hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ramazan öncesi diş kliniklerine gidenlerin sayısı arttı

    Ramazan öncesi diş kliniklerine gidenlerin sayısı arttı
    expand

    Ramazan ayına sayılı günler kala diş bakımı için kliniklere gidenlerin sayısı arttı. Yaklaşık 17 saat oruçlu olarak geçirelecek günlerde, kötü kokuların önlenmesi için ağız ve diş bakımının önemine dikkat çeken uzmanlar, diş fırçalama ve diş temizliği konusunda uyarılarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan'a az bir süre kala ağız ve diş bakımı için kliniklere giden hasta sayısı artarken uzmanlar, sahur vaktinden iftara kadar uzun süre gıda alınmadığı için ortaya çıkan kötü ağız kokusunun düzenli temizlik ve diş bakımıyla giderilebildiğini söyledi.

    Çapa Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Tolga Pekperdahcı, Ramazan öncesinde ciddi bir diş bakımı ve diş taşı temizliği yaptırmanın gerekli olduğunu söyledi.

    Ramazan'da oruç tutulan sürenin uzun olmasından dolayı açlık hissi oluğunu belirten Pekperdahcı, "İster istemez açlık hissine bağlı olarak mideden ve ağızdan kötü kokular gelebiliyor. Ramazan öncesinde tüm hastalara diş taşı temizliği öneriyorum. Çünkü diş taşı tamamen yiyecek artıkları ve ağızdaki mikroorganizmalardan oluşan bir birikinti. Bu uzun saatler boyunca tükürük salgımız azaldığı için enfeksiyon öncesi bir oluşuma, dolayısıyla diş eti kanamasına ve hoş olmayan kokulara neden olabiliyor. Bunu yarım saat sürecek olan diş taşı temizliği operasyonuyla halletmek mümkün. Çürükler de ağız kokusu nedeni" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sahur ve iftar sonrasında diş fırçalamanın biraz daha detaylı olması gerektiğini hatırlatan Pekperdahcı, şöyle devam etti:

    "Özellikle ara yüz temizliği köprüsü, braketleri, protezleri, aparatları olan hastaların daha fazla özen göstermeleri gerekiyor. Özellikle köprülerin alt kısımlarının bir ara yüz fırçası ya da ağız duşu dediğimiz  basınçlı su püskürten cihazlarla temizlenmesi gerekiyor ki kalan yiyecek artıkları bu bölgelerde ekstra bir kokuya neden olmasın."

    Ortodonti Uzmanı Dr. Atilla Çeri ise, yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte hasta artışı yaşadıklarını söyledi.

    Çeri, "İnsanlar 1 ay boyunca oruçlarına zarar vermemesi için tedaviyi geciktirmekteler. Ortodontik işlemler insanların oruçlarına zarar vermez. Braketlerin çıkması, telin yanağa basması gibi bu tür işlemler hastaların oruçlarına zarar vermeden yapılabilecek işlemlerdir. Ancak daha komplike olaylarda yapılabilecek işlemlerin Ramazan'dan sonraya bırakılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow