hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'da ikinci lige düşen şampiyonlar

    Avrupada ikinci lige düşen şampiyonlar
    expand

    Avrupa'da geçmişi kupalarla dolu birçok köklü kulüp, 2013-2014 futbol sezonunda ikinci lige düşmekten kurtulamadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa'da 5 şampiyon takım 2. Lige düştü

    Avrupa'da geçmişi kupalarla dolu birçok köklü kulüp, 2013-2014 futbol sezonunda ikinci lige düşmekten kurtulamadı.

    Avrupa futbolunun 5 büyük liginde (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) şampiyonluk yarışlarının yanı sıra ligde kalma mücadeleleri de kıyasıya rekabete sahne oldu.

    Almanya'da Nürnberg, Fransa'da Sochaux, İtalya'da Bologna, İspanya'da Real Betis gibi eski şampiyonlar, gelecek sezon ikinci ligde yer alacak. 

    - Bundesliga'da Nürnberg'in vedası

    Almanya Birinci Futbol Ligi'nden (Bundesliga) düşen iki takım Nürnberg ve Eintracht Braunschweig olurken, Hamburg play-out sonucunda ligde kalmayı başardı.

    Almanya'da gelecek sezon ikinci ligde mücadele edecek Nürnberg ve Eintracht Braunschweig, tarihlerinde lig şampiyonluğu bulunan takımlar olma özelliğine sahip. Tarihi boyunca ligde 9, kupada 4 şampiyonluk yaşayan Nürnberg'de sezon içinde teknik direktörlük koltuğuna oturan Alman Michael Wiesinger ve Hollandalı Gertjan Verbeek, takımın ligden düşmesine engel olamadı. Nürnberg sezonu 26 puanla 17. sırada tamamladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman çalıştırıcı Torsten Lieberknecht yönetiminde bu sezon Bundesliga'ya yükselen 1967 yılının Almanya şampiyonu Eintracht Braunschweig ise 25 puanla ligin son sırasında yer alarak, tekrar ikinci ligin yolunu tuttu.

    Bundesliga adıyla 1963 yılından bu yana oynanmaya başlayan Almanya Birinci Futbol Ligi'nde aralıksız mücadele eden Hamburg, play-out sonucunda Greuther Fürth'ü eleyerek, ligde kaldı.

    - Sochaux, Ligue 1'e tutunamadı

    Fransa Birinci Futbol Ligi'nin (Ligue 1) eski şampiyonlarından Sochaux, son haftaya kadar taşıdığı ligde kalma umudunu mutlu sonla tamamlayamadı.

    Ligue 1'de 1935 ve 1938 yıllarında olmak üzere iki şampiyonluğu bulunan Sochaux, 3 puan alması gereken son haftada sahasında Evian'a kaybederek ikinci lige düştü. Sochaux, Fransız Eric Hely ile başladığı lig mücadelesini bir başka Fransız teknik adam Herve Renard ile sonlandırdı.

    Fransa'da düşmesi önceki haftalarda kesinleşen diğer takımlar ise Ajaccio ve Valenciennes oldu. Sezon içinde Fransız teknik adamlar Daniel Sanchez ve Ariel Jacobs yönetiminde 29 puanla 19. sırayı elde eden Valenciennes, 8 sene sonra ikinci ligin yolunu tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üç yıl önce Ligue 1'e adım atan Ajaccio, İtalyan Fabrizio Ravanelli ile başlayan ve Fransız Christian Bracconi yönetiminde sona eren sezonda 23 puanla son sırada kalarak ligden düştü.

    - Bologna, Serie A'ya veda etti

    İtalya Birinci Futbol Ligi'ne (Serie A) veda eden en önemli takım, Bologna olarak göze çarptı.

    Yaşadığı 7 lig ve 2 kupa zaferiyle "Çizme" futbolunun köklü kulüplerinden Bologna, Serie A'da 29 puan toplayarak 19. sırayı aldı. 2007-2008'in ardından 6 sene sonra lige bir kez daha veda eden Bologna, sezon içinde Stefano Pioli ve Davide Ballardini olmak üzere iki teknik adamla çalıştı.

    Catania geçen sezon 56 puanla 8. sırada tamamladığı ligde, bu kez 32 puanla 18'incilikte kalarak küme düşmekten kurtulamadı. Catania'da Rolando Maran, Luigi de Canio ve Mauricio Pellegrino sezon boyunca görev yapan teknik adamlar oldu.

    Ligi 25 puanla son sırada bitiren Livorno, geçen sezon yükseldiği Serie A'da kalıcı olamadı. Son 10 haftada 9 mağlubiyet, 1 beraberlik alan Livorno'da sezon boyunca İtalyan teknik adamlar Davide Nicola ve Domenico di Carlo görev aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - La Liga

    İspanya Birinci Futbol Ligi'nde (La Liga) Atletico Madrid'in 18 yıl sonra şampiyonluğa ulaştığı sezonda, eski şampiyonlardan Real Betis son sırayı alarak, ligden düştü.

    Tarihinde iki kez Kral Kupası zaferi yaşayan ve La Liga'da 1934-1935 sezonunun şampiyonu Real Betis'te, 25 puanla son sırada bitirilen sezon boyunca görev alan İspanyol Pepe Mel ve Juan Carlos Garrido ile Arjantinli Gabriel Calderon, Endülüs ekibinin ligde kalmasını sağlayamadı.

    İki sezon önce yükseldiği La Liga'da İspanyol Juan Ignacio Martinez yönetiminde 36 puanla 19. sırayı alan Valladolid, son haftaya kadar taşıdığı ligde kalma umudunu, sahasında Granada'ya 1-0 kaybederek yitirdi.

    İspanya'da ligden düşmesi kesinleşen diğer bir takım da Osasuna oldu. 

    2000'de yükseldiği La Liga'da 14 yıldır mücadele eden Osasuna, son hafta sahasında Real Betis'i 2-1 yenerek 39 puana yükselmesine rağmen rakiplerinin puan almasıyla 18. sırada lige veda etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - İngiltere Premier Lig

    İngiltere'de Manchester City'nin şampiyonluğuyla sonuçlanan sezonda, Cardiff City, Fulham ve Norwich City ligden düşen takımlar oldu.

    Önemli transferler yaparak iddialı bir takım haline gelen Fulham, 32 puan toplayabildiği sezonu 19. noktalayarak ikinci ligin yolunu tuttu. Fulham, 2001'de yükseldiği Premier Lig'e 13 yıl sonra veda etti. 2009-2010'da UEFA Avrupa Ligi'nde final oynama başarısı gösteren Fulham'da, sezon boyunca Hollandalı Martin Jol ve Rene Meulensteen ile Alman Felix Magath görev yaptı.

    Premier Lig'e veda eden diğer bir takım Norwich City, zorlu fikstürünün kurbanı oldu. Sadece 1 puan çıkarabildiği son 4 haftada Manchester United, Chelsea, Arsenal ve Liverpool ile karşılaşan Norwich City, 33 puan elde ettiği sezonu 18. bitirerek üç sezon aradan sonra ligden düştü. Norwich City'de İngiliz teknik adamlar Chris Hughton ile başlayan sezon, Neil Adams yönetiminde sona erdi.

    Geçen sezon Premier Lig'e çıkan Cardiff City ise İskoç Malky Mackay ile başladığı sezonu Norveçli Ole Gunnar Solskjaer yönetiminde 30 puanla son sırada tamamladı ve tekrar ikinci lige düştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow