hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Eker: "Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı"

    Bakan Eker: Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı
    expand

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "İlkbaharda yağış düşmezse bu Türkiye'de bir kuraklık getirebilir. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelen Bakan Eker, yaptığı açıklamada, ekim ayından ocak ayının sonuna kadar Türkiye'ye uzun yıllar ortalamasının altında yağış düştüğünü anımsattı.

    Eker, ocak ayında düşen yağışın kuraklık endişesini az da olsa giderdiğini ancak halen bazı bölgelerde endişenin devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:

    "Önümüzdeki hafta ve aylarda yağış olursa bu endişe ortadan kalkar. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin belirli bölgesinde bir sorun yok. Orta Anadolu'da da çok iyi illerimiz var, sorun
    yaşamadığımız illerimiz de var."

    "Çukurova ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde endişemiz var"

    Eker, daha önce dünyada iki tane olan kuraklık test merkezinin üçüncüsünü Konya'da kurduklarını, bu merkezde kuraklığa dayalı tohum çeşitliliği geliştirildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bizim ki şu an sadece endişe, izliyoruz. Aldığımız bir takım tedbirler var. Gelişmelere göre bu tedbirleri uygulayacağız, gerekirse daha ilave tedbirler alırız. Şu ana kadar meteorolojik kuraklık söz konusu, tarımsal kuraklık ile ilgili endişemiz var. Ama ona göre de uygun tedbirleri aldık. Süreci
    adım adım izliyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal kuraklık endişemiz yok. Bitkilerin gelişimi de olması gerektiği gibi. Çukurova ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde endişemiz var."

    Sağlığa zararlı ürünlerin engellenmesi

    Bakan Eker, bir gazetecinin sorusu üzerine, vatandaşın sağlığına zarar veren ürünlerin engellenmesiyle ilgili birçok uygulama yaptıklarını, verilen cezaların yanı sıra 2012 yılından bu yana 250 firma ve ürünün teşhir edildiğini söyledi.

    Bitki veya özlerine ilacın hammaddesini ilave eden bazı kişilerin, bunu "takviye gıda" adı altında sattığına işaret eden Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

    "Televizyonda, internette bunun reklamını ve satışını yapıyor. Bu çok zarar verebiliyor. Mesela zayıflama hapı var sibutramin, onun etken maddesi var. Onun etken maddesi bir ilaç. Bunun etken maddesi bitkiyle karıştırılıp satılıyor. Bu 'takviye edici gıdadır' diyor. Biz bunun analizini yapıyoruz. Bir bakıyoruz ki içinde zayıflamada doktorların tavsiye ettiği ilaç var. Bu takviye edici bir gıda
    değil. İlacı ise doktor verir. 'Gıda' diyor içinden ilaç çıkıyor. Biz bunları teşhir edip ceza veriyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ete zam iddiası

    Eker, kırmızı ete yapılan zam iddialarıyla ilgili de 13 marketin dünkü dana kıyma ortalama fiyatının 24,07 lira olduğunu bildirerek, aynı marketlerin 26 Nisan 2010'daki ortalama fiyatının ise 24,24 lira olduğunu ifade etti.

    Aynı marketlerin 2010'daki kuşbaşı ortalama fiyatının 27,09 lira, dünkü fiyatının ise 26,49 lira olduğunu vurgulayan Eker, "4 sene öncesine göre fiyatlar yüzde 2,21 daha düşük. Halkın en çok tükettiği bu iki ürün fiyatında yükseliş yok. Her işin bir lobisi var artık. Medyada da bir şekilde bunlar haber değeri bulabiliyor. Mesela Ankara ve İstanbul'da kiraların çok yüksek olduğu bir
    semtte bulunan mağazadaki ürünün etiket fiyatıyla ölçülmeye kalkışılıyor" diye konuştu.

    Eker, zaman zaman ithalat yapılmasını isteyenlerin yaygara çıkardığına ve bu konuda bir iki haber yapıldığına değinerek, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ortada sebep yokken 'yükseldi, yükseliyor' şeklinde, gerçekte olmayan bir şeyler ortaya atılıyor. Bir yerde toplumu psikolojik olarak hazır hale getiriyorlar. Arkasından da zam yapmaya yelteniyorlar. 2013 yılında 2,7 milyon ton beyaz ve kırımız et, 450 bin ton balık üretimi, 212 ton da kültür balıkçılığından gelen balık üretimi var. Türkiye'de insanların talebini ve ihtiyacını karşılayacak kadar üretim var. Üretimde bir sorun yok."

    3 dönem kuralı

    AK Parti' tüzüğünde yer alan bir milletvekilinin en fazla üç dönem görev yapabileceği kuralının değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin soru üzerine de Eker, AK Parti'nin Türkiye'de yeni bir siyasi anlayış yerleştirme çabasında olduğunu belirtti.

    Bununla ilgili partinin ilgili kurullarında prensip karar alındığını anlatan Eker, şunları söyledi:

    "Hangi mekanizma tarafından alındıysa yine aynı mekanizma tarafından yeniden değerlendirilir. Bunun değiştirilmesine dair bir çalışma bildiğim kadarıyla yok. Dolasıyla da böyle bir çalışma yok. Gerekli görülürse kamuoyu bunu duyar. Gerekli görülüp görülmediğini de bilmiyorum. Zaman zaman bu konuşuluyor. Prensip olarak bu karar alınmış. Partimizin kararı, saygıyla karşılıyoruz. Eğer bir değişiklik olursa partinin ilgili kurulları değerlendirir ve karar verir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yoklamalar farkın kapanmakta olduğunu gösteriyor"

    Bakan Eker, gazetecilerin, AK Parti'nin Diyarbakır'daki oy durumuyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

    "Kamuoyu yoklamalarında Diyarbakır'da AK Parti'nin durumu geçmişe göre çok daha iyi. Yoklamalar farkın kapanmakta olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla biz her zaman son dakikaya kadar vatandaşlarımıza ulaşmayı uygun görüyoruz, en iyi neticeyi almak için gayret gösteriyoruz. Kazanmak için çalışıyoruz. Proje üretmek suretiyle şehri güzelleştirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde şehircilikle ilgili projelerimizi açıklayacağız. En iyi neticeyi almanın gayreti içerisindeyiz. İnanıyoruz, güveniyoruz İnşallah en iyi neticeyi alacağız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow