hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mor Gabriel sevinci

    Mor Gabriel sevinci
    expand

    Adıyaman ve çevre iller Süryani Kadim Metropoliti Melki Ürek, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin, "Mor Gabriel Manastırı kararı geç de olsa hepimizi sevindirdi. Bu çok olumlu bir şeydir"dedi.

    Ürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, paketin içereğinin Türkiye'deki bütün vatandaşları kucakladığı için olumlu bulduklarını söyledi.

    Mor Gabriel Manastırı ile ilgili kararın kendilerini sevindirdiğini belirten Ürek, "Getirilen diğer özgürlükler ve özgürlüklere müdahalelerin cezasız kalmaması ön görüldüğü için biz bunu çok olumlu bulduk. Mor Gabriel Manastırı kararı geç de olsa hepimizi sevindirdi. Bu çok olumlu bir şeydir, zira ülkenin hükümetleri kendi vatandaşlarını bir yere sıkıştıramaz. Bunu Başbakanımız da dile getirmiştir" dedi.

    "Bir çocuk gibi alkışladım"

    Düzenlemenin herkesi kucaklayacağına inandığını vurgulayan Ürek, uygulamanın vatandaşın refahı, rahatlığı ve iyiliği için olduğunu dile getirdi.

    Paketin, Türkiye'yi uluslararası areneda çok önemli bir konuma getireceğinin altını çizen Ürek, şunları kaydetti:

    "Mor Gebriel'in topraklarının çıkmaza girmesi bizim için bir hayal kırıklığıydı. Başbakanımızın bu hakkı tekrar iade etmelerini canlı yayında dinlediğim için çok mutluyum. Eminim hem manastır yönetimi, hem Midyat hem de bütün Süryaniler bunu alkışlayacaklardır. Bu kararı Başbakanın ağzından duyduğum anda bir çocuk gibi alkışladım. Bunu takdirle karşıladık. Bu kararı duyar duymaz Dışişleri Bakanlığımıza teşekkür maili postaladık. Başbakanımızı, hükümetimize teşekkür ettik."

    276 dönümlük araziye ilişkin 2008 yılındaki dava

    Türkiye’ye ve Güneydoğu’ya gelen heyetlerin sık uğradığı Mor Gabriel Manastırı M.S 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kuruldu. Manastır, 5 ve 6’ncı yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan kapı ve motif süslemeleriyle tanınıyor.


    Mardin’in Midyat İlçesi’ne bağlı Güngören Köyü sınırları içerisinde bulunan manastır idaresinin, komşu köylerin sınırları içerisindeki 100 hektarlık ormanlık alanı işgal ettiği öne sürülmüş ve 2008 yılında dava açılmıştı. Yerel mahkeme, söz konusu arazilerin kilisenin malı olduğuna karar vermişti. Yerel mahkemenin direnme kararı üzerine dosyanın gittiği Yargıtay Genel Kurulu da yerel mahkemenin direnme kararını bozmuştu. Bu kararla birlikte manastırın Hazine’ye devri için süreç başlamıştı.

    Köylülerin açtığı işgal davasında manastır adına Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunulurken, manastırın bulunduğu 276 dönümlük arazinin Hazine’ye devrinin tescilinin iptal edilmesi istenmişti. Yargıtay 20’nci Hukuk Dairesi’nde incelemeye alınan davada temyiz başvurusunu kabul etmemesi halinde manastırın arazisi Hazine’ye kalacağı ifade edilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow