarında çalışanlara ücretsiz izin kullandırılabilir mi?

    Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını iş hayatını da olumsuz etkiledi. Salgın sürecinde çalışanlarla ilgili merak edilen soruların başında "Virüs salgınlarında çalışanlara ücretsiz izin kullandırılabilir mi?" geliyor.  Avukat İlker Türkgüler konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkgüler, "Bu soruyu ikiye ayırmak gerekmektedir. Yani koronavirüsü salgını nedeniyle işçi de ücretsiz izin talep edebilir. İşveren de işçiyi ücretsiz izne çıkarmak isteyebilir.

    İşçi açısından; İş Kanunu’nda işçinin ücretsiz izin hakkına ilişkin düzenlemeler, doğum vs. durumlara ilişkin özel olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla bu düzenlemelerin haricinde işçinin ücretsiz izin hakkı doğmayacaktır. Ancak işverenin kabul etmesi halinde işçinin her zaman ücretsiz izne ayrılması mümkündür. Bu konuda mevcut salgın hastalık kapsamında çocuklarının okul durumu vs. gibi nedenlere istinaden ebeveynlerden en az birisi için özel olarak izin uygulamasına yönelik Genelge çıkarılması gerektiği görüşündeyim.

    İşveren Açısından; İşverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarması ise tek taraflı bir irade beyanı ile mümkün değildir. Bu konuda mutlaka işçinin de onayı gerekmektedir. Aksi halde işçinin onayı olmadan uygulanan ücretsiz izin uygulaması haksız fesih niteliğinde olacaktır." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow