hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savaş Ay son yolculuğuna uğurlandı

    Savaş Ay son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Tedavi gördüğü Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 9 Kasım'da hayatını kaybeden gazeteci-yazar Savaş Ay,gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

    Savaş Ay'ın cenazesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki törenin ardından Fatih Camisi'ne getirildi.

    Burada düzenlenen törene Savaş Ay'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Gazeteci Uğur Dürdar, Sanatçı Orhan Gencebay ile meslektaşları ve çok sayıda kişi katıldı.

    Başbakan Erdoğan'ın programı müsait olmadığı için törene katılamadığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Başbakanımız adına, hükümetimiz adına tüm sevenlerine, ailesine başsağlığı diliyorum. Başbakanımız bizzat son yolculuğuna uğurlamak için buraya geleceklerdi ama programları müsait olmadı. Başbakanımız ve hükümetimiz adına ben ve diğer arkadaşlarımız katıldı. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Seveni çok olan birisiydi. Arkasından dua edeni çok" diye konuştu.

    Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, "Hepimizin tanıdığı çok değerli bir isimdi. Savaş Ay koşardı, coşardı, coştururdu. Savaş Ay'ın yenilikçi, yaratıcı bir kimliği vardı. Savaş Ay, zaman zaman bizi hep duygulandırır, zaman zaman da hüzünlendirirdi. Bugün o hüzünlendirdiği anlardan birisi. Mekanı cennet
    olsun" dedi.

    Cenaze töreninde Savaş Ay'ın yeğeni Onur Ay, tabuta sarılıp uzun süre gözyaşı döktü. İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Savaş Ay'ın cenazesi omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı. Bakan Çelik ve Belediye Başkanı Topbaş da bir süre cenaze aracının arkasından yürüdü. Savaş Ay'ın cenazesi, Topkapı Kozlu Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi.

    İlk tören gazete önünde

    Bu arada, usta gazeteci Savaş Ay'ın cenazesi saat 10.00'da çalıştığı Sabah gazetesi binasının önüne getirildi. Usta gazeteci için ilk tören burada yapıldı.

    Törene Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Savaş Ay'ın meslektaşları, oğlu Ulaş Ay ve yakınları katıldı. Gazete girişindeki törende Savaş Ay'ın tabutuna, kendisiyle özdeşleşen 'A' yazılı şapkası ve boynundan hiç çıkartmadığı fotoğraf makinesiyle çekilmiş bir fotoğrafı kondu.

    Törende, taziyeleri kabul eden Ulaş Ay, babası gibi boynundan fotoğraf makinesini çıkartmadı. Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak veda konuşması yaptı.

    Şafak, "Hayat yalan ama ölüm gerçek. Hayat sanal, ama ölüm sahi. Her canlının er yada geç karşılaşacağı bu gerçek, işte bizi bugün burada bir araya getirdi. Savaş Ay'ı en iyi kim anlatabilir? Elbette Savaş Ay, yazılarıyla anılarıyla" dedi.

    Şafak son olarak Savaş Ay'ın 14 Ekim tarihinde yazmış olduğu yazıyı okudu.

    Savaş Ay'ın oğlu Ulaş Ay ise, "Çok teşekkür ederim geldiğiniz için. Boynumdaki babamın makinası. Artık ben taşıyacağım. Hiç boynundan çıkarmazdı" diye konuştu.



    Cemal Reşit Rey Konser Salonunda tören

    Savaş Ay'ın tabutu okunan duaların ve alınan helalliğin ardından omuzlara alınarak, ikinci törenin düzenleneceği Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na götürüldü. Burada düzenlenen törende de Ay'ın tabutunun yanına, fotoğrafı ile adeta kendisiyle özdeşleşen, üzerinde "A" yazılı şapkası bırakıldı.

    Törene, babasının fotoğraf makinesini boynunda taşıyan oğlu Ulaş Ay, kızı Sanem Ay, kızkardeşi Işıl Ay ve yeğenleri, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Halit Kıvanç, Coşkun Aral, Tayfun Talipoğlu, Nebil Özgentürk, Can Dündar, Zülfü Livaneli, Ahmet Selçuk İlkan, Sezen Cumhur Önal, Selami Şahin, Mustafa Alabora, Rutkay Aziz ile meslektaşları ve yakınları katıldı.

    Televizyoncu Okan Bayülgen'in sunumunu yaptığı caneze töreninde, Can Dündar'ın seslendirdiği, "A Takımı" ekibi tarafından hazırlanan, Savaş Ay'ın hayatına dair kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından Bayülgen, konuşarak, "Daha dolu dolu yaşayan bir adam görmedim. Savaş Ağabey ölmemek için uğraşan bir adam değildi. Galiba hiç uğraşmadı da. O, vazgeçmeyen bir adamdı" dedi.

    Savaş Ay'ın kızkardeşine vasiyeti

    Ay'ın kızkardeşi Işıl Ay, sanatçı bir aileden geldiklerini belirterek, ağabeyinin hastanede olduğu sırada, kendisine "Lütfen mezarımın başında 'Ninni' şarkısını mırıldanır mısın?' diye vasiyette bulunduğunu söyledi. Işıl Ay, ağabeyinin vasiyetini yerine getirerek, şarkıyı seslendirdi, ardından Savaş Ay için yazdığı şiiri okudu.

    Ay'ın eski dostu olduğunu belirten Zülfü Livaneli de "Savaş'ım burada yatarken konuşmak çok zor. Benim yiğidim, aslanım burada yatarken konuşmak çok zor" ifadelerini kullandı.

    "Güle güle kaptan"

    Ay'ın sokakta mucizeler yaratan bir haberci olduğunu ve çok erken hayatını kaybettiğini dile getiren gazeteci Nebil Özgentürk de usta gazeteciye, "Güle güle kaptan" diye veda etti.

    Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da Savaş Ay'ın Beyoğlu'nda yaşadığını ve orada yediden yetmişe herkes tarafından tanınan, sevilen biri olduğunu ifade etti.

    Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de "Mesleğine bu kadar bağlı ve seven, neredeyse gece yatarken dahi makinesini yanından ayırmayan biriydi" diye konuştu.

    Gazeteci Coşkun Aral ise hayatının en zor anını yaşadığını, çünkü 40 yıllık dostunu, arkadaşını kaybettiğini dile getirdi. Aral, "En çok kavga ettiğim ve en çok barıştığım insandı. Onunla birlikte bu mesleğe başladığımız günlerde bir farklılığın peşinde koştuk. O amacına ulaştı çünkü çok güzel bir okul yarattı. O 'A Takımı' okuluyla Türkiye'nin en karanlık dönemlerinde insanlara bir umut ışığı oldu. İyi ki varsın ve bizim için hep var olacaksın. Ruhun şad olsun" diye konuştu.

    "A Takımı"nın kendi yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden gazeteci Tayfun Talipoğlu da "A Takımı", "Bamteli" ve "Haberci" programlarının aynı kanalda olduğunu, bunların insanlara umut veren yapımlar olduğunu dile getirdi.

    "Çok sevdiği bir evladını kaybetmiş bir baba gibi hissediyorum"

    Savaş Ay'ın adının "Barış", soyadının da "Güneş" olması gerektiğini dile getiren Halit Kıvanç da "Çok sevdiği bir evladını kaybetmiş bir baba gibi hissediyorum. Şimdi ağlatıyor bizi. Fakat o kadar güzel şeyler yaptı ki mutluluğumuzu sürdüreceğiz" dedi.

    Ulaş Ay törende, tüm "A Takım" ekibini, babasının cenazesinin yanına davet etti. Üzgün olduğu görülen ve zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Ulaş Ay burada, "A Takımı bitmedi ve devam edecek" dedi.

    Konuşmaların ardından Savaş Ay'ın yakınları taziyeleri kabul etti. Daha sonra Ay'ın cenazesi omuzlara alınarak araca taşındı.

    Tören salonuna, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çelenk gönderdiği görüldü.

    Savaş Ay Fatih Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zeytinburnu Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow