hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'da kullanılan gaz maskeleri

    Somada kullanılan gaz maskeleri
    expand

    Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası sırasında, karbonmonoksit gazından korunmaları için işçilere dağıtılan ancak içerisindeki gazın kısa sürede bittiğinden şikayet edilen o gaz maskeleri ortaya çıktı. Gaz maskelerinin Çin yapımı olduğu, son kullanım tarihinin geçtiği ve kullanımının da çok ilkel şekilde yapılabildiği ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN Türk canlı yayınında Başak Şengül'ün sunduğu Bugün kuşağında, muhabir Kenan Şener'e konuşan madenci Barış Kılıç, Soma faciasındaki ihmallerden birini açığa çıkardı. 

    Videoyu izlemek için tıklayın

    Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta geçen hafta Salı günü yaşanan yangında, 301 işçi hayatını kaybetti, 486 işçi ise yaralı olarak kurtarıldı. Facianın hemen ardından en çok tartışılan konulardan birisi ise, işçilerin karbonmonoksit gazından korunmaları için onlara dağıtılan gaz maskeleri oldu. Şirket yetkililerinin açıklamalarında, işçilerin gaz maskelerinin bulunduğu ve o anda yanlarında olduğu bilgisine yer verildi. Aynı açıklamalarda, bu maskelerin 45 dakikalık bir süre için işçilerin hayatta kalmalarını sağladığı da ileri sürüldü.

    Kurtulan işçilerden bazıları ise olay sırasında açtıkları gaz maskelerinin küflü olduğunu, bazıları ise çok kısa sürede tükendiğini öne sürdü. İşte o işçilerin yanında bulunduğu söyleyen gaz maskeleri de ortaya çıktı. Maden şirketlerinde 9 yıldır çalışan Barış Kılıç'ın, görüntülerini paylaştığı gaz maskesinin hiç bakımdan geçirmeden işçilere zimmetlendiği, içerisindeki havanın 45 dakika yerine sadece 10 dakika sürdüğü ve kullanımının da ilkel şekillerde yapıldığı belirlendi.

    350 TL ceza verildi
    Gaz maskesini takıp uygulamalı olarak da gösteren Barış Kılıç, “Ben 9 yıldır bu şirkette çalışıyorum. Ve bana bu maskeyi verdikten sonra bir daha ne bakımını yaptılar ne de kullanmayı öğrettiler. Sadece bir kez kazayla kapağı açıldı. O zaman vardiye amirlerimiz bize nasıl kullanacağımızı gösterdi. Onun haricinde ben ve arkadaşlarım kimse bilmiyordu kullanımını. Hatta kapağı açıldığı için benden o zamanki maaşımın yarısı olan 350 TL'yi ceza kestiler" dedi.

    Gaz maskesinin insan canını kurtarmadığını aksine kendi çalışmalarını da zorlaştırdığını dile getiren Barış Kılıç, “Bu maskeler ocağa indiğimiz sırada yanımızda bulunuyor. Ama çok eskilerden yapılmış bir maske, kullanımı çok zor. İnsan kafasına göre takamıyor. Ağzına oturmuyor. Üstelik Çin işi olan bu maskelerin çoğunun da kullanım tarihi geçmiş durumda. İşçinin hiç önemi yok onlar için. Olsa bu zamanda devirde, böyle bir maskeyle işçiler madene gönderilir mi? Zaten taktıktan 10 dakika sonra bitiyor ve aşırı ısınıyor. İnsan kaçmaya çalıştığı sırada nefes bile alamıyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow