hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Paralel Sorgu-Tiyatroya Adanmış Hayatlar"

    Paralel Sorgu-Tiyatroya Adanmış Hayatlar
    expand

    Pınar Çekirge ve Yavuz Pak'ın Türkiye tiyatrosunun en önemli isimlerini biraraya getirdikleri, "Paralel Sorgu-Tiyatroya Adanmış Hayatlar" adlı kitapları, Ops Yayınları'ndan çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülker Köksal, "Dünyanın Yaşlı Çocukları"nda tiyatrocuları, "Kendilerini kuklacı sanan kuklalar... Hüzünlü palyaçolar... Köle hükümdarlar... Sahnenin pervaneleri... Filozof delileri... Yaşamı oyuna, oyunu yaşama çeviren sihirbazlar... Düşü gerçeğe, gerçeği düşe çeviren yalancılar..." diye tanımlıyor. Pınar Çekirge ve Yavuz Pak, işte o "yalancılarla" konuştu. Yazarlar Çekirge ve Pak, Opus Yayınları'ndan çıkan "Paralel Sorgu-Tiyatroya Adanmış Hayatlar" adlı kitaplarında hiçbir ödenekli ya da özel tiyatronun, hiçbir yapımcının biraraya getiremediği Türkiye tiyatrosunun en önemli oyuncularını bir araya getirdiler ve paralel sorguya aldılar.

    Kitapta, Suna Pekuysal, Gazanfer Özcan, Şebnem Köstem, Ferhan Şensoy, Selma Kutluğ, Adile Naşit, Eraslan Sağlam, Oya Palay, Alev Oraloğlu, Tuluğ Çizgen, Aslıhan Kandemir, Nevra Serezli, Metin Serezli, Ayşe Kökçü, Murat Coşkuner, Haldun Dormen, Sevil Akı, Vildan Gürelman, Zuhal Olcay, Reha Kadak, Nisa Serezli, Ersin Umulu, Hadi Çaman, Deniz Gökçer, Nedim Saban, Jeyan M. Ayral, Şener Şen, Engin Alkan, Aslı Öngören, Hüseyin Köroğlu, Nedret Güvenç yer alıyor.

    Oyunlardan, yaşar kıldıkları kimliklerden yola çıkarak, dünden bugüne, dünden yarına kalan izlerin peşine düşen yazarlar, kitabın tanıtımındaki ifadeyle, "Repliklere ait o tılsımlı müziği duyanların hayatlarına, aylarca süren gizemli bir yolculuktu bu. Kimbilir belki de, can çekişen duyarlılıklara, o ışıklı hayatlara ya da sahneden sonsuzluğa dokundular".

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Anılarını,anımsadıklarını bizlerle paylaşan,dünden yarına kalacak izlerde önemli ayrıntılara erişmemizi sağlayan tüm o değerli isimlere tek tek teşekkür borçluyuz.Kimi kısacık birkaç kelimeyle yanıtladı bizi.Kimine cümleler,paragraflar yetmedi.Sonuçta ortaya çıkan mozaik Türkiye Tiyatrosu'nun ufak da olsa bir genel görüntüsüydü aslında" diyen kitabın yazarları, Anna Seghers'ten yaptıkları alıntıyla, "Sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz bu kadar büyük. Evet, işte tam da bu karanlık dönemeçte tiyatronun görevini anımsama ve anımsatma zamanıdır" diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow