hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bütçe 2.7 milyar TL açık verdi

    Bütçe 2.7 milyar TL açık verdi
    expand

    Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçesinin Nisan ayında 2.7 milyar lira açık verdiğini, faiz dışı fazlanın (FDF) 1.1 milyar lira olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkezi yönetim bütçesi ağırlıklı olarak SGK açık finansmanı, personel giderleri ve BOTAŞ borç verme kalemindeki artışın etkisiyle bu yıl Nisan ayında 2.7 milyar lira açık verirken, yıl sonu için öngörülen 33.3 milyar liralık açık hedefinin aşılması beklenmiyor.

    Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe Nisan'da 2.7 milyar lira açık verirken, faiz dışı fazla (FDF) 1.1 milyar lira oldu.

    Geçen yıl aynı ayda bütçe 595 milyon lira fazla vermiş, FDF ise 3.7 milyar lira olmuştu.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada, son aylarda bütçe açığının nispeten yüksek seyretmesine rağmen gerçekleşmelerin yıl sonu için öngörülen hedefin yakalanacağını gösterdiğini söyledi.

    Nisan'da bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.1 artarak 36.8 milyar lira olurken, gelirler yüzde 11.7 artarak 34.1 milyar lira oldu.

    Şimşek, Nisan'da bütçedeki nispi bozulmada giderlerin yüksek seyretmesinin etkili olduğunu kaydeden Şimşek, "Nisan'da cari transferler bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 2.7 milyar TL (yüzde 23 oranında) artmıştır. Bu rakamın 1.4 milyar TL'si SGK açık finansmanındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bütçenin en büyük ikinci kalemi olan personel giderleri de bu artışta etkili olmuştur. 2014 yılı Nisan ayında personel ile SGK devlet prim ödemeleri bir önceki yıla göre 1.4 milyar TL (yüzde 14.9 oranında) daha yüksek gerçekleşmiştir" dedi.

    Şimşek ayrıca, BOTAŞ kaynaklı borç verme kaleminin de bir önceki yıla göre yüzde 156.6 artarak yaklaşık 1.1 milyar TL artış gösterdiğini ve bunun bütçe giderlerinin olağandan daha yüksek seyretmesine sebep olduğunu söyledi.

    Ocak-nisan gerçekleşmeleri

    Maliye Bakanlığı verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde de bütçe açığı 4.2 milyar lira, FDF de 13.6 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu rakamlar sırasıyla 302 milyon lira ve 17.9 milyar liraydı.

    Söz konusu dönemde giderler yüzde 14.1 artarak 142.6 milyar lira olurken, gelirler yüzde 11 artışla 138.4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow