hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Manisa'da köylülerden meşaleli su isyanı!

    Manisada köylülerden meşaleli su isyanı
    expand

    Manisa'nın Alaşehir ilçesinde doğal kaynak suyunun özelleştirilmesine tepki var. Suyun kullanım hakkının 39 yıllığına bir firmaya verilmesi köylüleri ayaklandırdı. Köylüler meşalelerle eylem yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eylemin yapıldığı yer, bir süre önce mahalleye dönüştürülen Horzumalayaka köyü.

    Köydeki doğal kaynak suyu Manisa Büyükşehir olmadan kısa bir süre önce İl Özel İdaresi tarafından dolum tesisi kuracak olan bir firmaya 39 yıllığına ihaleyle verildi.

    Doğal su kaynağını, içme, hayvanlarını sulama ve tarımsal sulamada kullandıklarını belirten köylüler de duruma tepki gösterdi.

    İhalenin iptal edilmesini isteyen köylüler meşaleli protesto gösterisi yaptı. Eyleme CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de destek verdi.

    Ve konuyu Meclis'e taşıdı.

    Milletvekili Öz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması istemiyle Meclis'te soru önergesi verdi.

    Öz, şu sorulara yanıt istediğini kaydetti:

    "Alaşehir-Horzumalayaka'da halkımızın tepkisini çeken bu karar, bölge sakinlerinin yaşam şartları, üretim koşulları, bölgedeki canlı varlığı ve ekosistem, yakın civardaki gölet projesi dikkate alınarak mı verilmiştir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu konuda bir çevresel değerlendirme raporu var mıdır? Bölge halkının ve Horzumalayaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin görüşü ne zaman alınmıştır?

    Rebul Eczanesi 120 yıllık yerinden taşınıyor

    Bahse konu alanda kaç doğal kaynak vardır, bunların kaçı kaptaj altına alınmıştır? Ruhsat ve izin kapsamına alınmış ne kadar kaynak vardır? Ruhsat alınmış kaynakların kaçı Alaşehir Belediyesi'ne, kaçı DSİ'ye aittir?

    Orman alanı içine dozerlerle açılan yeni yol, ruhsat ve izin kapsamında mıdır? Açılan yeni yollardan çıkan toprak malzemenin derelere doldurulması, ruhsat ve izin dahilinde midir? Bu konuda Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün görüşü alınmış mıdır?

    Derelere ve ardından Kavaklıdere Göleti'nin tabanına dolan toprağın yol açtığı erozyon nedeniyle, ilgili firmaya herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Usulüne uygun biçimde verilmiş bir tahsis var mıdır, bu tahsis hangi tarihte verilmiştir?

    Verilen iznin öncesinde, yeraltı ve yerüstü sularında yaz ve kış ölçümü yapılmış mıdır? Bundan sonra yapılacak mıdır? Doğal kaynak suyunun ölçüm sonucu nedir? Verilen su işletme ruhsatının kapsamı ve süresi nedir? Bu ruhsatlandırma sürecinde bakanlığınızın görüşü alınmış mıdır? DSİ tarafından bu bölgedeki su kaynaklarının çıkarılması ve işlenmesi için verilen tahsis belgesinin kapsamı nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Su kaynakları azalan Horzumalayaka Mahallesi'nin yaşadığı mağduriyetin yerinde tespiti ve ruhsatlandırma, tahsis belgesi süreciyle birlikte, kazı faaliyetlerinin tahsis belgesinin kapsamına uygunluğunun gözden geçirilmesi yönünde bir çalışma yaptıracak mısınız?

    DSİ Bölge Müdürü Yardımcısı, Horzumalayaka Mahalle sakinleriyle görüşerek ve bilgi aktarımında bulunduğu gerekçesiyle mi görevinden alınmıştır?"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow