hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracatta ekim rekoru

    İhracatta ekim rekoru
    expand

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİM, eylül ayı ihracat verilerini İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın da katılımıyla Kırklareli'nde açıkladı.

    TİM verilerine göre, ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.

    Verilere göre ilk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar olurken, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.

    İhracatta lider otomotiv sektörü

    Otomotiv endüstrisi, ekim ayında 1 milyar 713 milyon 229 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu.

    Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 508 milyon 600 bin dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 503 milyon 680 bin dolarlık ihracatla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü sektörü takip etti.

    Söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 81,3'ünü gerçekleştiren sanayi grubunda, yıllık yüzde 6,6'lık artışla 10 milyar 236 milyon 584 bin dolarlık ihracat yapıldı.

    Bu dönemde toplam ihracatın yüzde 16'sını oluşturan tarım grubunda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5'lik artışla 2 milyar 13 milyon 939 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam ihracattan yüzde 2,8 pay alan madencilik grubu ihracatında ise yüzde 9,5'lik azalış yaşandı ve ihracat 348 milyon 182 bin dolar oldu.

    Sanayi mamullerinde de en büyük pay otomotiv endüstrisi sektörünün Ekim ayında, sanayi sektörü alt başlığında toplam ihracattan yüzde 60,5'lik payla sanayi mamulleri ilk sırada yer aldı. Sanayi mamullerinde en büyük paya ise yüzde 13,6 ile otomotiv endüstrisi sektörü sahip oldu.

    Bu dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 267,1 ile gemi ve yat, yüzde 91,5 ile tütün ve tütün mamülleri, yüzde 70,4 ile de mücevher sektörü yakaladı. Yıllık bazda ihracat yüzde 35,4 ile en fazla zeytin ve zeytinyağı sektöründe azalırken, bu sektörü yüzde 10,8 ile deri ve deri mamülleri sektörü takip etti.

    Aynı dönemde en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Irak, İtalya ve ABD oldu. İhracat, Almanya'ya yüzde 11,2, Birleşik Krallık'a yüzde 6,4, İtalya'ya yüzde 9, Amerika Birleşik Devletleri'ne ise yüzde 26,9 artarken, Irak'a yapılan ihracat yüzde 22,6 geriledi.

    En fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışı ise yüzde 78,8 ile Mısır'da gerçekleşti.

    "Dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geliyor"

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, "Ekim ayı mal ihracatı Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı olarak gerçekleşti. Senenin ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu" dedi.

    Mehmet Büyükekşi, konuşmasında küresel ekonomik veriler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

    İkinci çeyrek itibariyle dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini belirten Büyükekşi, bunun üç ana nedenini AB'nin tekrar resesyona girme endişesi, hızla artan jeopolitik riskler ve Fed etkisi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerdeki kur ve faiz dalgalanmaları olarak açıkladı.

    Dünyanın birçok ekonomisinde 4.çeyrek güven endekslerinin de pek olumlu olmadığını ifade eden Başkan Büyükekşi, "Dünya Ticaret Örgütü sene başında yüzde 4,5 olan ticaret hacmi artış beklentisini Eylül'de yüzde 3,1 olarak revize etti. Öte yandan Avrupa bölgesindeki duraklama sinyallerini yakından takip ediyoruz. Çünkü bu sene AB'ye ihracatımız son derece iyi gidiyor. Alınacak önlemlerle, 2015 yılında ihracat hedeflerine ulaşmada AB belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.

    TİM Başkanı, ABD Merkez Bankası Fed'in parasal genişlemeden çıkışı tamamladığını açıklaması ve beklentilerin üzerinde gelen yüzde 3,5'lik 3. çeyrek büyüme verisi ile Fed'in 2015 yılında faiz artırımına gitme ihtimalinin daha olası göründüğünü belirtti.

    Büyükekşi, ABD ve İngiltere'nin güçlü büyüme beklentilerinin bu ülkelere ihracatın geleceği açısından da olumlu gözüktüğü değerlendirmesini yaptı.

    "Düşük petrol fiyatları rekabetçiliğimizi olumlu etkileyecek"

    Takip ettikleri diğer bir önemli konunun petrol fiyatlarında yaşanan gevşeme olduğunu belirten TİM Başkanı, düşen petrol fiyatlarının hem cari açığı azaltmasını, hem de ithalatı aşağı çekmesini beklediklerini ayrıca düşük petrol fiyatlarının enerji ve hammadde maliyetlerini aşağı çekerek rekabetçiliklerini olumlu etkileyeceğini söyledi.

    2015-2017 Orta Vadeli Programı (OVP) hakkında da değerlendirme yapan Büyükekşi, OVP'nin gerek bölgesel, gerek küresel tüm riskler dikkate alınarak en olumsuz senaryoya göre hazırlandığını, OVP'de dikkat çeken bir noktanın, net ihracatın büyümeye katkısının 2015'te sıfırlanacağı, daha sonra ise negatife geçeceği öngörüsü olduğunu söyledi.

    "Her halükarda ihracatın büyümeye net katkısının, mutlaka yüzde 1-1,5 puanlarda tutulması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Büyükekşi, 2023'e 9 yıl kala şevkle çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

    İhracatın katma değerini arttırmanın bir numaralı gündem maddeleri olduğunu, bunun yolunun da 4 ana kulvar olan inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmadan oluştuğunu vurgulayan TİM Başkanı, Türkiye'nin uluslararası inovasyon endekslerinde yükselen değerine dikkati çekti.

    Türk CEO'lar hangi üniversitelerden mezun?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow