hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık martta 3.1 milyar dolar oldu

    Cari açık martta 3.1 milyar dolar oldu
    expand

    Cari açık, altında net ithalatçı konumundan net ihracatçı konumuna dönülmesinin dış ticaret açığını azaltmasıyla Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43 azalarak beklentilere paralel 3.19 milyar dolar olurken, ilk çeyrekte ise 11.46 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 5.09 milyar dolar azaldı.

    Cari işlemler açığının Mart ayında 3.2 milyar dolar olması bekleniyordu.

    Cari açık 2013 yılının Mart ayında 5.65 milyar dolar, ilk çeyrekte ise 16.55 milyar dolar olmuştu.

    TCMB açıklamasında, "Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 5.23 milyar dolar azalarak 11.99 milyar dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 229 milyon dolar artarak 2.68 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.

    TÜİK tarafından 30 Nisan'da açıklanan verilere göre dış ticaret açığı, Mart ayında İsviçre'ye yapılan 1.275 milyar dolarlık altın ihracatının desteğiyle, beklentilerin altında kalarak yüzde 30.1 düşüşle 5.2 milyar dolar olmuştu.

    Verilere göre Şubat ayında 62.42 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık, Mart ayında da düşüşünü sürdürerek 59.97 milyar dolara geriledi.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, cari açığın net hata ve noksan kalemi ve TCMB'nin döviz rezervleriyle finanse edildiğini söyleyerek, "Beklentilere paralel cari açık rakamları Türkiye'nin dış dengelerindeki normalizasyon sürecinin devam ettiğine işaret ediyor. Bu görünümün önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyoruz. Cari açığın 2014'te 49.8 milyar dolara gerilemesini, beklentilerimiz dahilindeki gerçekleşmelerin cari açığı GSYH'ya oran olarak yüzde 6.2 seviyelerine taşımasını bekliyoruz" dedi.

    Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın ilk çeyreğinde 1.31 milyar dolar net altın ithalatı gerçekleşmişken, bu yılın aynı döneminde 1.65 milyar dolar net altın ihracatı oldu.

    Yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, Mart ayındaki 1.43 milyar dolar net girişle birlikte, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 1.39 milyar dolar artarak 4.18 milyar dolara yükseldi.

    Orta Vadeli Programda cari açığın 2014 yılını 55.5 milyar dolar ve milli gelire oran olarak ise yüzde 6.4'te tamamlaması bekleniyor. Ekonomi yönetimi ise cari açığın bu yıl OVP'nin de ötesinde bir düşüş göstermesinin sürpriz olmayacağını belirtiyor.

    Verinin ayrıntılarına göre, turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 142 milyon dolar artarak 4.05 milyar dolara, turizm giderleri de 155 milyon dolar artarak 1.28 milyar dolara ulaştı.

    Yatırım geliri dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre 252 milyon dolar artarak 2.22 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Yurtdışında yerleşik kişiler hisse senedi piyasasında Mart ayındaki 811 milyon dolar net alımla birlikte Ocak-Mart döneminde 408 milyon dolar tutarında net alım gerçekleştirdi.

    Devlet iç borçlanma senetleriyle ilgili olarak yurtdışı yerleşikler, Mart ayındaki 1.7 milyar dolar tutarında net satımla birlikte üç aylık dönemde 3.87 milyar dolar net satım gerçekleştirdi.

    Rezerv varlıkların içinde bulunan resmi rezervler 4.88 milyar dolar azaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow