hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de Soma eylemleri: Gruplar TOMA'nın önüne yattı

    Türkiyede Soma eylemleri: Gruplar TOMAnın önüne yattı
    expand

    Soma faciasını protesto için İstanbul başta olmak üzere birçok ilde protesto eylemleri düzenlendi. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla iş bırakan çalışanlar meydanlarda Soma felaketini protesto ettiler. Polis zaman zaman eylemlere müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL

    İstanbul'da DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB ve TTB'in çağrısıyla toplanan yaklaşık 1500 kişi sabah saatlerinde Gayrettepe'de toplandı.

    Beşiktaş Fındıklı'daki SGK İl Müdürlüğü önüne yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Gayrettepe önlem alan polis kalabalığı Seyrantepe'ye yönlendirdi. Polis araçlarından sık sık yürüyüşün kanunsuz olduğu, yas gününde böyle bir eylem yapmanın anlamsız olacağı şeklinde anonslar yapıldı.

    Villa Caddesi üzerinden Şişli Belediye önüne geçen kalabalık sayıları artınca yeniden Gayrettepe'ye yöneldi. Yaklaşık 2 saat süren bekleyiş sırasında aralarında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun da bulunduğu bazı kişiler oturma eylemi yaptı. Çevredeki ev iş yerlerinden çok sayıda vatandaşın da destek verdiği kalabalık polisle yapılan pazarlıkların ardından yürüyüşe geçti.

    8 TOMA'lı barikat

    Kalabalığın Beşiktaş üzerinden Fındıklı'ya inmesine izin vermeyen polisin D100 Karayolu Beşiktaş bağlantısını trafiğe kapaması dikkat çekti. Pazarlıkların ardından kalabalığın Gayrettepe'den Mecidiyeköy Meydanı'na yürümesine izin verildi. Saat 13:30'da Gayrettepe'den Mecidiyeköy'e yürüyen kalabalık sık sık" Hükümet istifa, Soma'nın hesabı sorulacak" sloganları attı. Sürücülerin de kornalarıyla kalabalığa destek verdiği görüldü. Mecidiyeköy'e gelen kalabalığı yolu bu kez  8 TOMA ile kurulan barikatle kesildi.

    Grup burada  Soma'daki maden kazasında yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulundu. Grup adına açıklamayı DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, taşeronlaşmaya karşı Türkiye'deki tüm madenlerin yeniden kamulaştırılmasını istedi. Çerkezoğlu,  Tuzla Tersane işçilerinin yarın iş bırakacaklarını ve İçmeler - Tersane arasında Soma işçileriyle dayanışma için yürüyüş yapacaklarını da duyurdu.

    Konuşmaların ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adliye içinde avukatlardan Soma eylemi
    Çağdaş Hukuçular Derneği (ÇHD) üyesi bir grup avukat da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içinde Soma'da yaşanan faciada ölen işçiler için anma eylemi gerçekleştirdi. Adliye içindeki avluda toplanan onlarca avukat, "Soma acımız büyük" yazılı pankart açtı.

    Alkışlarla ve sloganlarla hükümeti protesto eden grup adına konuşan avukat Ebru Timtik, "Adalet mücadelesinin yeri, adalet ve ekmek kavgasının verildiği heryerdir. Bugün adalet kavgasının yeri Soma'dır. Bugün adalet kavgasının yeri, yerin yüzlerce metre altıdır. Heryerde savaşımız, mücadelemiz sürecek" dedi.

    Ardından ölen işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Adliyenin katlarındaki vatandaşlarda eyleme destek vererek alkışladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA
    Ankara Barosu üyesi avukatlar da Soma'daki madende ölen işçiler için adliye önünde saygı duruşunda bulundu. Baro yöneticilerinin de aralarında bulunduğu avukatlar, saat 12.00'de cübbelerini giyerek, adliye önünde toplandılar. Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, "Acımız büyük. Böyle bir olay Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa yaşanıyor. Ama ne yazık ki 19. yüzyıl mantığıyla bu olaylar açıklanmaya çalışılıyor. Bugün konuşulacak bir gün değil. Konuşmaya mecalimiz yok" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manisa Barosu ile gerekli görüşmelerin yapıldığını bildiren Aksoy, açılacak davalarda Ankara Barosu avukatlarının da görev alacağını, bunun için gönüllü listesi oluşturulduğunu söyledi.

    5 bin kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürüdü
    Öte yandan yaklaşık 5 bin kişi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürüyerek Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden kazasını protesto etti ve hükümeti istifaya çağırdı.

    Eskişehir yolu üzerindeki Milli Kütüphane önünde DİSK, KESK ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 5 bin kişi, Sama'da yaşanan maden kazasını protesto etmek için toplandı. Burada grup bir süre oturma eylemi yaptı. Soma'da hayatlarını kaybeden işçiler için yapılan saygı durusunun ardından kalabalık ellerinde çeşitli dövizler taşıyarak 500 metre uzaklıktaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürüdüler.

    Bakanlık önünde ise çok sayıda çevik kuvvet ekibi ve TOMA'lar hazır bekletildi. Burada çeşitli sloganlar atan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik ve hükümeti istifaya çağırdı. Toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİYARBAKIR
    Diyarbakır'da da Soma'da yaşamını kaybeden madenciler için yürüyüş yapıldı ve bazı iş yerlerinde iş bırakma eylemi yapıldı.

    Türkiyede Soma eylemleri: Gruplar TOMAnın önüne yattı

    Soma'daki maden faciası nedeniyle Diyarbakır'da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk-İş'in aldığı karar doğrultusunda yapılan iş bırakma eylemi sonrasında Yenişehir ilçesinde bir araya gelen grup, oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında bazı kişilerin yüzlerini siyaha boyayıp, madenci kaskı taktı.

    İZMİT
    İzmit'te iş bırakma eylemi yapan Sendikalara üye yaklaşık 5 bin kişi sloganlar eşliğinde yürüdü.
    Merkez Bankası önünde bir araya gelen DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar yürüyüş yolu boyunca 'Hükümet istifa', 'Susma sıra sana gelecek' diye sloganlar atarak Sabri Yalım Parkı önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Başlarında madencilerin taktığı baret ve yüzlerini siyah kömür karasına boyalı gençlerin de bulunduğu gurup Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) önünde protestolarını sürdürdü. Soma'da yaşamlarını yitiren maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

    Grup yapılan açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

    ADANA

    Soma'daki maden kazasında işçilerin ölmesi, Adana'da ise sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi parti temsilcilerinin katıldığı yaklaşık 3 bin kişi tarafından protesto edildi.

    Türkiyede Soma eylemleri: Gruplar TOMAnın önüne yattı

    Atatürk Parkı'nda toplanan eylemciler, kent merkezinde yaklaşık 2 kilometrelik protesto yürüyüşü yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşe zırhlı polis araçları ve TOMA'ların yanı sıra polis helikopteri de eşlik etti. Hükümet aleyhine slogan atan eylemciler, zaman zaman alçak uçuş yapan polis helikopterine yuh çekti. Çakmak Caddesi'ni kapatarak burada basın açıklaması yapan eylemciler adına konuşan SES Adana Şube Başkanı Tekin Müjde, son 10 yılda kömür madenlerinde yaşanan ölümlerin yüzde 40 arttığını söyledi. Müjde, "Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa'da birinci sıraya yükselmiştir. Dünyada ise bu alanda ilk 3 sırada yer almaktadır. Türkiye bu sıraya bu yılda kimseye kaptırmayacaktır" dedi.

    MERSİN

    Mersin'de de bir araya gelen sendikalar, meslek örgütleri ve çevredekiler, 282 madencinin ölümüne neden olan kazayı protesto ederek, hükümeti istifaya çağırdı.

    Özgür Çocuk Parkı önünde ve İstasyon Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, yürüyüşe geçti. Hastane Caddesi girişinde bir araya gelen eylemciler, ‘Bu bir İş Kazası Değil Cinayet. Öfkeliyiz, Hesap Soruyoruz, İş Bırakıyoruz' yazılı pankart açarak, "Hükumet İstifa", "Kaza Değil Katliam" ve "Soma'nın Hesabı Sorulacak" sloganları attı.

    Türkiyede Soma eylemleri: Gruplar TOMAnın önüne yattı

    CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı ve Akdeniz Belediye Başkanı BDP'li Fazıl Türk'ün de destek verdiği eylemde, Hastane Caddesi'nde bulunan AK Parti Akdeniz İlçe binasına doğru yürüyen grubun önü, ilçe binasına yaklaşık 100 metre kala kurulan polis barikatı tarafından kesildi. Tertip komitesi üyeleri, polis müdürleri ile bir süre görüştükten sonra, barikat geriye alındı. Polisin çekilmesi ardından KESK Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, Soma'da yaşanan kazayı katliam olarak nitelendirdi.

    Bir kadın eylemci ise, TOMA'nın karşısına geçerek, "TOMA'nla SOMA'yı söndürebilir misin?" yazılı döviz açtı. Açıklamanın ardından bir süre slogan atarak eyleme devam eden yaklaşık 100 kişilik grup, daha sonra dağıldı.

    ANTALYA

    Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etmek amacıyla Antalya'da düzenlenen eylemde tabut taşıyan sendika üyeleri, AK Parti hükümetine istifa çağrısı yaptı.

    Soma'da yaşanan maden faciası sonrası bir günlük iş bırakma eylemi kararı alan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından Antalya'da protesto yürüyüşü yapıldı.
    Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelen sendika üyeleri ile vatandaşlar, üzerinde madenci baretinin bulunduğu siyah tabut ile yürüyüşe başladı. Madenci bareti takan ve siyah kıyafet giyen vatandaşlar, yakalarına da siyah kurdele astı. Lise öğrencileri, Beşiktaş taraftar grubu ile bazı engelli vatandaşların da katıldığı yürüyüşte, protestocular kazadan sorumlu tuttukları AK Parti hükümetini attıkları sloganlarla eleştirdi.

    Türkiyede Soma eylemleri: Gruplar TOMAnın önüne yattı

    Basın açıklaması yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar, Soma'nın acısını paylaşmak ve sorumlulardan hesap sormak adına meydanlarda bir araya geldiklerini belirterek, "Çünkü biz biliyoruz ki bu katliam kaza ile olmamıştır" dedi.

    SİVAS

    Sivas'ta KESK üyesi 50 kişilik grup, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü binası önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan KESK Sivas Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Önder Doğan, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin acısını paylaştıklarını söyledi. İş kazalarını önlemek için yeterli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini belirten Doğan, "Yaşanan bu olayı unutmayacak, güvenli iş ve insanca yaşam hakkımız için mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

    Grup, Doğan'ın açıklamasının ardından SGK İl Müdürlüğü binası önüne siyah çelenk bıraktı.

    Doğan ve beraberindeki sendika üyeleri, daha sonra, Sivas Devlet Hastanesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda kurulan çadırın önünde bir süre oturma eylemi yapan sendika üyelerine, bir grup üniversite öğrencisi destek verdi.

    Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan bir grup lise öğrencisi ise Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler için dua okudu.

    TUNCELİ

    Tunceli'de bir günlük iş bırakma eylemi yapan bazı kamu çalışanları ile lise öğrencilerinin aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş, Atatürk Mahallesi'nden Moğultay Mahallesi'ne kadar yürüdü.

    Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için Cumhuriyet Caddesi'nde saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, bir süre oturma eylemi yaptı.

    Grup adına basın açıklaması metnini okuyan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Tunceli Temsilcisi Azad Günderici, "Soma'da yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerine, yakınlarına, arkadaşlarına ve tüm işçilere başsağlığı diliyoruz" dedi.

    Bu arada, Tunceli Adliyesi önünde buluşan bir grup avukat da Soma'daki maden faciası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

    Grup adına basın açıklaması metnini okuyan avukat Eren Özden Başkavak Gün, işçilerin ve ailelerinin yanında olmayı hukuki ve vicdani bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi.

    Gün, "Hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz" dedi.

    ERZİNCAN

    Erzincan'da ise Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan bir grup, oturma eylemi yaptı.

    Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Erzincan Şubesi Başkanı Kemal Irmak, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin yakınlarına başsağlığı diledi.

    ELAZIĞ

    Elazığ'da ise Karayolları 8. Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan bir grup taşeron işçi, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası nedeniyle bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

    Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplanan işçiler adına basın açıklaması yapan Yol-İş Sendikası Elazığ 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Kara, "Soma'da yitirdiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet, başta acılı aileleri olmak üzere yakınlarına, sevenlerine, Türkiye Maden-İş Sendikası'na ve mensuplarına başsağlığı ve sabır, yaralı işçi kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow