hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz Saray kafa kesme videosunu doğruladı

    Beyaz Saray kafa kesme videosunu doğruladı
    expand

    Beyaz Saray, Amerikalı gazeteci James Foley'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünce infaz edilirken çekilen görüntülerin gerçek olduğunu doğruladı. İngiliz polisi ise görüntülerinin izlenmemesi ve paylaşılmaması yönünde uyarıda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı açıklamada, ABD istihbarat camiasının Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'u gösteren videoyu incelediğini ve videonun gerçek olduğu sonucuna vardığını belirtti.

    IŞİD, ABD'li gazetecinin başını kesti

    Hayden, konuyla ilgili gerekli güncellemeleri yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

    Suriye'de görev yaparken yaklaşık 2 yıl önce kayıplara karışan gazeteci Foley'nin dün internette, IŞİD tarafından infaz edilirken çekildiği iddia edilen görüntüleri yayınlanmıştı.

    Cameron'dan açıklama

    Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron, Amerikalı gazeteci James Foley'in terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından infaz edilirken çekilen görüntülerde bulunan İngiliz aksanlı militanın kim olduğunun tespit edilemediğini ancak kişinin İngiliz vatandaşı olma ihtimalinin giderek arttığını söyledi.

    Tatilini yarıda keserek bugün başkent Londra'ya dönen Cameron, İngiltere'nin Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının yetkilileriyle bir araya gelerek Irak ve Suriye'de yaşanan son gelişmeler ve IŞİD tehditini görüştüğü toplantı sonrası Başbakanlık binasında İngiltere basınına açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cameron, Amerikalı gazetecinin öldürülmesini, "barbarca ve gaddar eylem" olarak nitelendirerek, kınadığını belirtti. Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun ne eylemi olduğu konusunda açık olalım. Bu bir cinayet eylemi, gerekçe gösterilemez bir cinayet. Sorumlu kişinin kim olduğunu tespit edemedik ancak gördüğümüz kadarıyla bu kişinin İngiliz vatandaşı olma ihtimali giderek artıyor. Aşırıcılık ve şiddet eylemlerine katılmak için Suriye'ye ve Irak'a seyahat edenlerin sayısının fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kişilerin gitmesinin engellenmesi için tüm çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekli."

    İngiliz polisi uyardı

    Bu arada İngiliz polisi, Amerikalı gazeteci James Foley'in terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından infaz edilirken çekilen görüntülerinin izlenmemesi ve paylaşılmaması yönünde uyarıda bulundu.

    Londra polisinden yapılan açıklamada, emniyet teşkilatının terörle mücadele biriminin gazeteci Foley'le bağlantısı olduğu iddia edilen videonun içeriğini incelediği belirtilerek, "Aşırıcı materyalin Birleşik Krallık içerisinde izlemesinin, indirilmesinin ya da paylaşılmasının terörizm kanunları altında suç teşkil edebileceğini kamuya hatırlatmak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sabah İngiltere başbakanlığı ülkenin batısında ailesiyle tatilde bulunan Başbakan David Cameron'ın tatilini yarıda keserek Londra'ya dönme kararı aldığını bildirmişti. Cameron da resmi Twitter hesabında, "Eğer James Foley'nin öldürüldüğü doğruysa bu şoke edici ve ahlaksızca. Bugün Irak ve Suriye konularıyla ilgili toplantılara başkanlık edeceğim" diye yazmıştı.

    Söz konusu videodaki bir IŞİD militanının İngiliz aksanıyla konuşması da gündemde geniş yer buldu.

    Sabah saatlerinde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, görüntüdeki kişinin İngiliz aksanıyla konuşmasına ilişkin olarak, uzman bir ekibin kişinin İngiliz olup olmadığını araştıracağını belirtmişti. Hammond, "Görünüşe göre kişi İngiliz vatandaşı. Bu durumu kesinleştirebilmek için araştırma yapacağız" diye konuşmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow