hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekliye seyyanen maaş zammı TBMM'de kabul edildi

    Emekliye seyyanen maaş zammı TBMMde kabul edildi
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı emekliye 100 lira maaş zammını düzenleyen madde Meclis'te kabul edildi. Maddenin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, zammın 1000 liranın üzerinden maaş alan SSK emeklisine 100 lira değil 22 lira olarak yansıyacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın 2. Bölümü'nde yer alan maddeler kabul edildi. Tasarıya iki yeni madde ihdası edildi. İhdas edilen maddelerden biri, 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında kömür ve linyit madenlerinde yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının; genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı, Maliye Bakanlığınca Kuruma ödenecek.

    SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine verilecek 100 liralık maaş zammını öngören madde de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa eklendi. Düzenlemeye göre, 1000 liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen 100 lira zam yapılacak. 1000 liranın üzerinde alanların maaşları ise 1100 liraya tamamlanacak.

    2008 yılı Ekim ayından önce ölen sigortalının anne babasına gelir ve aylık bağlanmasında eş ve çocuklarından artan hisse bulunması şartı dışında başka
    bir şart aranmayacak. 2008 Ekim ayından sonra ölen sigortalının anne babası için de muhtaçlık şartı aranmayacak. Bu kapsamda bağlanacak gelir ve aylıklar, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihi takip eden ay başından başlatılarak, bu tarihten önceki süreler için herhangi bir ödeme yapılmayacak.
    Düzenlemeyle ilgili olarak söz alan AK Parti, CHP, MHP, HDP milletvekilleri, Soma ve Ermenek'te tanınan bazı hakların Zonguldak ve diğer yerlerde yeraltında çalışırken yaşamını yitiren madenci ailelerine de tanınmasının önemli bir mağduriyeti gidereceğini belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Hükümet'e teşekkür etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilere seyyanen zam

    Tasarı'da yapılan yeni madde ihdasıyla, SSK ve BAĞKUR emeklilerine Temmuz ayı ödeme döneminde yapılacak artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak.

    Düzenleme üzerinde söz alan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, yapılacak zammı "susuzluğu gidermeye çalışan imaj çalışması" olduğunu savunarak, "Aslında burada bir kandırmaca var. Temmuz zammından sonra 1000 liranın altında olanlara 100 lira, 1000-1100 lira arasında aylıklarda ise 1100 liraya tamamlanacak. Hükümet kendini çok uyanık zannediyor ve emeklileri kandıracağını sanıyor. Niye bu zammı bu aydan yapmıyorsunuz, Temmuzu bekliyorsunuz? Madem '100 lira zam' dediniz, samimiyseniz bu ay uygulamaya koyarsınız. Aksi halde seçime yönelik propaganda malzemesi oluşturur. Bu rakamlar son derece yetersizdir, yükseltilmeli" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "Hükümet lütfetmiş, 1000 liranın altında olanlara 100, üstündekileri ise 1100 lirayı geçmeyecek artış öngörüyor. Milletvekilleri açlık ve yoksulluk sınırının ne olduğunu önüne koyup vicdani muhasebe yapmalı. Hükümet, seçim öncesi emeklilere bir parmak balla kandırmayı amaçlıyor. 13 yıl boyunca emeklilerin hiçbir sorunun çözmeyin, Meclis'in son gününde 100 liralık zammı lütuf olarak getirmenizi kabul etmemiz mümkün değil. Günlük iki simit parası ve ayda iki kilo et alacak zam, emeklilerin sorunlarını çözebilir mi?" diye konuştu.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "emeklilere 100 lira taahhüdünün maddesi" olduğunu belirterek, düzenlemeden emeklilerin yüzde 60'nın yararlanacağı ifadesinin gerçek dışı olduğunu savundu. Türkiye'de toplam emekli sayısının 10 milyon 920 bin olduğuna işaret eden Hamzaçebi, "En düşük SSK emekli maaşı bin 47 lira, Temmuz ayında bu bin 78 lira olacak. 'Ben bunu 1100 liraya tamamlayacağım' demek, 22 lira zam verilecek demektir. 6,5 milyon emekliye 22 lira artış verecek. Bir kısmında 2-3 lira olacak bu. Emeklinin yüzde 60'ının yararlanacağı kocaman bir yalandır, balondur. Davutoğlu emeklilerden özür dilemelidir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Keşke ilham verici olsa"

    Önergede kurnazlık yapıldığını ifade eden Hamzaçebi, "Emeklilerin maaşı Ocak ve Temmuz ayında artar. 'Sana 100 lira veriyorum, Temmuz'daki
    enflasyondan kaynaklı artışı vermeyeceğim' diyor. Bir eliyle veriyor, öbür eliyle geri alıyor. Bunu Temmuz ayında verecek, şimdi vermiyor. 'Seçimde bizim partimize oy ver, ben de sana 100 lira vereyim' diyor. Böyle bir siyaset olur mu? Sayın Kılıçdaroğlu, emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye sözü verdi. Bizi taklit edemez, bizim projelerimize yetişmesi mümkün değildir. 100 lira mı veriyor gerçekten, hayır vermiyor. 2-3 liralık zammı müjde olarak sunuyor, seçim yatırımı olarak söylüyor. Emeklimiz 7 Haziran'da size gerekli dersi verecek" görüşünü savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, emeklilere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözünden dolayı düzenleme yapıldığının doğru olmadığını belirterek, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bize ilham vermesi söz konusu olmaz. Kendisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı sırasında işsiz ailelere 600 lira vaadinde bulunmuştu. Seçimi kaybetti Kılıçdaroğlu ama belediyeyi kazandıkları yerde bunu yapmadılar. Keşke ilham verici olsa, biz bundan gocunmayız" dedi. Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP'li Hamzaçebi, Bostancı'ya, "Önergeye gel; SSK ve BAĞKUR emeklilerine, 6,5 milyonluk kitleye en çok 22 lira zammı içeriyor. Bunu alan kişiye Temmuz zammı verilmeyecek. Sayın Kılıçdaroğlu'nun sözü üzerine geçtiniz. Biz emekliden sosyal güvenlik destek primini sıfırlama sözü verdik, hemen siz bunu yüzde 15'ten yüzde 10'a indirmeyi getirdiniz. Taklit aslı gibi olamaz. Bizi daha çok takip edeceksiniz. Projelerimizi açıkladıkça, bizi takip edeceksiniz" diye konuştu.

    5 milyon kişiyi kapsıyor

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, zam 5 milyon SSK ve BAĞ-KUR emeklisini kapsıyor. Bunlardan 3 milyon 300 bin emekli, 1000 liranın altında maaş aldığı için 100 liralık zammın tamamından yararlanacak. Bin lira ile 1100 lira arasında maaş alan 1 milyon 785 bin emekli ise zamdan 1 lira ile 99 lira arasında bir oranda faydalanacak.

    Trafik kazalarında sağlık hizmet bedelinin ödenmesi

    Tasarı'da yapılan bir başka değişiklikle, trafik kazaları nedeniyle ilgililere sunulan sağlık hizmet bedellerinin kapsamının ne şekilde belirleneceğine açıklık getirildi. Buna göre, trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortası sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.

    Sosyal Güvenlik Kurumu, kapsama girenler yönünden genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmetlerine ilave sağlık hizmetlerini belirleyecek, protez ve ortezler için farklı birim fiyatı tespit edecek. Bu sağlık hizmetleri, sağlık uygulama tebliğindeki istisnai sağlık hizmeti kapsamına dahil edilmeyecek. Tasarı'nın 2. Bölümü'nde yer alan maddeler kabul edilerek, 3. Bölüm'ün görüşülmesine geçildi.

    Yalova Valisinin azarladığı öğretmen Halil Serkan Öz toprağa verildi

    Cem Yılmaz'dan Yalova Valisi'ne sert tepki

    "Savcı Kiraz'da 10 kurşun yarası tespit edildi" iddiası yalanlandı

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow