hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye muhalefetindeki Kürt partileri PYD'nin kantonlarını gayrimeşru ilan etti

    Suriye muhalefetindeki Kürt partileri PYDnin kantonlarını gayrimeşru ilan etti
    expand

    Suriye Ulusal Koalisyonu'nun çatısı altındaki Kürt partilerinin temsilcileri Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) ilan ettiği 3 kantonun meşru olmadığını ve Kürt halkını temsil etmediğini ileri sürdü. Geçtiğimiz hafta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Barzani'ye desteği için teşekkür ziyaretinde bulunan Suriyeli Kürt partilerinin temsilcileri, PYD'yi Esad rejimiyle işbirliği yapmakla suçladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'ce Suriye'de ilan edilen kantonların Kürtlerin hayrına olmadığını iddia ederek, "Cizire, Afrin ve Kobani'de ilan edilen kantonlar meşru değildir. Bu yönetim şekli kesinlikle bütün Kürtleri temsil etmiyor. PYD, diğer Kürt partilerinin rızasını almadan kendi başına kantoları ilan etti. Kanton ilanı yanlış oldu. Kürtler ileride bunun zararını görecekler" dedi.

    Kantonlarla ilgili rahatsızlıklarını dile getirmek için Irak ve Türkiye'deki siyasi partilerle görüşeceklerini anlatan Cuma, bu kapsamda ilk olarak Süleymaniye'de Goran Hareketi, Ayende, Zahmetkeşan partileriyle İran'ın Kürt partileri PDK-İ ve PDK ile görüştüklerini aktardı.

    Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (El Parti) Sözcüsü Nuri Brimo da Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) çatısındaki 11 siyasi partinin, Suriye ulusal muhalefetiyle birlikte hareket ettiğini ifade ederek, "Biz, federal bir Suriye'nin kurulmasından yanayız. Ancak PYD, kendi başına buyruk hareket ediyor. Rejimle işbirliği yaparak diğer siyasi partilerin, bölgede faaliyetlerine izin vermiyor" diye konuştu.

    Suriye Kürt Birliği Partisi Genel Sekreteri İbrahim Bro ise PYD'nin ilan ettiği kantonların anayasasında Kürtler için kazanım olacak maddelerin olmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "PYD, Kürtlere değil kendisine çalışıyor. PYD'nin bölgede diğer tek başına aldığı kararlar, Kürtlerin imajına zarar veriyor. Biz, PYD'ye gerekli uyarının yapılması için diğer Kürt partileriyle bir araya geliyoruz. SMDK çatısı altında Cenevre-2 Konferansına katıldığımızda PYD'liler, bir bildiri yayınlayarak bizim Kürtleri temsil etmediğimizi savunmuşlardı. Maalesef sadece kendilerini Kürtlerin temsilcisi olarak görüyorlar."

    Öte yandan ENKS bünyesindeki 11 siyasi parti, yayınladıkları ortak bildiride, ilan edilen kantonların meşru olmadığı ve Suriyeli Kürtlerini temsil etmediği belirtildi.

    Suriye Kürt partileri, geçtiğimiz hafta PYD konusundaki rahatsızlıklarını dile getirmek için IKBY Başkanı Mesut Barzani ile görüşmüşlerdi. Barzani, görüşmede PYD'nin kantonlarına tepki göstererek, "Biz Suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız. Bizim Rojava'da kabul edip onaylayabileceğimiz şey halkın ortak sesidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow