hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu başladı

    Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu başladı
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye Yazarlar Birliği ve Bahçelievler Belediyesi ortaklığında “60 Yıl Sonra Yahya Kemal” temasıyla düzenlenen “Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu” başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk edebiyatının “Medeniyet Şairi” kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 60. yılında Türkiye Yazarlar Birliği ve Bahçelievler Belediyesi’nin işbirliği ile 30’a yakın bildirinin sunulacağı “Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu” ile anılıyor.

    Maziden atiye taşımak

    Bahçelievler Nurettin Topçu Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlik seçkin konukların katılımıyla başladı. "60 Yıl Sonra Yahya Kemal" temasıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılışında Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Develioğlu, Beyatlı'yı eserleriyle birlikte iyi anlamak gerektiğine işaret ederek ünlü şairin 1884 yılında Üsküp'te doğduğunu hatırlattı. Kökü mazide olan bir toplumun gençlerini geleceğe taşımak adına bu sempozyumu düzenlediklerini söyleyen ve ilmî katkılarından ötürü Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür eden Başkan Develioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Yahya Kemal 1903’te henüz 19 yaşındayken Paris'e gidiyor. 1912 yılında İstanbul'a geri dönüyor. Gelir gelmez de edebiyat ve fikir âlemi ondan etkileniyor ve bir fenomen haline geliyor. İstanbul'a geldikten sonra gazetelerde yazılar yazıyor. Milli Mücadele çalışmaları içinde bulunuyor. Büyükelçilik görevi, milletvekilliği yapıyor. 1 Kasım 1958'de de Cerrahpaşa'da vefat ediyor. Onun bu çok yönlülüğü üzerine söylenecek çok söz var. İlim ve fikir insanlarımızın bir araya geldiği bu sempozyumda, Yahya Kemal bilinen ve bilinmeyen yönleri ile anlatılacak ve yeni nesillere tanıtılacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir millet tasavvuru olan düşünür

    TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da Yahya Kemal Beyatlı ile Nurettin Topçu'nun ortak yanları olduğunu vurgulayarak, "İki farklı fikir damarından geliyorlar gibi görünseler de Yahya Kemal ve Nurettin Topçu, Anadolu tarihinde, Malazgirt'in başlangıç olarak alınması gibi konularda aynı görüşleri paylaşıyorlar. Dolayısıyla fikir zeminlerinde böyle bir müştereklik de var." dedi. Beyatlı'nın şair olmasının yanında aynı zamanda bir fikir adamı olduğunun altını çizen Doğan, şunları kaydetti:

    “Medeniyetimizi bütün boyutlarıyla kavrayan ve bundan bir millet tasavvuru oluşturan bir düşünürdür Yahya Kemal. Yüksek şiir kabiliyetini de bu uğurda kullanmıştır. Yaşadığı dönem itibariyle, mağlubiyet psikolojisinin çok baskın olduğu zaman diliminde, istilacı Batı'ya karşı duran iki önemli kimlik şairimiz vardır. Birisi Mehmed Âkif, diğeri Yahya Kemal'dir. Âkif, dinden yani teoriden tanımlamalar yaparken, Yahya Kemal hayattan, yaşanılandan hareketle dine varıyor. Medeniyetimizi bütün boyutlarıyla kavrayan bundan bir millet tasavvuru oluşturan bir düşünürdür Yahya Kemal ve yüksek şiir kabiliyetini de bu uğurda kullanmıştır. Böylesine bir şahsiyeti anlamak bugün çok önemli ve her geçen gün daha önemli hale geliyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medeniyetimizi kavramış bir mütefekkir

    TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da ünlü şairin din-kültür, din-medeniyet, İslam ve kültür ilişkisini en güzel şekilde ifade eden bir mütefekkir olduğuna vurgu yaparak, "Yahya Kemal, eserlerinde bir anlamda Bizans toprağının İslamlaştırılmış bir Türkiye olduğundan bahseder. Bir Osmanlı'dan, kültürden söz eder. Aslında dinin, inancın sadece bir itikat, bir metin olmadığını, toprağın kendisinin bir milliyet olduğunu, vatanın da bu anlamda vatan olduğunu dile getiriyor." değerlendirmesinde bulundu. Yahya Kemal’in anlatılmasının ve anlaşılmasının önemli olduğunu vurgulayan Arıcan, uluslararası ölçekteki etkinliğe destek veren Bahçelievler Belediyesi’ne ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asıl dönüşü Tamburi'den sonra

    Yahya Kemal’in hayatı ve düşünce dünyasına ilişkin geniş çaplı araştırmalarıyla tanınan yazar Beşir Ayvazoğlu, “Açış Dersi” olarak “Yahya Kemal’in Eve Dönüşleri” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Yahya Kemal’in şahsiyet olarak zihinlerde vücut bulan tasvirinin bilhassa Paris’ten yurda dönüşü ile başlayan ve hep meskeni İstanbul’da son bulan geri dönüş yolculuklarıyla mümkün olduğunu anlattı. İstanbul’a dönüşleriyle kesişen şiirlerinden örnekler sunan Ayvazoğlu şunları söyledi:

    “Yahya Kemal, Üsküp’te tekke musikisi, İstanbul’da ise İbrahim Efendi Konağı’nda tanıştığı Türk musikisinden sonra Batı musikisine hiç sıcak bakmamıştır. İstanbul’a geldiği ilk dönemlerde, divan şiiri ve Türk musikisini tam kavramış olsa da bir kafa karışıklığı ve Paris’e geri dönme isteği vardı. Yahya Kemal’in asıl dönüşü Tamburî Cemil Bey’i Kadıköy’deki evinde dinledikten sonra yaşadığı dönüştür. Hep böyle dönüşler yaşadı zaten ve bunu şiirlerinde de izleyebilirsiniz. Hadiseleri anlatırken her anlatışında ona yeni renkler ve lezzetler katan, sohbetleri unutulmayan biriydi.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şehre yüklediği anlam iyi anlaşılmalı

    “Hayat ve Edebiyatın İçinden” başlıklı II: Oturum’u yönetem TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Yahya Kemal’in Türk Edebiyatının zirve isimlerinden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

    “Yahya Kemal Beyatlı hem yaşadığı devirde hem de vefatından sonra edebiyatçılara öncülük etmiş olmasıyla güzide bir şahsiyettir. Onun şehre yüklediği anlam, bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Yahya Kemal'in Aziz İstanbul'undan bugüne ne kaldı, iyi düşünmeliyiz. Daha da ötesi yarına ne bırakacağız?.. Yerel seçimler öncesi yönetici adayları Yahya Kemal'i iyi okumalı ve içselleştirmelidir.”

    İki gün sürecek etkinlikte usta şairin, düşünce dünyası, şiire bakışı, yaşadığı muhit, şehirlerle olan ilişkisi ve farklı birçok yönü ele alınacak. Sempozyum kapsamındaki oturumlar dışında ayrıca bu akşam gerçekleştirilecek konserde, Şeref Uslusoy yönetimindeki Bahçelievler Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Yahya Kemal Beyatlı'nın bestelenmiş şiirlerini seslendirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow