hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD'e destek her geçen gün artıyor

    IŞİDe destek her geçen gün artıyor
    expand

    Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren IŞİD'e yönelik mücadele aylardır devam ediyor. Ancak hem bireysel olsun hem kitlesel, örgütün destekçileri her geçen gün artıyor. Cihatçı gruplardan son olarak, IŞİD'in kendini halife ilan eden liderine bağlılık yemini Mısır'ın en tehlikeli örgütü olan Ensar Beytül Makdis'den geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD ile mücadele kapsamında ülkeler, bölgedeki aşiretler, muhalif gruplar birleşirken, örgüte hem bireysel hem de kitlesel katılım artıyor.

    Cihatçı gruplar, Batı'ya karşı hareket adına IŞİD tarafında saf tutuyor, bağlılık yemini ediyor.

    nijerya'daki islamcı örgüt boko haram'dan,, filipinlerdeki radikal grup Ebu Seyyah'a kadar, örgüte, başta El Kaide'nin yerel kolları olmak üzere tüm dünyadan destek geliyor.

    IŞİD'in kendini halife ilan eden lideri Bağdadi'ye son olarak Mısır'da etkinlik gösteren Ensar Beytül Makdis adlı örgüt bağlılığını ilan etti.

    Örgüt IŞİD'e bağlılığını internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydı ile duyurdu ve kendini halife olarak tanımlayan Ebu Bekir El Bağdadi'ye biat ettiğini açıkladı, "Tüm Müslüman alemini halife Bağdadi'ye biat etmeye çağırıyoruz" dedi.

    IŞİD kendi parasını tedavüle sokacak!

    Ensar Beytül Makdis, Mısır'ın en tehlikeli örgütlerinden biri olarak adlandırılıyor. 2011 yılında terör örgütü El Kaide'nin fikirlerinden ilham alarak kurulduğu belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle Sina Yarımadası'nda varlığını sürdüren örgüt, darbe ile Cumhurbaşkanı Mursi'yi deviren, mevcut Cumhurbaşkanı Sisi'ye karşı, Mısır halkına silahlanma çağrısı yapıyor.

    Mursi'nin devrilmesinden sonra İsrail-Mısır gaz borularına yönelik pek çok saldırı gerçekleştiren Ensar Beytül Makdis, hem Mısır hükümetinin hem de ABD'nin terör listesine yer alıyor.

    IŞİD'e bağlılık yemini ettiği öne sürülen bir başka radikal örgüt ise, Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana çatışmaların devam ettiği Libya'dan.

    İslami Şura Konseyi, Ensar El Şeriat ve Ebu Selim Tugayı. Bu üç örgüt de Derna'da çatışıyor, ancak hangisinin IŞİD'e bağlılık yemini ettiği tam olarak saptanabilmiş değil.

    Ancak, El Arabiya'da yer alan bir habere göre, Ensar el Şeriat, IŞİD'e bağlılığını ilan etti. Hatta Youtube üzerinden yayınladıkları bir videoda, Derna'daki militanların ellerinde IŞİD bayrakları sallayarak, IŞİD yanlısı sloganlar attığı belirtildi.

    Ensar el Şeriat, Washington tarafından Bingazi'deki ABD Büyükelçiliği'ne yapılan ve büyükelçinin ölmesine neden olan saldırı ile suçlanıyor.

    Örgüt, Derna dışında Bingazi'nin doğusunda faaliyet gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow