hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliki: "Geçiş hükümetine karşıyım"

    Maliki: Geçiş hükümetine karşıyım
    expand

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, kendisini dışarıda bırakacak geçiş hükümetlerine karşı olduğunu dile getirerek, "Ulusal kurtuluş hükümetinin kurulmasına yönelik çağrılar, Irak Anayasası'na ve siyasi sürece darbedir" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maliki, haftalık konuşmasında, Irak'ın içinde bulunduğu güvenlik şartları ve siyasi gelişmeler üzerinde durdu.

    Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırılarına değinen Maliki, "Bu saldırılar bize gösteriyor ki Irak'ın bütünlüğü tehlikede. Ülke terör tehdidi altında" diye konuştu.

    Teröristlere yönelik operasyonlarda sonuç almaya başladıklarını anlatan Maliki, "Birçok bölgeyi IŞİD'in elinden aldık. Şii dini mercilerin çabaları ve desteğiyle bunu başardık" ifadelerini kullandı.

    Irak Parlamentosu'nun en kısa zamanda toplanacağını duyuran Maliki, yeni hükümeti kurmak için de çalışmaları hızlandıracaklarını kaydetti.

    Maliki, kendisini dışarıda bırakacak geçiş hükümetlerine karşı olduğunu dile getirerek,
    "Ulusal kurtuluş hükümetinin kurulmasına yönelik çağrılar, Irak Anayasası'na ve siyasi sürece darbedir" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barzani'ye sert suçlama

    İsim vermeden Mesut Barzani'nin, "Artık Musul öncesi ve sonrası iki Irak var" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Maliki, Kürt yöneticileri, teröre destek vermekle suçlayarak şunları söyledi:

    "Irak'ın bir şehrinde teröristler toplanıyor ve programlarını açıklıyor. Bazı kimseler de yanlışa düşerek Irak'ta, Musul öncesi ve sonrası diye iki dönemden bahsediyor. Bunlar, IŞİD ile işbirliği içerisindeler, IŞİD'in müttefiki oldular. Kendilerini Irak'ın bir parçası gibi görenler, şimdi ABD'nin, Irak ordusuna yardım etmemesi gerektiğini savunuyor. Irak'ın derdiyle dertlendiklerini ve kendilerini bu ülkenin ortağı gibi gördüklerine şahit olmadık. Bu ülkenin halkı değillermiş gibi hareket ediyorlar."

    Irak'a birlik çağrısı

    Irak'a birlik çağrısı yapan Maliki, şöyle konuştu:

    "Bütün Iraklı taraflar, birlik içinde olmalıdır. Herkes anayasaya bağlı kalmalıdır. Irak'ın karşı karşıya bulunduğu savaş hali, hepimizin birlikte hareket etmesini zorunlu kılıyor."

    Maliki, yaşanan krizden kendisinin sorumlu tutulmasına ilişkin ise, "Bu kriz, sadece bir kişinin veya bir tarafın sorumluluğuna havale edilemez. Bu, bir kişinin yükü değildir" görüşünü savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow