hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Madenciliğin fıtratında ölüm var mı?

    Madenciliğin fıtratında ölüm var mı
    expand

    Şili'deki maden kazasında kurtarma ekibinin başındaki isim Rodrigo Reveco ve kazada mahsur kalan madenci Luis Urzua Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu 5N1K'ya konuk oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şili'deki maden kazasında madende mahsur kalan madenci Luis Urzua ile kurtarma ekibinin lideri Rodrigo Reveco, Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu CNN Türk'te yayınlanan 5N1K programına katıldı.

    Cüneyt Özdemir, Türkiye'de Başbakan Erdoğan'ın söylediği, "Madenciliğin fıtratında bu tür kazalar vardır" sözünü soru olarak Şilili konuklarına yöneltti.

    Cüneyt Özdemir'in, "Madenciliğin fıtratında bu tür kazalar, ölümlar var mıdır? Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine çok önemli bir açıklama yaptı.

    "Sorunun cevabı kolay değil" diyen Rodrigo Reveco, "Elinizde çok zor bir iş var ve yer altında çalışıyorsunuz. Bir binadan ya da meydandan kaçabilir gibi kaçamazsınız. Trajedinin önüne geçmek çok kolay değil. Çünkü siz madenin içinde kaçmaya çalışırken yer altındaki sistemi de zedeliyorsunuz. Dolayısıyla doğanın size bir oyun oynayarak beklemediğiniz bir oyun oynaması çok mümkün. Yapılması gereken asıl şey riskleri minimize etmek. Soma'daki sistem çok daha zor. Şili'de çökme zamanında önleme yapılmadığı için meydana geldi. Ancak Soma'da durum böyle değil. Soma'da zemin çok hassas. Çünkü kömürün olduğu yerler daha yumuşaktır. Yapı kendinden tehlike arz ediyor. Karbon-kömür patlayıcıdır. Bu yüzden daha fazla ölüm söz konusu. Yakın gelecekte tüm kömür madenleri kapanacak. Şili'de kapandı. Kömür madencilerine istihdam sağlayacağız. Kömür konusundaki gerçeklik bu. Soma'da da bu gerçekleşti. Soma'da yaşanan sorun, bizim yaşadığımızdan daha büyük. Ancak burada bir patlama yaşandığı, yangın çıktığı için tehlike daha büyüktü." diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow