hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uğur Kurt'un vurulmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

    Uğur Kurtun vurulmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı
    expand

    Okmeydanı'ndaki gösteriler sırasında Uğur Kurt'un başından vurularak öldürülmesiyle ilgili adli soruşturma başlatıldığı, olayın gerçekleştiği sokakta bulunan polislerin tabancalarına el konularak balistik incelemeye gönderildiği bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada inceleme yapılan polis silah sayısının 14 olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Okmeydanı'nda Uğur Kurt'un yaşamını yitirdiği olaylar sırasında Terörle Mücadele, Güvenlik ve Çevik Kuvvet şubelerinde görevli 8 polis yaralandı. 

    Polislerden birinin bacağından, diğerlerinin ise molotofkokteyli, havaifişek ve parça tesirli el yapımı bomba atılması sonucu yaralandığı, sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.  

    Gösteriler sırasında, Uğur Kurt'un başından silahla vurularak yaşamını yitirmesiyle ilgili adli soruşturma başlatıldığı, olayın gerçekleştiği sokakta bulunan polislerin tabancalarına el konularak balistik incelemeye gönderildiği bildirildi.

    Okmeydanı'nda olayların çıktığı bölgede polis ekipleri, 3 patlamamış parça tesirli el yapımı bomba ve kullanılamadan parçalanmış 5 el bombası ele geçirdi.

    14 polisin silahına el koyuldu

    Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada inceleme yapılan polis silah sayısının 14 olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurt'un ölümüne neden olan mermi çekirdeğinin, polise ait olup olmama ihtimali de araştırılacak. Çekirdeğin polislere ait olmaması durumunda emniyetteki arşiv kayıtlarının inceleneceği ve karşılaştırma yapılacağı belirtildi.

    Olaylara ilişkin faillerin tespit edilmesi çalışmalarının devam ettiği ve olay yerindeki kamera kayıtlarının da incelendiği aktarılırken, savcılıkça olayın şimdilik elde edilen delillere göre "terör eylemi" olarak değerlendirildiği öğrenildi.

    Basın savcısının açıklaması

    Bu arada basına bilgi veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, soruşturmanın olayın ardından hemen başlatıldığını, Adli Tıp Kurumu'nun otopsi için saat 01.30'da hazır edildiğini, saat 03.00'de savcı nezaretinde otopsi yapıldığını ve mermi çekirdeğinin çıkarılıp incelemeye
    alındığını anlattı.

    Savcının güvenlik tedbiri alınamadığı için dün olay yerine gitmediğini ve gecikmenin bu nedenle yaşandığını belirten Sözen, olaylar devam ettiği için kurşunun geliş istikametiyle ilgili yeterli inceleme yapılmadığını, bu nedenle savcının bir kez daha olay yerine gideceğini söyledi.

    Avukatlara göre ise 8 polisin silahına el koyuldu

    Öte yandan Uğur Kurt'un soruşturmasını yürüten savcı ile görüşen Avukat Evrim Deniz Karatana, "Savcının bize beyanı 8 polisin silahına el konulduğu yönünde. Şu anda balistik raporları ve mermi çekirdeği Adli Tıp'ta. Silahların bilgileri ile mermi çekirdeği karşılaştırıldığında merminin hangi silahtan çıktığı anlaşılacaktır diye düşünüyorum" dedi.  

    Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Evrim Deniz Karatana, dün sabah cemevi avlusunda vurulduktan sonra kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Uğur Kurt ile ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz ile görüştü.

    Avukat Karatana, savcı ile görüştükten sonra basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı:

    "Uğur Kurt soruşturmasıyla ilgili savcı ile görüştük. Görüntülerden izlediğimiz suçun faillerinin polisler olduğu. Polisler tarafından yürütülecek soruşturmanın taraflı olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle soruşturma daha tarafsız olan jandarma tarafından yürütülmelidir bizce. Bu konuda talepte bulunacağız. Sözlü olarak taleplerimizi ilettik, savcı yazılı talepte de bulunacağız. Polislerin el svaplarının alınıp alınmadığını sorduk savcıya, savcının beyanı, 'ateş ettim' diyen polise el svabı almaya ihtiyaç yoktur' oldu. Henüz polislerin ifadeleri alınmamış. İfade verirlerse savcı herhalde böyle söyleyeceklerini düşünüyor"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow