hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın gözü Soma'da!

    Dünyanın gözü Somada
    expand

    Soma'da meydana gelen facia, dünya medyasında ilk gündem maddesi olmayı sürdürüyor. Yazılı ve görsel basın Soma'nın Türkiye tarihinin en büyük maden kazası olarak kayıtlara geçtiğini öne çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'daki maden faciası uluslararası basının hala ilk haberi.

    CNN International, BBC, Al Jazeera... Hepsi faciada ölenlerin sayısının artmasıyla, Soma'nın Türkiye tarihinin en büyük maden faciası olduğunun altını çizdi.

    ABD BASINI

    Görsel basın kadar yazılı basın da maden faciası haberini manşetten gördü.

    Amerikan NewYork Times gazetesi "Öfkeli Türkler maden faciası sonrası cevap bekliyor" başlığıyla verdi haberi. Başbakan'ın "Bu tür patlamalar olur" sözlerine yer verdi.

    Haberde, "Kazanın siyasi yankıları net değil. Ancak Türkiye'nin apar topar refaha doğru ilerleyişinin pek çok kişiyi tehlikeli çalışma koşullarına mahkum bıraktığından yakınılıyor" denildi.

    Amerikan Wall Street Journal gazetesi de facianın Türkiye'de güvenlik sicilinin korkunç yüzünü ortaya çıkardığını yazdı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi hükümete karşı öfkenin şiddetlendiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İNGİLİZ BASINI

    İngiliz The Independent gazetesi de facianın Türkiye'deki en büyük maden kazası olarak kayıtlara geçtiğini başlığına taşıdı, "Halen siyasi tansiyonun yüksek olduğu Türkiye'de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte hükümet aleyhine protestolar düzenlendiğini yazdı.

    Haberde, "Somut bir öfke var. Teftişlerin gelişigüzel yapıldığına dair suçlamalar ve işçilerin trafolarla ilgili sorunları aylarca gündeme getirdiğine dair haberler var" denildi.

    Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'yı ziyareti sırasında halkın öfkesiyle karşılaştığını yazdı. Gazete, Soma'da 274 kişini öldüğünü ve bunun Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük endüstriyel felaketi olduğunu belirtti.

    The Guardian da Türkiye'nin maden faciasında hüzün öfkeye döndü. Başbakan Erdoğan madene ziyareti sırasında katil ve hırsız sloganlarıyla karşılandı.

    The Telegraph gazetesi, Soma faciası sonrası polisle protestoclar arasında çatışmalar meydana geldiğini yazdı. Gazete, dünyanın en çok ölümlü maden facialarından birinin ardından İstanbul ve Ankara'da çatışmalar meydana geldiğini belirtti.

    The Times gazetesi ise facianın boyutlarının belirgin hale gelmesiyle Türkiye'nin madenlerinini güvenlik durumuyla ilgili iddiaların da arttığını yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete, Soma madeninin güvenliği ile ilgili soru işaretleri bulunduğunu, sahibinin 2012 yılında verdiği bir röportajda Türk kömür endüstrisinin 2005 yılında özelleştirilmesinin ardından maliyetleri nası düşürdüğüyle ilgili övündüğünü kaydetti.

    BBC de sendikaların protesto grevi çağrısında bulunduğunu öne çıkarıyor. Yayın kurumu Türkiye'nin en kötü maden felaketlerinden birinin ardından sendikaların bir günlük protesto grevine gideceklerini duyurduklarını belirtti.

    ALMAN BASINI

    Alman basını da geniş yer verdi faciaya.

    Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, "Bu facia ülke için sadece duyguları değil, siyasetin inandırıcılığını da sarsan bir şok. Türkiye sadece on yıllık bir sürede kişi başına düşen geliri üçe katlasa da, bunun çağrıştıracağı kadar büyük bir ilerleme kaydedemediği bir çırpıda görülmüş oldu" yorumunu yaptı

    "Erdoğan için iş kazaları normal" başlıklı bir makale yayımlayan Die Welt, facia sonrası Türkiye'deki durumun 2013 yaz aylarına dönüştüğü yorumunu yapıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow