hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama'dan Putin'e Ukrayna telefonu

    Obamadan Putine Ukrayna telefonu
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki gelişmeleri konuştu. Öte yandan, Ukrayna'da tarafların anlaşmasına Fransa, Almanya ve Polonya Dışişleri Bakanlarından olumlu açıklamalar geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın Ukrayna ve diğer küresel meseleleri görüşmek için Putin'i telefonla aradığı bildirildi.

    Ukrayna konusunda, iki liderin, Kiev'de varılan siyasi anlaşmanın hızlı biçimde uygulanmasının gerekliliği, ekonomik ortamın istikrarının önemi ve gerekli reformların yapılması ile tüm tarafların daha fazla şiddetten uzak durmasının gerekliliği yönünde fikir alış verişinde bulunduğu belirtilen açıklamada, Obama ve Putin'in Suriye konusunu da ele aldığı kaydedildi.

    Açıklamada, Obama ve Putin'in Suriye konusunda da siyasi çözümün geliştirilmesi çabalarının önemi, insani krize yönelik kaygılar ve güçlü bir BM Güvenlik Konseyi tasarısının gerekliliği ile Suriye rejiminin kimyasal silah programlarının yok edilmesine yönelik taahhütlerine bağlı kalması gibi konuları görüştükleri belirtildi.

    İki liderin ayrıca, İran ile P5­+1 ülkeleri arasındaki süreçte ABD-Rusya işbirliğini tartıştıkları, Obama'nın, Putin'i olimpiyat oyunlarındaki ev sahipliği nedeniyle tebrik ettiği de bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Savunma Bakanı da Ukraynalı mevkidaşını aradı

    ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ukrayna Savunma Bakanı Pavio Lebedev ile telefonda görüştü. Pentagon, dün, Hagel aramasına rağmen Ukrayna Savunma Bakanlığının telefonlara yanıt vermediğini açıklamıştı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Telefona cevap vermiyorlar. Ukrayna savunma bakanlığından hiç kimseyle bağlantı kuramadık" demişti.

    Bugün, o telefon görüşmesi gerçekleşti. Kirby, telefon görüşmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Lebedev'in Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Ukrayna halkının koruyucusu olmaya devam ettiği ve halka karşı silah kullanmayacağı noktasında Hagel'ı temin ettiğini kaydetti.

    Kirby, Lebedev'in Ukrayna'daki durumun çözülmesi yönündeki müzakerelere ABD'nin dahiliyetini memnuniyetle karşıladığını ifade ettiğini bildirdi.

    Hagel'ın da Ukrayna hükümetiyle muhalefet liderleri arasındaki anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini belirten Kirby, Hagel'ın hükümetin orduyu krizden dışarı tutma yönündeki kararını takdir ettiğini ve ülkede itidal çağrısı yaptığını vurguladı.

    Öte yandan, Ukrayna'da tarafların anlaşmasına ilişkin Beyaz saray Sözcüsü Jay Carney, anlaşmayı olumlu karşıladıklarını, vakit geçirmeksizin uygulanmaya başlanması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB'den de açıklamalar

    AB'nin Dış Politika şefi Catherine Ashton ise, anlaşmanın uygulanmasının zorluklara gebe olduğunun altını çizdi.

    AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, anlaşmanın "gerekli bir taviz olduğunu" savundu, "Verilen sözler uygulanmalı" yorumunda bulundu.

    Rusya'nın arabulucu AB Bakanları arasındaki Özel Temsilcisi Vladimir Lukin, anlaşmaya şahit olarak imza koymadı.

    Rus meclisinin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov da anlaşmayı demokrasi değil anarşi ve kaos olarak yorumladı.

    Daha önce Rusya Ekonomi Bakanı Ukrayna'ya sağlanacak kredi konusunda temkinli konuşmuştu.

    Rus Bakan, "2 milyar dolarlık kredinin sağlanması konusunda hala kararsısız, hükümet konusunun netleşmesini bekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow