hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kulp olaylarına yeniden soruşturma

    Kulp olaylarına yeniden soruşturma
    expand

    Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1991 yılında PKK'lıların cenazesinde çıkan olaylarda açılan ateş nedeniyle 7 kişinin ölmesi olayına ilişkin yeniden soruşturma başlatıldı. Olayda yaralanan 2 kişinin avukatlarının "terör tazminatı" talebiyle yeniden başlayan soruşturma kapsamında Kulp Cumhuriyet Savcılığı, o dönem görev yapan 37 subay ve astsubayın ifadesini alarak, iddianame hazırlayacak.

    Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 24 Aralık 1991 günü, Bingöl'ün Solhan ilçesi kırsalında öldürülen 3 PKK'lı için düzenlenen cenaze töreninde olaylar çıktı. Kulp Jandarma Komando Taburu yakınlarındaki olaylar sırasında iddiaya göre, askerler silah kullandı ve açılan ateşle Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde ölürken, Mehmet Şah Tektekin ve Şeyhmus Altındağ yaralandı.

    Savcının "yargılama izni" talebine işlem yapılmadı

    Cenaze törenine katılan 54 kişiyle ilgili dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde açılan davada sanıklar beraat ederken, 7 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Mustafa Akkuş, 25 Ağustos 1992 tarihinde Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na fezleke gönderdi.

    Savcı Akkuş fezlekesinde, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın "görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebüs" suçlamasıyla yargılanması için izin istedi. Savcının bu fezlekesine karşın bir işlem yapılmadığı belirtilirken, daha sonra soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz, 7 Temmuz 1993 yılında görevsizlik kararı vererek, dosyayı gereğinin yapılması için il ve ilçe idare kuruluna gönderilmesine karar verdi.

    "Albay, Valinin hilafına eteş emri vermiş"

    Dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz tarafından hazırlanan ve yıllar sonra "terör tazminatı" başvurusu ile ortaya çıkan fezlekede, olay tarihinde Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı olan ve Tuğgeneral rütbesine yükseldikten sonra emekliye ayrılan ve 1999 yılında Trabzon'da trafik kazasında ölen Albay İsmet Yediyıldız'ın, İl Valisinin hilafına (karşı çıkmasına) rağmen ateş emri verdiği öne sürülerek şöyle denildi:

    "Maktullerin ölümü ile sonuçlanan olayların meydana gelmesine sebep olduğu, görevini kötüye kullandığı iddiasının varit (mevcut) olması nedeniyle, görev ve sıfatı nazara alınarak İsmet Yediyıldız hakkındaki dosya tefrik edilerek Diyarbakır Valiliği makamına gönderilmiştir."

    Fezlekede, olay günü Kulp'ta olan Hazro, Silvan, Ergani ve Lice jandarma komando bölükleri personelleri hakkında soruşturma izni için ilçe idare kurullarına yazı yazıldığı belirtildi.

    Soruşturma açıldı

    Kulp'ta 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan ve 2005 yılına kadar hiç bir işlem yapılmadığı,  avukat Nahit Eren'in olayda ölen 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için yaptığı terör tazminatı başvurusuyla ortaya çıktı. Avukat Eren'in 7 yıl süren ısrarlı takibi sonucu 21 yıl önce meydana gelen olayla ilgili dosya yeniden oluşturulurken, Kulp Cumhuriyet Savcılığı dosyanın zaman aşımına uğramasına kısa bir süre kala bir suç duyurusu dilekçesi ile yeniden soruşturma açtı. Soruşturmanın açılması ile birlikte doysa zaman aşımından kurtarılırken, "Adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebüs"ten açılan soruşturma kapsamında olayın yaşandığı gün Kulp'ta görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alındı. İfadelerin alınmasından sonra Cumhuriyet Savcısı'nın iddianame hazırlayacağı belirtildi.

    Tazminat konusunda farklı kararlar

    Kulp'ta 21 yıl önce yaşanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayın dosyasının yeniden açılmasını sağlayan terör tazminatı başvurusu ise hem Valilik hem de İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Olayda yaşamını yitiren 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için yapılan başvuru Valilik tarafından, "Kanunsuz gösteride bulunmak, kendi kusurları olduğu" gerekçesiyle reddedilirken, 2'inci İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazın da, oy çokluğu ile aynı gerekçe ile reddedildiği belirtildi.

    Tazminat taleplerini reddeden aynı mahkemenin, yine aynı olayda yaşamını yitiren Şahin Tekin için yapılan tazminat talebini ise kabul ettiği ortaya çıktı. Avukat Nahit Eren, söz konusu aynı mahkeme ve üyerinin Tekin için yapılan itirazı kabul ederek, tazminatı uygun gördüklerini, ancak kendi müvekilleri için yapılan itirazı reddetmelerine ve kendi kararları ile çelişmelerine bir anlam veremediğini söyledi. Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi'nin kararına şerh koyan hakimin ise, yaşamını yitiren vatandaşların kusurlu olmadığını, çünkü o gün orada bulundukları için yargılanan 54 kişinin beraat ettiğini bu nedenle tazminat talebinin kabul edilmesini istediği belirtildi.

    Generalliğe yükselip emekli olan albay, trafik kazasında öldü  

    Kulp'ta 7 kişinin ölümünden sorumlu tututan ve savcılar tarafından hazırlanan fezlekede, dönemin valisinin karşı çıkmasına rağmen askerlere ateş etme emri verdiği belirtilen Albay İsmet Yediyılız, Tuğgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra 6 Kasım 1999 tarihinde Trabzon'da trafik kazasında yaşamını yitirdi. Kulp olayları ve bölgede bazı olaylarla ilgili hakkında suçlamalarda bulunulan emekli Tuğgeneral İsmet Yediyıldız'ın yaşamını yitirdiği kazayı şüpheli bulan Ergenekon savcılarının, kazayla  ilgili inceleme yaptığı ortaya çıktı. PKK'lılar, Kulp'taki olaydan bir gün sonra İstanbul Bakırköy'de gösteri yaparak, dönemin Olaganüstü Hal Bölge Valisi şimdinin AK Parti Milletvekili Necati Çetinkaya'nın kardeşlerine ait bir mağazaya molotof kokteylleriyle saldırı düzenlemiş, mağazada meydana gelen yangında 12 kişi yanarak can vermiş, 19 kişi de yaralanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow