hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ala: "Polis güzel bir duruş sergiledi"

    Ala: Polis güzel bir duruş sergiledi
    expand

    İçişleri Bakanı Efkan Ala, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili, "Dün polis gerçekten net, güzel bir duruş sergiledi genel olarak. Gerçekten teşekkür ediyorum. Orada verilen görevleri çok net biçimde, berrak bir biçimde verilen talimatları tam anlamıyla uyguladı, yerine getirdiler" dedi. Çocuk ölümleriyle ilgili de konuşan Ala, "Gerçekten de ağır cezaların getirilmesi lazım. Onunla ilgili de Adalet Bakanlığımız çalışıyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ala, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

    Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde etkili olan kuvvetli sağanak yağışın hatırlatılması üzerine Ala, öncelikle geçmiş olsun dileğinde bulundu.

    Böyle olaylarda oradaki yerel idarecilerin durum tespiti yaparak Başbakanlıktaki "Acil fon"dan yardım talep ettiklerini hatırlatan Ala, fondan vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılayacak yardımların yapıldığını, burada
    aynı şeyin gerçekleştirileceğini söyledi.

    1 Mayıs kutlamaları ve polisin orantısız güç kullandığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Ala, ülke genelinde 250 bine yakın kişinin 1 Mayıs'ı kutladığını hatırlattı.

    İstanbul'da Kadıköy Meydanı'nda Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi'nin, Kayseri'de Hak-İş'in, Diyarbakır'da Memur-Sen ve KESK'in kutlamalar yaptığını hatırlatan Ala, buralara ilişkin herhangi bir eleştiri almadıklarını, kendisinin de bazı sendika başkanlarıyla ileriye dönük "daha iyiyi yapma" noktasında görüştüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da DİSK ve KESK'e Yenikapı'yı gösterdiklerini bunun yanında Kazlıçeşme ve Maltepe'nin de olduğunu anımsatan Ala, buralarda kamu hizmetini rahatça sunabileceklerine işaret etti.

    Valiliğin Yenikapı'ya ücretsiz taşıma hizmeti verilebileceği açıklamasını da yaptığını ifade eden Ala, "Bütün bunlara rağmen 10 bin civarında kişi de 'Taksim'de yapacağız' dedi ve dün hepimizin izlediği aslında Türkiye'de artık geride bırakmak istediğimiz görüntülere neden oldular. Ama zamanında bizde gerekli güvenlik tedbirlerimizi almıştık ve olabildiğince minumum zararla, hiç olmasa daha iyi ama, hem kamuya, hem gösteri yapanlara yönelik bu meseleyi çözmeye odaklanmıştık" dedi.

    "Gerçekten teşekkür ediyorum"

    Ala, şöyle devam etti: "Burada orantısız bir saldırı oldu polislere, onu da söyleyelim. Böyle molotoflarla, sapanlarla, hepsi fotoğraflanmış durumda, ele geçirildi bir kısmı. Ama polisin orantısız güç kullandığı olabilir mi? Dün polis gerçekten net, güzel bir duruş sergiledi genel olarak. Gerçekten teşekkür ediyorum. Orada verilen görevleri çok net biçimde, berrak bir biçimde verilen talimatları tam anlamıyla uyguladı, yerine getirdiler. Sonuçta da beklenenin çok altında ama yinede insan yaralanması, işte böyle ciddi yaralanmalar yok Allah'a şükür. Olunca bir kişi bile sıkıntılı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polis memurlarımızdan da yaralanan oldu hastanede olan İzmir'de tek bir kişi var. O'nun dışında ufak tefek yaralanmış polis memurlarımıza büyük geçmiş olsun diyorum buradan. Vatandaşlarımız da tedavilerini oldu çıktı, önemli bir kısmı ayakta. Orantısız güç kullanma iddiası ciddi bir bulguya dayanır, bize iletilirse veya valiliğe biz onu yine tabii ki ciddiyetle araştırır, değerlendiririz ve sonuçlandırırız. Benim genel olarak gördüğümü söylüyorum, elbette istisnalar olabilir."

    Milletvekilleriyle ilgili görüntüler

    Milletvekilleriyle ilgili çeşitli görüntüler olduğunu belirten Ala, "Milletvekilerimiz aslında, arzu edilen şey; Meclis'te olup biteni eleştirebilirler. Dışarda olurlar ama legal olmayan, kanuni olmayan, kurallara aykırı bir gösterinin içerisinde milletvekillerimizin olmamaları gerektiğidir" değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milletvekillerinin, idari tasarruflarını eleştirebileceklerini de vurgulayan Ala, "Ama polisin karşısına devlet görevlilerinin karşısına, milletvekili olarak yasal olmayan bir gösteri içerisinde çıkmamaları beklenir.
    Örneğin bir milletvekilimizle ilgili, aslında gözaltına alınan bir kişiyi orada polise saldıran birinin gözaltını önlemeye çalışırken, bazı şeyler oldu. Nitekim polisin o kişiyi gözaltına almasını da engellemiş."

    "Ağır cezalar getirilmeli"

    "Çocuk ölümlerine ilişkin bakanlığınızda bir çalışma olabilir mi" sorusunu Ala, iki ay içerisinde Jandarma Genel Komutanlığı ile kayıp çocuklara ilişkin düzenledikleri çalıştayı hatırlatarak, yüzde 95'in üzerinde kayıp
    çocukları bulduklarını ve ailelere teslim ettiklerini belirtti.

    Her çocuğun ayrı bir dünya olduğunu belirten Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürütülen projeler, ailelere düşen görevler olduğunu da söyledi.

    Medya devriminden sonra Türkiye'nin herhangi bir köşesinde bir olay olsa duyulabildiğini dile getiren Ala, "Bu, o alandaki istatistiklerin, olayların arttığı anlamına gelmez bazen. Ama bizim daha çok duyduğumuz anlamına gelir. Böyle bir sorunla da karşı karşıyayız. Bu konuda çalışmaları daha da ciddi bir biçimde yürütmek durumundayız. Gerçekten de ağır cezaların getirilmesi lazım. Onunla ilgili de Adalet Bakanlığımız çalışıyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow