hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dedektif Rebus geri döndü

    Dedektif Rebus geri döndü
    expand

    İskoç polisiye edebiyatının en başarılı yazarı Ian Rankin, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan "Başkasının Mezarı" kitabının ardından bu kez de "Ölüleri Anmak"la okuyucu karşısında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerçek olaylarla eşzamanlı yayımlanan Ölüleri Anmak'ta Londra'da G8 zirvesi sırasında patlayan bombalar ve George W. Bush'un polislere el sallarken bisikletten düşmesi gibi bazı gerçek olaylar var.

    Suçun topluma nasıl nüfuz ettiğini gösteren roman, bir suç/polisiye romanından daha fazlası. "Ölüleri Anmak", Rankin'in şimdiye kadar yazdığı en zengin ve karmaşık kitap olarak görülüyor.

    Tecavüz suçlusu biri cinayete kurban gider ama pek umursamayan olmaz... Edinburgh dünya liderini ağırlamaya hazırlanırken sıkı güvenlik önlemleri sürmektedir. Polis böyle birinin katilini aramaya zaman ayıramaz. Emeklilik günlerini sayan John Rebus dışında...

    G8 liderlerinin güç gösterisi için toplandığı zirve; savaşlarda ölen nicelerini anma toplantıları ve elbette protestolar... Hem cinayet soruşturmasına engel hem de cinayet(ler) işlemek için eşsiz bir ortam... Bunlara şüpheli bir intihar - yoksa kaza mı? - eklenince İskoçya'nın saygın konuklarından uzak tutulan Rebus, sezgilerini dinleyerek delil peşine düşmek için her türlü gerekçeyi bulmuştur artık.

    Aynı sıralarda Britanya adasının güneyinde 2012 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanan Londra... Oradaki kutlamaların hemen ertesi günü metroda patlayan bombalar... John Rebus bunlarla cinayetler arasında nasıl bir ilişki kuracak? Zamanı dar... Ama o, 72 saate sığdırmasını bilir.

    İskoç polisiye edebiyatının en başarılı yazarı Ian Rankin'in yarattığı efsanevi karakter John Rebus, dünya edebiyatında zeki, tecrübeli ve vicdanlı polis imajını en iyi yansıtan karakterlerden biri.

    "Tam bir Rankin klasiği, eğer değişmez Rebus'ı seviyorsanız, buna da bayılacaksanız. Soluk kesen karmaşık bir cinayet." - Independent

    "Rankin yine şaşırtıyor, Gleneagles'da gerçekleşmiş G8 Zirvesi'nin perde arkasında konserler ve yoksulluğa karşı yürüyüşler eşliğinde yalnızca dokuz gün boyunca sahnelenen karmaşık ve bir o kadar da inandırıcı bir öykü. Okuyacağınız en iyi polisiye romanlardan biri." - Sunday Telegraph

    "Rankin'in yarattığı karakterler yaşamın içinden… Her zamanki ustalığıyla karmaşık bir ilişkiler ağı içerisinde öyküsünü örüyor." - Times Literary Supplement

    "Olağanüstü… Ian Rankin en güzel romanı. Polisiye romandan çok fazlası, diğer bir deyişle Rankin'in başarısı inandırıcı bir üslupla suçun topluma nasıl işlediğini göstermekten ileri geliyor." - Scotsman

    "Bugüne dek verdiği en zengin, en karmaşık eseri kurgu romanın ötesine geçmiş." - Scotland on Sunday

    Ian Rankin kimdir?

    1960 yılında Fife Krallığı'nda doğan Ian Rankin 1982'de University of Edinburgh'dan mezun olduktan sonra İskoç Edebiyatı'nda doktora yapma hazırlıkları yerine üç yılını roman yazmaya ayırdı.

    Rebus karakterinin ilk göründüğü Knots and Crosses adlı romanı 1987'de yayımlandı (Düğümler ve Haçlar, Vatan Kitap, İstanbul 2006). Rebus dizileri dünya genelinde otuz dile çevrilen çoksatan kitaplar arasında.

    Hawthornden Yazarlar Örgütü Üyeliğine seçilen Ian Rankin, 1991 Chandler-Fulbright Ödülü'nün yanı sıra dört kez Crime Writers' Association Dagger Ödülü'ne, 2005 yılında yine aynı kuruluşun Onur Liste'sine layık görülmüştür.

    Ayrıca ABD'de ünlü Edgar Ödülü; Danimarka'da Palle Rosenkrantz, Fransa'da Grand Prix du Roman Noir ve Almanya'da Deutscher Krimipreis ödüllerini kazandı. Ian Rankin aynı zamanda çeşitli üniversitelerin fahri doktorluk unvanını taşımaktadır: Abertay, St Andrews, Edinburgh, Hull ve Open University.

    BBC2'de Newsnight Review programına katkıda bulunan Rankin, kendi televizyon dizisinin sunuculuğunu yaptı: Ian Rankin's Evil Thoughts. Edebiyata katkılarından dolayı ona layık görülen OBE nişanını kendi kararıyla doğduğu Edinburgh kentinde aldı. Aynı şehirde eşi ve iki oğluyla birlikte yaşamaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow