hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "IŞİD'e katılmak istiyorsan İstanbul'da Hasan'ı bul"

    IŞİDe katılmak istiyorsan İstanbulda Hasanı bul
    expand

    Güney Kore, 18 yaşındaki gencin IŞİD'e katılma hikayesini konuşuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soyadı "Kim" olarak açıklanan ve tam kimliği gizli tutulan 18 yaşındaki genç internet üzerinden tanıştığı cihatçılar tarafından adım adım örgüte alındı. Korkunç gerçek gencin ailesinin polise kayıp ilanı vermesiyle ortaya çıktı.

    IŞİD vahşetinde son perde

    Seul Polis Departmanı Kim ile ilgili bir medya bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Kim'in Güney Kore'den Türkiye'ye, Türkiye'den de Suriye'ye kadar uzanan IŞİD'e katılma sürecinin ayrıntıları paylaşıldı. Paylaşılan bilgilere göre 18 yaşındaki genç aylar öncesinden sosyal medya üzerinden IŞİD militanlarıyla görüşmeye başlamış. Süreç geçtiğimiz mart ayında Kim'in Facebook üzerinden örgütle ilgili bir sayfaya "IŞİD'e katılmak istiyorum. Bana yardım eder misiniz?" mesajını paylaşmasıyla başlıyor. Takip eden aylarda Koreli genç IŞİD hakkında adeta saplantılı hale geliyor ve örgüte katılmayı adeta "nihai hedef" olarak belirliyor. Ekim ayına gelindiğinde Twitter hesabından da "IŞİD'e nasıl katılacağımı bilen var mı?" mesajını paylaşan genç bir militanın radarına takılıyor. Kim'le iletişime geçen IŞİD militanı kendisine "IŞİD'e katılmak istediğini duydum. Önce Türkiye'ye gitmelisin ondan sonrası kolay" şeklinde cevap yazıyor. 9 Ekim'de yine aynı militana Türkiye'de nereye gitmesi gerektiğini sıra Kim'e İstanbul'a gitmesi ve "Hasan" ile buluşması öğütleniyor. Genç Koreli'ye Hasan'ın telefon numarası da veriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD'in kan donduran yeni videosu

    Kim, 7 Ocak'ta Facebook hesabından "Ailemi ve ülkemi terk ederek yeni bir hayata başlamak istiyorum" mesajını yazıyor ve 8 Ocak'ta 45 yaşındaki bir aile dostu olan "Hong" ile Türkiye'ye ulaşıyor. Verilen bilgilere göre Kim Türkiye'de ikisi de yaklaşık 3 dakika süren telefon görüşmeleri yapıyor. Bunların ikincisi kaybolmadan iki gün önce 10 Ocak tarihinde Kilis'te yapılıyor. 15 Ocak'ta Kim'in ailesi oğulları için Güney Kore polisine kayıp ihbarında bulunuyor ve soruşturma başlıyor. Polis gencin bilgisayarını, sosyal medya hesaplarını ve e-postalarını incelediğinde IŞİD'le ilgili silinmeye çalışılmış fotoğraflara ulaşıyor.

    Bilgilendirme toplantısında konuşan polis memurları Kim'in IŞİD'e katılıp katılmadığını doğrulamazken bunun "yüksek" bir ihtimal olduğunu ifade etti. Açıklama göre 18 yaşındaki gencin telefonuna ulaşılamıyor. Şimdi Güney Kore Kim'in bulunup bulunamayacağını tartışıyor. Eğer gencin IŞİD'e katıldığı kesinlik kazanırsa Kim aynı zamanda terör örgütüne ilk katılan Kore vatandaşı olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow