hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna yeni liderini seçti

    Ukrayna yeni liderini seçti
    expand

    Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki denge arayışı sonrası gerilimli günler yaşayan Ukrayna bugün sandık başına gitti. Seçimlerin galibi ilk turda yüzde 55.9 oranında oy alan Petro Poroşenko oldu. "Çikolata Kralı" lakabıyla bilinen Poroşenko, seçimlerin ardından sert bir konuşma yaptı, "Rusya Kırım işgalini bitirmeli" dedi, "Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı gruplar silah bırakmadan müzakere olmaz" mesajı verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkedeki 5. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 35 milyon 500 bin seçmen oy kullandı. Yerel saatle 08.00'da başlayan oy verme işlemi, saat 20.00'da sona erdi. Seçimin favorisi olarak gösterilen "Çikolata Kralı" lakabıyla tanınan işadamı Petro Poroşenko, ilk sandık çıkış anketlerine göre yüzde 55,9 oy oranıyla ilk sırada yer aldı.

    Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü ve Razumkov Merkezi'nden açıklanan ilk sonuçlara göre, ikinci sırada ise yüzde 12,9 oranla eski başbakan Yulia Timoşenko yer aldı. Timoşeko, 3 yıllık hapis hayatından sonra Şubat ayında serbest kalmıştı.

    Açıklanacak kesin sonuçların da böyle olması durumunda seçimin ikinci turuna gerek kalmayacak. Her hangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması durumunda yapılacak olan ikinci tur seçimi, 15 Haziran'da olacak.

    Poroşenko, Ukrayna'dan kopup Rusya'ya bağanmak isteyen doğu iller konusundaki hassasiyetiyle biliniyor. 

    Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ülkeye bin kişiyi aşkın bir gözlemci ekibi yolladı.

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, seçimin anayasaya aykırı olduğunu savundu ama, "Seçimin galibi kim olursa olsun, onunla birlikte çalışabiliriz" sözleriyle seçim sonuçlarını tanıyacakları mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 bin 500'den fazla uluslararası gözlemcinin takip ettiği seçimlerin güvenliği yaklaşık 90 bin güvenlik görevlisi tarafından sağlandı.

    Tek taraflı olarak Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya katılma kararı alan ve bir milyon 810 bin 644 seçmenin bulunduğu "Kırım Özerk Cumhuriyeti"nde Tatarlar, Kiev yönetiminin kontrolündeki Herson bölgesinde sandık başına gitti.

    Rusya yanlılarının kontrolünde olan ve 3 milyon 289 bin 616 seçmenin bulunduğu Donetsk'te ise 22 seçim bölgesiden sadece birkaçında oy verme işlemi gerçekleştirilebildi. Benzer bir durum 1 milyon 771 bin 873 seçmenin bulunduğu Lugansk vilayetinde de yaşandı. Lugansk'taki 12 seçim bölgesinden sadece ikisinde seçmenler oy kullanabildi.

    Poroşenko kimdir?

    Ukrayna'nın çikolata kralıydı, artık ülkenin 5. cumhurbaşkanı. Petro Poroşenko bütün servetini şeker ve çikolata sektörüne borçlu. 20 yıl önce açtı ilk şeker fabrikasını. 48 yaşında. Ukrayna'nın en zengin adamı değil ama 1 milyar 300 milyon dolarlık servetiyle en zengin 7'inci ismi.

    Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışında, "Oligark olmak bir avantaj mı?" diye sorulduğunda yüzünde bir gülümsemeyle cevap verdi her seferinde. Bunu, "oligarklara sorun" diyerek. Haksız da değil. Sadece serveti yok tecrübesi de var.

    Eski dışişleri bakanı, Ukrayna'nın ulusal güvenlik ve savunma konseyinin eski başkanı. Avrupa entagrasyonu uzmanlık alanıyla Meclis'te vekil.

    Poroşenko'nun amacı krizin ilk patlak verdiği aylarda Avrupa ve Rusya arasında sıkışıp kalan Ukrayna'nın yönünü Batı'ya çevirmek.

    Seçimlerin ardından yaptığı ilk açıklamada da bunu vurguladı, "Avrupa Birliği ile bütünleşmeyi devam ettireceğim" dedi.

    Kırım'da 16 Mart'ta yapılan ve Rusya'nın ilhakıyla sonuçlanan referandumu tanımayacağını, Rusya'nın bu işgale son vermesi gerektiğini söyledi.

    İlk atacağı adımların ne olacağı soruldu Poroşenko'ya. Savaşı ve kaosu bitirmek için olacağını söyledi, barış tesis etmek istediği vurguladı. Ve "Asla taviz vermem" dediği Ukrayna'nın doğusu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk ziyaretini oraya yapacak Ukrayna cumhurbaşkanı. Sembolik önemi büyük. O ziyaretten önce doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara seslendi, "Silah bırakmadan müzakere olmaz" mesajı verdi.

    Ukrayna'nın yeni lideri, ülkedeki parlamento seçimlerinin de bu yıl yapılması gerektiğini dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow