hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'nin "Slikozis" önerisine ret

    BDPnin Slikozis önerisine ret
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin, Silikozis hastalığının araştırılmasıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

    BDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

    Öneri üzerinde konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ölümcül olan Silikozis hastalığıyla ilgili sağlıklı veri bulunmadığını, 2005 yılından beri 600'ün üzerinde hastadan söz edildiğini ancak gerçek rakamın 2 binden fazla olduğunu söyledi.

    Kesin tedavisi olmayan Silikozis hastalığından korunma önlemlerinin önemli olduğunu belirten Baluken, "Birincil önlem kot taşlamanın yasaklanmasıdır. Hala vitrinlere baktığımızda beyazlatılmış kotları görüyoruz. Meclis mutlaka bu konuda çalışma yapmalı. Hasta yakınları da bu konuda feryat ediyor. Hastalar çeşitli nedenlerle 3 ay için başvuramadığı için çıkarılan yasal düzenlemeden faydalanamadı. Bu nedenle 3 aylık süre kaldırılmalı. Bu konuda verilen kanun teklifleri ele alınmalı. 20-30 yaşlarında adım atamayan, nefes alamayan genç hastaların dramı ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

    Öneri aleyhine konuştu

    AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de uzun aradan sonra iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili önemli bir düzenlemenin yapıldığını hatırlatarak, yasaların hayata geçirilmesinin görevleri olduğunu kaydetti.

    Hastalıkla ilgili yeterli kayıt tutulmaması ve istatistik bulunmamasının önemli eksiklik olduğunu belirten Domaç, ne kadar kişinin hastalığa yakalandığını bilinmediğini ancak bunların kayda geçirilmesini zorunlu kılan düzenlemenin yapıldığını söyledi.

    Kot taşlama konusunda önlem alınması için 2009 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından genelge yayınladığını hatırlatan Domaç, Silika tozunu kullanılmasının yasaklandığını, buna rağmen kullananların yasaya aykırı iş yaptığını söyledi.

    Sosyal güvenlik kapsamında olmayan Silikozis hastalarına maaş, ölümleri halinde yakınlarına aylık bağlanması imkanı getirildiğini anlatan Domaç, eksikler konusunda yasanın yeniden gözden geçirilerek hastalara tanınan başvuru süresinin uzatılabileceğini savundu.

    "Hayır diyenler kabus görecek"

    CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, öneri lehinde konuşmasında, iktidarın Meclis'in yoğun çalışma temposu nedeniyle konuyla ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasına karşı çıktığını belirterek, "Meclis yoğun değil. Siz bu işten kaçıyorsunuz. Türkiye'nin her yerinde insanlar ölüyor ama siz bu insanların sorunlarını tartışmaktan kaçıyorsunuz. Silikozis ölümcül ve tedavisi olmayan hastalıktır. TBMM sorunların çözüm yeri değilse, ne işe yarayacak? Sadece Başbakan'ın istediği kanunlar mı geçecek buradan? Siz ne zaman Başbakan'ın milletvekili olmaktan çıkıp milletin vekilleri olduğunuzda Meclis de hak ettiği yerde olacak" diye konuştu.

    Atıcı'nın, "Öneriye 'hayır' diyenler bu gece uyuyamayacak. Kabus görecek" sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

    Öneri aleyhinde söz alan AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, "Bu alanda eksiklik varsa elbette hükümetimiz bunu görür ve giderir" dedi.

    CHP'li Atıcı'nın "toplum mühendisliğine soyunduğunu" ifade eden Özel, "Biz milletin vekiliyiz. Başbakan da milletin vekili. Girdiğimiz her seçimde oyunu artırmış bir kadroyuz. Sorun yok demiyoruz. Çözüm için sorunun üzerine kararlılıkla giden hiçbir sorunu halının altına süpürmeyen bir iktidar var. Türkiye'de çözümünün önünde kimin olduğunu görmek istiyorsanız aynaya bakın görürsünüz. AK Parti kimsenin ölümüne razı olmaz. Çatlasanız da patlasanız da AK Parti iktidarda olmaya devam edecek" dedi.

    Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow