hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güher & Süher Pekinel ikilisinden "Renkler Senfonisi"

    Güher & Süher Pekinel ikilisinden Renkler Senfonisi
    expand

    Güher & Süher Pekinel’in “Renkleri Duymak, Sesleri Görmek” temalı yeni DVD’leri uluslararası lansmanının ardından Eylül ayı sonunda Türkiye’de raflardaki yerini aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güher & Süher Pekinel‘in uluslararası çapta yayınlanan üçüncü DVD'leri “Zubin Mehta, Güher&Süher Pekinel In Concert” Ludwigsburg Müzik Festivali dâhilinde çaldıkları Schubert, Mozart, Debussy ve Infante'nin de aralarında bulunduğu canlı konser kayıtlarını içeriyor.

    Belá Bartok eserinin de bulunduğu, renkler ve sesler arasındaki şaşırtıcı ilişkinin bir yansıması olan bu konser kaydı, dinleyenler için renkler senfonisine bir davet niteliğinde…

    Renkler görülür, sesler duyulur... Ya tersi de mümkünse?

    “Renkleri duymak, Sesleri Görmek” DVD’si bunun mümkün olduğunu kanıtlıyor. Ressam Wassily Kandinsky (1922) her notaya bir renk tanımlayıp resim ve ses arasındaki ilişkiyi geliştirerek bir akıma öncülük etti. Belá Bartók da diğer besteciler gibi bu akımdan esinlenerek 1936 yılında Adnan Saygun ile yaptığı Türkiye gezisinden izler taşıyan “İki Piyano, Perküsyon ve Orkestra için Konçerto”sunu besteledi. Bu açıdan, Schubert, Mozart, Debussy ve Infante'nin eserlerini içeren resitalin yanı sıra “Zubin Mehta, Güher & Süher Pekinel In Concert” DVD’sinde Bartók konçertosunun yer alması farklı bir önem arz ediyor.

    Bartók ve Pekinellerin buluşması

    1970 ve 1985 yılları arasında, Münih’te yaşadıkları dönemde boş vakitlerini resim yaparak değerlendiren Pekineller, Kandinsky’nin de kurucularından olan Blauer Reiter akımından esinlenerek, Lenbachhaus Müzesi’nde verilen değişik seminer ve etkinliklere katıldılar.

    Bu deneyim, hem müzikal hem görsel anlamda, hayal güçlerini yenilemeye ve güçlendirmeye yardımcı oldu. Buna bağlı olarak Bartók'un “İki Piyano ve Perküsyon Sonat”’ versiyon kaydını da Warner için o dönemde gerçekleştirdiler.

    “Zubin Mehta, Güher&Süher Pekinel In Concert” Eylül ayı sonunda Türkiye'deki tüm müzik marketlerde yerini alırken internet üzerindeki  satış kanallarından da edinilebilecek. Ayrıca sadece dinlemek isteyenler için CD Kasım ayında Türkiye'de raflarda olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow