hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma İçin Adalet Komitesi'nden çarpıcı çağrı

    Soma İçin Adalet Komitesinden çarpıcı çağrı
    expand

    Soma'da 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasındaki ihmaller zinciri tartışılırken Soma İçin Adalet Komitesi'nden bir açıklama geldi. Diğer maden ocaklarında çalışan işçilerin çalışma koşullarına vurgu yapılan açıklamada, "Güvenlik önlemleri alınmadan çalışmaya zorlanan ve bize başvuruda bulunan bütün işçilere hukuki yardımda bulunacağız" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada şöyle denildi:

    "Güvenlik önlemleri alınmadan işçileri çalışmaya zorlamak insanlık suçudur!"

    Soma'da yaşanan katliamın ardından kentteki temel önemde bir gündem, diğer maden ocaklarında çalışan işçilerin ne zaman ve hangi koşullarda işbaşı yapacağı gündemidir. Hemen altını çizmek isteriz ki, bu konu 13 Mayıs'ta gerçekleşen katliam kadar önemlidir. Çünkü burada söz konusu olan işçilerin yaşama hakkıdır. Soma'da bu konuda büyük bir kaygı ve korku, dolayısıyla da öfke birikmiş durumdadır.

    İşçiler üzerindeki işbaşı yapma baskısı ilk olarak faciadan bir hafta sonra ortaya çıkmıştır. Bir hafta boyunca arama kurtarma çalışmalarına ve üst üste cenazelere katılan işçiler bu koşullarda çalışmak istemediklerini her fırsatta dile getirmiştir. Bu konuda işçilere sözlü olarak 1 Haziran'dan önce çalışmanın başlamayacağı da bildirilmiştir. Bu söz televizyon ekranlarında çeşitli kerelerle tekrarlanmıştır. Ancak Kriz masamıza gelen bilgilere göre, işçiler dün telefonla aranarak bu gece (25.05.2014) ve yarın (26.05.2014) vardiyalar halinde işbaşı yapmaları istenmiştir.

    Bu tablonun ne anlama geldiği açıktır. Havzada çalışan işçilerin benzer bir facia ile karşılaşmalarını engellemek için gerekli güvenlik önemleri alınmadan, işçilerin can güvenliğinin sağlandığı konusunda işçiler ve kamuoyu ikna edilmeden, gereken özen ve nitelikte bir denetim gerçekleştirilmeden, bu tür bir baskı insanlık dışıdır. Bu; aynı zamanda cinayete teşebbüstür.
    6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13. Maddesi gereğince maden ocaklarındaki ölümcül kaza riskleri ortadan kaldırılıp, gerekli güvenlik önlemleri alınana kadar gerek Soma Holding'e bağlı maden ocaklarında çalışan, gerekse havzadaki diğer maden ocaklarında çalışan işçilerin işten kaçınma - çalışmama hakları mevcuttur. Bu haklarını kullanmaları işten atılmalarına yol açamaz. Aynı zamanda işverenler bu süre içerisinde işçilerin ücretlerini de ödemek zorundadır. Hiçbir işçi önlem alınmadığını bilerek o ocaklara inmeye zorlanamaz.

    Facianın ardından 16.05.2014 tarihinde tarafımızca Bakanlığa diğer ocaklar için denetim başvurusu yapmıştık. Bu başvurunun üzerinden 9 gün geçti ve hala verilmiş bir yanıt bulunmamaktadır. Siyasi iktidar, denetim yükümlülüğünü yerine getirmeden işçilerin o ocaklara girmesine göz yumarsa, sorumluluğu da üstlenmek zorunda kalacaktır.

    26.05.2014 tarihinde "denetim başvurumuzu" tekrarlayacağız. Bu süre zarfında bütün kamuoyunu Soma'da çalışmaya zorlanan işçilerin yanında olmaya çağırıyoruz. Soma'da ikinci bir insanlık suçu işlenmesini önlemek hepimizin ortak sorumluluğudur.

    Soma İçin Adalet Komitesi olarak güvenlik önlemleri alınmadan çalışmaya zorlanan ve bize başvuruda bulunan bütün işçilere hukuki yardımda bulunacağız. "

    Saygılarımızla, 25.05.2014

    Soma İçin Adalet Komitesi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow