hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her tür okuru kucaklayan cümleyle: "Geçiyordum Uğradım"

    Her tür okuru kucaklayan cümleyle: Geçiyordum Uğradım
    expand

    Roman yazarlığına, genellikle hikâye sanatından sonra geçilir. Fakat, Mahmut Şenol tersinden gitti, evvela romanlarıyla tanındı, şimdi hikâyelerini toplu olarak okurlara sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otuz yılı aşkın gazetecilik deneyimine, algısına, kavrayışına sahip olduğundan hikâyeleri de, bize bir “hikâyeyi” aktarıyor; anlaşılması zor sözcüklerle değil, yalın ve her tür okuru kucaklayan cümlelerle.

    Hikâyesinde şiiri andıran özdeyişler, söylenene kadar ter dökülmüş gibi görünen parlak sözler, sıkıntılı birine ait bilinç aktarımı, bize tanıştırdığı kahramanların remiz ve kinâyesi, hele hele “Aşk deniz mavisidir!” gibi sıradan inci tanesi de yok; sadece bir olayın berrak fotoğrafını edebiyatı kullanıp koyuyor ortaya.

    Şenol’un, Türk hikâyeciliğinin ustaları Haldun Taner, Sait Faik, Orhan Kemal, Memdûh Şevket, Refik Halid, Kemal Tahir geleneğini sürdürüp bugünün kuşaklarına yeni olayları aktararak yazdığı 11 hikâye, bu yapıtla İskenderiye Kitaplığı’nda yerini aldı.

    Her tür okuru kucaklayan cümleyle: Geçiyordum Uğradım

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahmut Şenol kimdir?

    Cumhuriyet gazetesinde 1977'de başlayıp sekiz yıl süren gazeteciliğini televizyon kanalları dahil olmak üzere medyanın çeşitli kuruluşlarında devam ettirdi. 1998’de ABD’ye ailecek göç eden Mahmut Şenol, Indiana Eyaleti’ne yerleşti, Purdue Üniversitesi’nde siyaset felsefesine dair 3 temel doktora dersi aldı.

    CBS TV’nin Indiana'daki yerel haber kanalında çalışırken, bir yandan Türkiye’deki basın kuruluşlarına, Cumhuriyet, BirGün, Memleket, Gazete Kent gibi basılı yayım organlarına yazı, haber ve röportajlar gönderdi. Hâlen Açık Gazete'nin yayın Kurulu Üyesi, ABD-Kanada Temsilcisi ve köşe yazarı.

    Bodrum Kent TV, Gazete Kent ve Bodrum Baskısı adlı web portallarında 2004 yılından beri yazılarıyla yerel gazeteciliğe verdiği önemi ısrarla sürdürmektedir. Ayrıca ARKİTERA mimarlık ve kültür dergisinde, deneme yazıları yazmaktadır.

    Phaselis Adağı (2003), Bay Konsolos (2005) ve Çerkes Âdil Paşa’nın Tahsildarlık Günleri (2007) ve Akhisar Düşerken (2011), Capon Çayevi (2012) romanlarını yazan Mahmut Şenol, deneme ve gazete yazılarını Kayısı Topuklu Kadınlar (2011) adlı kitabında topladı. Altıncı Hasta (2010) başlıklı bir tiyatro eseri de bulunan Şenol’un bu çalışması e-kitap olarak yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow