hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıl onları ezdi geçti... Küresel iflaslar 2008 seviyesini aştı

    Yıl onları ezdi geçti... Küresel iflaslar 2008 seviyesini aştı
    expand

    2022'de başlayan sıkılaşmalarla beraber Covid sübvansiyonlarının sona ermesi ve artan faiz oranları işletmeler üzerinde büyük bir etki yarattı. 'Zombi' olarak adlandırılan birçok şirket ortadan kalkarken, iflas edenlerin sayısı 2008 büyük krizini aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya kurumsal sektörü onlarca yıldır görülmemiş çift haneli bir hızda meydana gelen bir iflas dalgasıyla sarsıldı. ABD'deki ticari iflaslar Eylül ayına kadar yıllık yüzde 30 artış kaydederken, AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da bildirilen iflasların sayısı Ocak'tan Eylül'e kadar aynı döneme göre yüzde 25 arttı.

    Financial Times'ın ulusal istatistik ofislerinden elde edilen verilere dayandırdığı haberine göre, AB genelinde batan şirketlerin sayısı Eylül ayına kadar geçen dokuz ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

    Ekim ayında Fransa, Hollanda ve Japonya'da iflasların sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30'dan fazla artış görüldü.

    Çoğunluğu varlıklı ülkelerden oluşan OECD grubu yakın zamanda, Kuzey ülkeleri Danimarka, İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere bazı üye ülkelerdeki iflas oranlarının 2008 küresel mali krizi sırasında ulaşılan seviyeleri aştığını bildirdi.

    İngiltere ve Galler'de de iflasların bu yılın Ocak ve Eylül ayları arasında 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Capital Economics baş ekonomisti Neil Shearing, FT'ye yaptığı açıklamada, trendin yüksek faiz oranlarının yanı sıra Kovid döneminden yalnızca hükümet desteği sayesinde kurtulan sözde zombi şirketlerinin kendi kendini tasfiye etmesiyle güçlü bir şekilde desteklendiğini söyledi.

    Pandemi sırasında şirketlere ve hane halkına yönelik devasa hükümet destek programları büyük ölçüde geri çekilirken, merkez bankaları giderek artan enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını defalarca artırıyor.

    Uzmana göre, merkez bankalarının faiz artışlarının zirveye ulaşacağı tahmin edilse bile, birçok işletmenin önümüzdeki aylarda borçlarını daha yüksek oranlarda yeniden finanse etmek zorunda kalması nedeniyle bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow