hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyon beklentiyi aştı

    Enflasyon beklentiyi aştı
    expand

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında gıda grubunda ramazan ve kuraklığın etkisiyle beklenen düşüşün olmaması ve birçok alt grupta yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 0.15'lik artış beklentisinin üzerinde yüzde 0.45 yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomistler yıllık enflasyonda tepe noktasına ulaştığı Mayıs'tan bu yana yaşanan düşüşün TCMB'nin işaret ettiği kadar hızlı olmadığını, yıllık enflasyonun Temmuz'da da yükselmesi ardından TCMB'nin politika faizini indirmek için alanının daraldığını belirtiyor.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre TÜFE'de yıllık artış yüzde 9.32 olurken, Yİ-ÜFE Temmuz'da yüzde 0.73 arttı, yıllık artış ise yüzde 9.46 oldu.

    TÜFE Haziran ayında da değişim beklenmemesine karşın yüzde 0.31 artış göstermiş, yıllık enflasyon yüzde 9.16 olmuştu.

    Temmuzda zam şampiyonu sivri biber oldu

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 3 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada enflasyonun düşüş trendine girdiğini ve enflasyonda yıl sonu beklentilerinin yüzde 7.5 civarında olduğunu söyleyerek, Temmuz'da eksi enflasyon görülebileceğini belirtmişti.

    TÜİK verilerine göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Temmuz'da yıllık olarak yüzde 10.39 , "I" yüzde 9.75 arttı.

    H endeksi Haziran'da yüzde 10.17, "I" yüzde 9.65 artmıştı.

    Ekonomistler gıda fiyatlarındaki yükselişte ramazanın yanı sıra kuraklığın etkili olduğunu belirtiyor.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Normal şartlar altında Temmuz ayında enflasyon eksi gerçekleşir. Fakat bu yıl gıda tarafında beklenen düşüşün olmaması bu tabloyu değiştiriyor. Alkollü içecekler ve tütün aylık bazda yüzde 2 artmış durumda. Hizmet tarafında da enflasyon çok yüksek. Lokanta-otel-restaurant-haberleşme-eğlence kültür kalemlerinde genele yayılan belirgin enflasyon mevcut. Sadece mal fiyatlarında değil tüm kalemlerde artış olması özellikle hizmet tarafında fiyat artışlarının yüksek olması çok olumsuz. Ve enflasyonun ilerleyen vadede beklendiği kadar düşmesini engelleyecek nitelikte" dedi.

    Yıllık çekirdek enflasyonun yeniden yükselmeye başladığını söyleyen Altınsaç, "Bu rakam TCMB'nin son 2-3 aydır paylaştığı beklentilerden tamamen farklı gelmiş durumda. Bu şartlar altında TCMB'nin daha fazla faiz indirimine gitmemesi gerekir. Yıl sonu beklentimiz yüzde 7.7, piyasa beklentisi yüzde 8.3 (beklentimize ilişkin belirgin yukarı yönlü riskler var)" dedi.

    TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibariyle Temmuz ayında en yüksek artış yüzde 2.97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1.99, haberleşmede yüzde 1.90, lokanta ve otellerde yüzde 1.05, ulaştırmada yüzde 0.71 artış oldu.

    Enflasyonun Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gelmesi ardından bu sabah ilk işlemde yüzde 9.18 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge faiz, ihale öncesi satışların da etkisiyle yüzde 9.37'ye kadar yükseldi. Veri sonrası dolar/TL de 2.1310'dan kademeli olarak 2.1377'ye kadar yükseldi.

    Verilere göre TÜFE'de, ana harcama grupları itibariyle Temmuz'da endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 3.28 düşüş gerçekleşti.

    Yıllık bazda en fazla artış yüzde 13.74 ile lokanta ve oteller grubunda olurken, TÜFE'de bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.56, ulaştırma yüzde 10.29, giyim ve ayakkabı yüzde 10.11, sağlık ise yüzde 9.32 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

    Temmuzda en çok sivri biberin fiyatı arttı

    Markette zam şampiyonu limon

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow