hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aleksis Çipras, Kıbrıs'ta müzakerelerin başlaması şartını açıkladı

    Aleksis Çipras, Kıbrısta müzakerelerin başlaması şartını açıkladı
    expand

    İlk yurt dışı ziyaretini Kıbrıs'a yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin düzelmesinde Kıbrıs'ın önemine işaret etti ve Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz aramaları nedeniyle yaşanan gerilime değindi. Çipras, Barbaros Araştırma Gemisi'nin bölgeden çekilmesi gerektiğini savundu, "Müzakereler ancak o zaman başlar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'ın göreve geçen hafta başlayan yeni Başbakanı Aleksis Çipras, yurt dışına ilk ziyareti için Kıbrıs Rum Kesiminde. Bugün saat 08.00 sıralarında özel bir uçakla Güney Kıbrıs'a giden Çipras'ı Larnaka Havaalanı'nda Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis karşıladı. Çipras adaya Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in davetlisi olarak geldi. Çipras, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'le baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkileri masaya yatırıldı. Çipras, Rum lider Anastasiadis ile yaptığı basın toplantısında önemli mesajlar verdi.

    Güney Kıbrıs ziyaretine başlayan Aleksis Çipras, Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Görüşmede Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak "Güney Kıbrıs karar verir, Yunanistan uygular" şeklindeki geleneksel politikasının süreceğini söyledi. Çipras, Yunanistan ile Kıbrıs'ın sadece tarihi değil, aynı zamanda ortak gelecek açısından da birbirine bağlı olduğunu belirtti.

    "Barbaros Araştırma Gemisinin çekilmesi gerekir"

    Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin düzelmesinin de Kıbrıs ile bağlantılı olduğunu dile getiren Çipras, Barbaros Araştırma Gemisinin bölgeden çekilmesi gerektiğini savundu. Çipras, "Müzakereler ancak o zaman başlar" dedi.

    Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta BM çerçevesinde ve var olan anlaşmalar temelinde iki bölgeli, iki toplumlu ve tek vatandaşlıklı federasyon çözüm çabalarını desteklediğini ifade eden Çipras, Ada'daki çözümün kalıcı ve adil olması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin bölgeye Barbaros araştırma gemisini göndermesinin çözüm çabalarını olumsuz etkilediğini iddia eden Çipras, "Kıbrıs'ta Münhasır Ekonomik Bölgeler (MEB) alanındaki egemenlik haklarının ihlal edildiği zor bir dönemde bulunuyorum. Türkiye'nin bölgeye Barbaros'u göndermesi, uluslararası hukukun açıkça ihlali anlamına geliyor ve müzakereleri sabote ediyor. Türkiye, müzakerelerin sürdürülmesi için uluslararası hukuka saygılı olmalı ve tehdit etmemeli" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Radikal değişiklikler içeren yeni bir hükümet var"

    Gazetecilerin Atina hükümetinin münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesi ve Batı Trakya'daki Türk azınlığın dini liderleri olan müftüleri kendilerinin seçmesi konusunda adım atıp atmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Çipras, yeni hükümetin bu konulardaki adımlarının dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Çipras, "İnceleme imkanı bulmadan boşa adım atacak bir hükümet değil, radikal değişiklikler içeren yeni bir hükümet var. Radikal olan, güvenlik beklentileri ve devamlılık sunandır" ifadelerini kullandı.

    "Eurodan çıkarsak AB sıkıntıya girer"

    Çipras ülkesinin Avrupa Birliği ve Euro'dan çıkıp çıkmayacağı konusuna da değindi. Euro bölgesinden ayrıldıkları takdirde Birliğin büyük bir sıkıntı içine gireceğini söyledi, müzakereleri devam ettirecekleri mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunan lider, Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı olduklarını da bir kez daha tekrarladı.

    Çipras, yaptığı açıklamada başbakan sıfatıyla ilk yurt dışı ziyaretinde Kıbrıs'a gelmesinin tesadüf olmadığını, Kıbrıs'ın Yunanlılar için özel bir anlamı olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade eden Çipras, "Kıbrıs, Yunan hükümetinin kalbinde ve aklında. Yeni bir hükümet kurulmasının, Helenizmin ses sahibi olması ve kendine yaraşır şekilde haklarını araması ihtiyacıyla bağdaşacağını umuyorum" dedi.

    Anastasiadis de Çipras'ın Kıbrıs'a ilgisinin bilindiğini belirterek, "Yapacağımız görüşmelerde, aramızdaki anlaşma duygusu ve ortak anlayışın bir kez daha teyit edileceğini umuyorum" diye konuştu.

    "Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs'tan geçiyor"

    Rum lider Anastasiadis de Çipras'ın ziyaretinin, Yunanistan'ın GKRY'ye ilgisini kanıtladığını belirtti. Anastasiadis, görüşmede çözümün AB kural ve değerleri kapsamında, insan haklarını güvence altına alacak bir temelde olması görüşüne bağlılığın bir kez daha teyit edildiğini söyledi. Anastasiadis, "Kesin sonuç beklentisiyle bir diyalogun başlaması için, Türkiye'nin tahriklerine karşı çabalarımızın koordinasyonu için anlaşmaya vardık. Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs'tan geçtiği ve Kıbrıs'a karşı tehdit olduğunda birlikte var olamayacakları bir kez daha onaylandı" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıbrıs'ta enerji araştırmalarına değinen Rum lider, Kıbrıs MEB'indeki hidrokarbonun devlete ait olduğunu ve çözümden sonra bunların değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin Kıbrıs'ta yasal olarak ikamet eden vatandaşların yararına olacağını ifade etti.

    Yunanistan Başbakanı gün içinde Rum siyasi partilerinin liderleriyle ayrı ayrı görüşecek.

    Çipras, bir Yunanistan Başbakanı olarak ilk kez Kıbrıslı Türkler ile de buluşacak ve onların Kıbrıs sorunu hakkındaki fikirlerini dinleyecek. Çipras ile görüşmelere "Kayıp Şahıslar Dernekleri'"ne üye Türkler ve Rumlar da katılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Müslüman Kardeşler İstanbul'dan ölüm emri verdi"

    IŞİD: "Kobani'den geri çekildik"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow