hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haniye'nin ziyareti ne anlama geliyor?

    Haniyenin ziyareti ne anlama geliyor
    expand

    Gazze'deki Hamas yönetiminin başbakanı İsmail Haniye, 4 günlük ziyaretinin ardından, Türkiye'den ayrıldı. Ayrılmadan önce de son özel röportajını CNN TÜRK'e verdi. Ortadoğu'da mezhep çatışması riskini, Hamas'ın geleceğini, kendisine atfedilen Diyarbakır sözlerini ve Türkiye temaslarını değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK muhabiri Elif Özgen ve kameraman Serdar Çetin'in özel röportajı. 

    Hamas'ın siyasi bürusonun Suriye'den çıkaracağı iddiasları var Türkiye'ye gelmek gündeminizde mi?

    Siyasi büronun Türkiye veya başka bir ülkeye taşınmasına dair net bir karar yok. Şimdilik Şam hükümetinin de bizden böyle bir nakil için talebi olmadı. Biz Türkiye ve diğer ülkelerde misafiriz. Ziyaretler de sözkonusu oluyor. ama biz tabii ki Filistin'e dönmek istiyoruz. Kendi topraklarımızda faaliyet göstermek istiyoruz. Bizim için hicretin dönüşü Filistin topraklarıdır.

    El Fetih ile Filistin Kurtuluş Örgütü çatısında altında birleşeceksiniz ama İsrail konusunda tavır farkı çok net. Bu şartlarda bu birleşme nasıl olacak?
    Siyasi duruşlarımızda tavır farkı olduğu doğru. Bu konuda inkar edilemez bir fark sözkonusu. Ama biz halkımızın yararı için ortak paydada buluşmak istiyoruz. Halkımız için bunu gerçekleştirmek zorundayız. Ulusal uzlaşıyı sağlayacağız. Ulusal birliğimizi de sağlayacağız. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün çatısı altında bütün Filistinli gruplar ortak bir hedefe yönelmek zorundayız. Bunu Filistin halkının çıkarı için bunu yapmak zorundayız. Ulusal birlik hükümetinin kuruluşunda daha önce bazı görüş ayrılıkları oldu. Başbakanın ismi konusunda şu an bir ittifak sözkonusu. Ulusal Filistin hükümeti kurulacak ve bu teknokrat bir hükümet olacak. Eğer imkan olursa bu ayın içinde Batı Şeria ve Gazze'nin temsilcilerinin de olduğu ulusal birlik hükümeti kurulmuş olacak. Filistin'in siyasi birliğini Filistin Kurtuluş Örgütü çatısı altında sağlamış olacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Gazze ablukasını Lahey'e taşıma kararı almıştı, bu konuda sizinle ortak yürütülen bir çalışma var mı?
    Tabii ki bu konuda Türkiye'nin çabalarına çok önem veriyoruz. Tüm Filistin halkı ama öncelikle Gazze halkı da bu çabalara büyük saygı duyuyor ve önem veriyor. Biz her türlü yardımlaşmaya zaten hazırız. Ambargonun uluslararası teşkilatlara ve Lahey'e sunulması konusunda Türk hükümetinin ve Türk halkının duruşu bizim için çok önemli. İsrail'in yaptıklarının ortaya çıkartılmasında bu duruşun büyük bir payı olmuştur. Türkler ambargonon kaldırılmasında şehitler vermiştir.

    Yurtdışı turlarında muhalefetle görüşen liderlerin sayısı genelde az oluyor. Sizin özellikle muhalefetle görüşmek istemenizin bir sebebi var mı?
    Türk halkının bütün partiler nezdinde Filistin konusunda ortak bir duruş sergilediğini biliyoruz. Öncelikle bu ziyaretlerimiz, herkese Gazze konusundaki desteklerinden dolayı teşekkür etmek içindi. Filistin davasına desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunmak istedik. Bu sebeple bir ziyarette bulunduk. Siyasi partilere de teşekkürlerimizi sunduk çünkü Gazze konusundaki gösterilere onlar da katıldılar. İkinci olarak da biz kendimiz de siyasi anlamda herkese açık olduğumuzu herkesle diyalog kurmak istediğimizi görmek istedik. Gazze halkının ve Kudüs'ün yaşadığı sıkıntıları herkese açıklama fırsatı bulduk. Görüştüğümüz herkesten çok büyük destek ve saygı gördük. O anlamda Filistin halkına yönelik ambargonun kaldırılmasına yönelik ciddi bir çaba sarfetmiş ve bunun da karşılığını görmüş olduirik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk basınında sizin ağzınızdan bazı ifadeler yer aldı... Selahattin Demirtaş ile görüşmeniz sırasında, "Diyarbakır'ı özgür görmek istiyoruz" dediğiniz iddia edildi. Ne anlama geliyor?
    Bu iddialar gerçekleri içermiyor. Ben görüşmelerimde sadece Gazze, Filistin ve ambargo üzerine konuştum. Bu sözleri söylediğim iddilaarı gerçek dışı. Bu Selahattin Demirtaş'ın da "Böyle bir söz kullanılmadı" dediğini öğrendim. Biz tüm partilere ve Türk halkının tamamına saygı gösterdiğimiz gibi, Kürt halkının da Türk halkıyla beraber Filistin ve Kudüs konusundaki tarihi duruşunu her zaman saygıyla yad edeceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sizin "İslam Baharı" olarak nitelediğiniz Arap Baharı bağlamında, islam dünyasında bir mezhep çatışmasından endişe ediyor musunuz?
    Biz Ortadoğu'da mezhep çatışması olmasını kesinlikle istemiyoruz ve ümid ediyoruz ki olmasın. İslam aleminin kendi çıkarını korumak için mutlaka birlik olması gerekiyor. Filistin davası özelinde baktığınızda da, ümmet ne zaman birlik olduysa filistin davasında ilerleme kaydedilmiştir. Ne zaman kendi içinde ihtilafa düşmüş ayrışmışsa, Filistin davası zarar görmüştür. Biz islam aleminin mezhep ayrımı olmaksızın birlik olmasını istiyoruz. Bunun da karşılıklı saygı sevgi ve diyalogla olmasını diliyoruz.

    Kısa bir zaman sonra Türkiye'den ayrılacağım. Ziyaretimi bitirmeden önce bu vesileyle şunları da söylemek isterim: CNN TÜRK aracılığıyla Türk hükümetine ve halkına çok teşekkür ediyorum. Özellikle sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, tüm siyasi güçlere, sivil toplum kuruluşlarına ve Türk halkına bu samimi karşılamadan dolayı teşekkür ediyorum. Bu ziyaretimde bir kez daha gördüm ki her Türk'ün kalbinde Filistin davasının ayrı bir yeri var. Türkiye kendisine yakışan bir şekilde, Türkiye ve Kudüs'e layık bir şekilde bizi karşıladı ve bağrına bastı. Bu samimiyeti ve ambargonun bitirilmesine yönelik desteği her görüşmemde hissettim. Mavi Marmara şehitlerinin aileleriyle de görüştüm ve onlara şunu söyledim: "Şehitleriniz şehitlerimizdir, dökülen kanınız kanımızdır." Biz bu vefa sözünü kendilerine veriyoruz. Türk halkına filsitn davasına gösterdikleri ihtimam için teşekkür ediyorum. İnşallah Türkiye bölgede etkili bir güç olarak kalmaya devam edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow