hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orhan Pamuk "mülteci sorununu" değerlendirdi

    Orhan Pamuk mülteci sorununu değerlendirdi
    expand
    KAYNAKDHA

    Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 3 yaşındaki mülteci Aylan Kurdi'nin cansız bedenine ilişkin fotoğrafın yayımlanmasını doğru bulduğunu söyleyerek, "O fotoğraf neredeyse toplumsal bir dönüşüme yol açtı" ifadelerini kullandı. Pamuk, mülteci sorunundaki tutumunu doğru bulduğu Türkiye 2 milyon mülteciyi ağırlarken kimsenin dönüp bakmadığı eleştirisini de getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orhan Pamuk, İngiliz yönetmen Grant Gee'nin aynı adlı kitabının ardından 2012'de açtığı Masumiyet Müzesi'nden yola çıkarak çektiği "Hatıraların Masumiyeti - The Innocence of Memories" filminin dünya prömiyeri için Venedik'te.

    Burada Doğan Haber Ajansı'na özel röportaj veren Pamuk, yayımlanıp yayımlanmaması konusunda tartışmaların yaşandığı, Nilüfer Demir tarafından çekilen Suriyeli Aylan'ın fotoğrafları hakkında konuştu.

    Mülteci sorununun küresel bir insani krize dönüşmesini değerlendiren Pamuk, "Özellikle cinsel cinayetlerde, ırza geçmelerde fotoğraf yayımlanmasının her zaman ikinci bir anlamı oluyor ama Aylan çocukta olan bence o fotoğrafın yayımlanması iyi oldu. Bütün dünya gözlerini açtı ve bir fotoğrafın yayımlanması neredeyse toplumsal bir dönüşüme, siyasi önemli bir karara yol açtı. Yalnızca bu fotoğraf yüzünden oldu demiyorum ama biraz insanlığın kendine gelmesi, bilgilenmesi de lazım. Eğer çekilen acılar sergilenmezse o acıları düzeltecek şeyler de yapılmıyor ne yazık ki" ifadelerini kullandı.

    Abdullah Gül'ün koruması Iğdır'da şehit düştü!

    "Türkiye'de mültecilere kötü davrandığımız için Avrupa'ya gidiyorlar"

    "Mülteci sorununda Türkiye çok haklıdır" diye sözlerini sürdüren Pamuk, şunları dedi:

    "2 milyon insan bizdeydi ve dönüp de bakmıyorlardı. Biz de onlara çok iyi davranamıyorduk. Nitekim biz de onlara iyi davranmadığımız için, çalıştırıp parasını vermediğimiz için, kötü davrandığımız için, vatandaşlık vermediğimiz için, herhangi bir kağıt vermediğimiz için, Türkiye'de okuluna gidemediği için haklı olarak Avrupa'ya gitmek istiyorlar. Onlar daha iyi davranıyorlar ve gidiyorlar."

    "Umarım Almanya, Türklere davrandığı gibi davranmaz"

    Burada korkunç olanın Avrupalıların ilk başta bu soruna "değmeyelim" demesi olduğunu kaydeden ünlü Yazar, şöyle konuştu:

    "Korkunç olan Almanya ve başka ülkelerin ilk başta karar verememeleri. En son ağır insanlık trajedileri, gazetelerde yayımlanan resimler, insanların çektiği çile... Birden bire insanların kardeşliği hatırlandı.

    Abdullah Gül'ün koruması Iğdır'da şehit düştü!

    Almanya'nın aldığı kararı sevinçle karşılıyorum. Aldıkları göçmenlere umarım 30-40 yıl evvel Türklere davrandıkları gibi davranmazlar. Onlara 'siz misafirsiniz, geri döneceksiniz, hadi bakalım şimdilik gelin' demezler. Umarım onları vatandaş yaparlar ve onlar da o ülkeyi benimseyerek, mutlu yaşarlar."

    "Türkiye 2 milyon insan alırken ve kimse ilgilenmezken haklıydı" diyen Pamuk, "Ama şimdi Türkiye'nin üzerindeki yükü de alacağını zannediyorum" dedi.

    "Bu sorunu entelektüeller değil, siyasiler çözmeli"

    Söz konusu insani krizin çözümüne ilişkin bir entelektüel olarak görüşleri sorulan Pamuk, şunları söyledi:

    "Tabii ki ihtiyacımız olan şey, saydamlık, açıklık, insanlar arasındaki kardeşliği romantik sözlerle ortaya çıkarmak. Bunlar romantik sözler olarak algılanabilir ama ben de romantik sözler söylemek istemiyorsam, ben bir romancıyım, insanların çektiği acıları anlatırım. Bunlar nasıl çözülür, kitabımın içinde varsa olur.

    Genel olarak iyi niyet olsun, herkes birbirine yardım etsin demek kolay. Bunlar dinlerin de bütün insanlığın felsefelerinde söylediği şeyler ama bunları uygulamak siyasetçilerin işi.

    Ben orada bunların uygulamasında değilim. Ben bunların insan kalbini etkileyecek şekilde anlatılmasıyla, bunların hayatımızın bir parçası olmasıyla..."

    Pamuk, "Niye insanlar Türkiye'de durmuyor da, boğulmayı da göze alarak Avrupa'ya kaçıyorlar. Benim işim bunları düşündürtmek, 'şu olacak, bu olacak' diye söylemek değil" diye ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow