hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye milli sporcusu kickboks dalında dünya ikincisi

    Türkiye milli sporcusu kickboks dalında dünya ikincisi
    expand

    Türkiye Milli Takım sporcusu Kadir Cüvelek, İtalya'da düzenlenen Wako Dünya KickBoks Şampiyonasında Dünya İkincisi oldu. Sporcuların başlıca sorununun sponsor bulmak.olduğuna dikkat çeken Cüvelek, başarısının sırrını cnnturk.com'a anlattı. Ödüllü sporcu, Türkiye'deki genç sporcuların çoğu kez yeterli desteği bulamdığı için sporu bıraktıklarını da ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya Rimini’de düzenlenen Wako Dünya KickBoks Şampiyonası'nda Tekno Şirketler Grubu sponsorluğunda boy gösteren Kadir Cüvelek, dünya ikincisi olarak, Türkiye’ye büyük bir başarı getirdi. Cüvelek, bugüne nasıl geldiğini Cnnturk.com'a anlattı. 

    Sizi bu başarıya götüren en büyük etmen nedir?

    Cüvelek, "Her spor dalında olduğu gibi kickboksta da sizi başarıya götüren en önemli etken azimli, istikrarlı ve disiplinli olmak ve çok çalışmak. Küçük yaşta bu spora başlamış olmam ve bu yolda azimle devam etmem benim en büyük avantajım diyebiliriz. Zorlu ama disiplinli bir antreman süreci var, çok sık kondisyon yüklemesi yaptık ve yaşadığımız ufak tefek sakatlıkların, ağrıların sonunda hem ailemin hem yakın çevremin vermiş olduğu destek ile bu turnuvada 1-0 galip başladım. Bu zorlu süreçte benim için en büyük motivasyon bana duyulan güven ve destek diyebilirim.

    Meksika'nın Yılmaz Vural'ı kovuldu! 

    O ringe çıkıp bir ülkeyi temsil etmek size ne hissettirdi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cüvelek, Öncelikle ülkem adına böyle bir turnuvaya katılmış olmak ve şampiyonluk kazanmak benim için tüm hayatım boyunca gurur duyacağım bir olay ve benim için anlamı çok büyük. Maçtan önce oldukça stresli günler geçiriyorsunuz, ülkenizi temsil etmek büyük sorumluluk. Ama bu stres aynı zamanda sizin motive olmanıza da yardımcı oluyor. Çünkü hep daha iyisini yapmaya, ülkenizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorsunuz.

    Ringe çıktığınız zaman ise duygu konusunda pek bir şey hissetmiyorsunuz. Sadece kazanmak için neler yapabileceğiniz düşüncesine odaklanıyorsunuz. Fakat maçta galip geldiğiniz zaman işte o duygu tarifsiz. Maçtan sonra bir de ülkenizin bayrağını sırtlanmak inanılmaz gurur ve mutluluk verici bir duygu. Bir insanın hayatı boyunca yaşayacağı ve unutamayacağı nadir anlardan biri.

    Ergin Ataman'dan Aziz Yıldırım'a cevap 

    38 ülkeden 544 sporcu turnuvaya katıldı. Bu sporculardan en büyük rakibiniz olarak kimi gördünüz ve bu rakiplerden en çok sizi zorlayan kimdi?

    Rakiplerin ve hatta orada bulunan tüm sporcuların kendi kilolarında büyük başarıları var. Turnuvaya katılan sporcuların hepsi kendi ülkelerinin şampiyonları. Benim en büyük rakip gördüğüm sporcu Amerikalı’ydı fakat kendisini ilk maçta yenince pek de korkulacak bir şey olmadığını gördüm. Rakiplerim arasında beni en çok zorlayan ise Belçika oldu. Oldukça hızlı ve sert bir tekniği vardı. Ancak en büyük zorluğu sakatlığım dolayısıyla yaşadım. Son maçıma sakat çıkmak durumunda kalınca zorlandım ve maalesef şampiyonluğu bu sakatlık nedeni ile kaçırdım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sponsorunuz kim ve ne gibi destekleri oldu?

    Sponsorum olarak en büyük desteği Tekno Şirketler Grubu verdi. Sporcuların en büyük başlıca sorunu sponsor bulmak. Benim şansım Tekno Şirketler Grubu ile tanışmak oldu. Spora ve sporcuya yüzde 100 desteklerini esirgemeyen Tekno Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altay Coşkunoğlu, tüm süreçte arkamda durarak, turnuva boyunca desteği esirgemedi. Süreç boyunca bir sporcunun en temel ihtiyaçları olan, fizyoterapi, gıda takviyeleri, giyim, antrenman malzemeleri vs. gibi ihtiyaçlarımın tamamını Tekno Şirketler Grubu karşıladı. 

    İşte Nani tişörtü ve atkısı 

    Pek çok genç imkansızlık nedeniyle hayallerinden vazgeçiyor. Genç sporcuların ne konuda desteklenmesi gerekiyor?

    Cüvelek, Genç yaşta spora başlayan kişiler Avrupa’da yaşayan ve örnek aldıkları sporcuların yaşam biçimini görünce Türkiye’de bu yaşam biçiminin mümkün olmadığını anlıyorlar ve en çok da bu nedenden sporu bırakıyorlar. Herhangi bir yabancı ülkede sporcuya devlet desteği sınırsız. Spor yapacağı bir salon, yaşamını sürdüreceği bir ev ve geçimini sağlayacağı maaş devlet tarafından veriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de küçüklük hayali futbolcu olmaktır çünkü maddi getirisi yüksektir, lüks yaşarlar ama bir ülkenin tek spor dalı futbol üzerine olmamalıdır. Bugün baktığınız zaman önemli başarılarımız olmasına rağmen futboldan başka hiçbir dalda yorumlar yapılmıyor ve gündem konusu olmuyor. Belediyelerin, spor kuruluşlarının, sporcuya destek olması ve her sporcu için teşvik edici etkinlikler düzenlemesi gerekir.

    Her branşta olduğu gibi eğer tanıdıklarınız var ise bir numara siz olursunuz ama bunun aksi olduğu zaman elde edilen başarılar ne kadar büyük olursa olsun hep bir adım geride kalıyor. Bugün baktığımızda şampiyonluğa aç, ülkesi adına mücadele edecek birçok sporcu var ama destek olmadığı için çoğu bu işten vazgeçerek başka yollar seçiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maddi imkansızlıklar ve geçim sıkıntısı devreye girdikçe maalesef spor ikinci planda kalıyor. Oysa ki çok başarılı, değerli gençler ve sporcular var. Tabi sadece devlet desteği değil sponsorluk olarak baktığınızda da durum aynı. Belli spor dalları dışında destekçi bulmak çok zor. Medyanın ilgisi de yetersiz olduğu için sponsorlar haklı olarak belli başlı spor dallarını tercih ediyor. Umarım önümüzdeki yıllarda farklı spor dallarında da spora ve sporcuya verilen destek ve önem artar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow