hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Palimpsest: Edebiyat, Eleştiri, Kuram

    Palimpsest: Edebiyat, Eleştiri, Kuram
    expand

    Palimpsest: Edebiyat, Eleştiri, Kuram adlı kitabında, "üstündeki elyazmasından temizlenerek tekrar tekrar kullanılmış parşömen parçası" anlamındaki palimpsesti bir metafor olarak kullanan feminist edebiyat ve film kuramcısı Sarah Dillon, "Etrafımızdaki dünyayı ve kendimizi nasıl anlarız, nasıl okuruz?" sorusunu yanıtlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) Edebiyat ve Eleştiri kategorisinde Palimpsest: Edebiyat, Eleştiri, Kuram adlı kitabı yayımladı.

    Cambridge Üniversitesi İngilizce Bölümü öğretim üyesi, feminist edebiyat ve film eleştirmeni ve kuramcısı Sarah Dillon tarafından yazılan kitap, palimpsestin bir metafor olarak kullanımının soykütüğünü çıkarmaya soyunuyor, böylece kuramsal ve eleştirel edebiyat incelemeleri etrafındaki tartışmalara önemli bir katkıda bulunuyor. Sarah Dillon'un kitabını Ferit Burak Aydar Türkçeye çevrildi.

    "Etrafımızdaki dünyayı ve kendimizi nasıl anlarız, nasıl 'okuruz'?" sorusuna cevabın metinleri okuyuşumuzun palimpsest yoluyla irdelenmesiyle bulunabileceğini savunan Sarah Dillon, palimpsestin bir metafor olarak kullanımının soykütüğünü çıkarmaya soyunuyor, böylece kuramsal ve eleştirel edebiyat incelemeleri etrafındaki tartışmalara önemli bir katkıda bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dillon, palimpsestin mantığını ve yapısını araştırıp modern düşünceyi anlama ve ilerletmedeki hayati rolünü gösteriyor. Palimpsestin tarih, öznellik, zamansallık, metafor ve cinsellik kadar farklı kavramları nasıl yeniden biçimlendirdiğini ortaya koyarken, okuma sorununa tekrar tekrar dönüyor.

    Palimpseste getirdiği kuramsal yaklaşımı Thomas De Quincey, D.H. Lawrence, Arthur Conan Doyle, Umberto Eco, Ian McEwan ve H.D.'nin eserlerinin yakın okumasıyla harmanlıyor.

    Palimpsest, "üstündeki elyazmasından temizlenerek tekrar tekrar kullanılmış parşömen parçası" anlamını taşıyor. Bu terim ilk kez 1845'te Thomas De Quincey tarafından bir kavram olarak yaygınlaştırıldı.

    Girişimci Kapital: Silikon Vadisi Tarihi ve Startup Ekonomisi

    Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), çok ses getiren Girişimci Kapital: Silikon Vadisi Tarihi ve Startup Ekonomisi başlıklı kitabın ikinci baskısını da satışa sundu. KÜY'den işletme kategorisinde çıkan, girişimci-akademisyen Mustafa Ergen'in yazdığı Girişimci Kapital, teknoloji girişimciliğinin tarihsel sürecini aktarmanın yanı sıra bu alanda iş kurma, sermaye bulma gibi konularda pratik bilgiler veriyor.

    Girişimci Kapital risk yatırımı destekli şirketleşme modelini küresel ölçeklerdeki şirket örnekleriyle sunuyor ve adım adım, okuyucuyu fikir bulmaktan şirket büyütmeye götürüyor. Geçmişten gelen yenilik dalgalarıyla ortaya çıkan ihtiyacı ve kurulan şirketleri, gelecek yenilik dalgalarını, girişimcilerin yatırım almak için, şirket kurmadan önce ve kurduktan sonra yapmaları gerekenleri anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitap, Silikon Vadisi dışındaki girişim ve teknoloji merkezlerini ve Silikon Vadisi modelinden fayda sağlayan ülkeleri incelerken, risk yatırımcılığının ülke ekonomisine katkısını ve Türkiye'deki durumunu da anlatıyor.

    Mustafa Ergen, kitabını girişimci üniversite, girişimci şehir ve girişimci ekonomi kavramlarını tartışmaya açan bir sonsöz, girişimcilik üzerine yazılmış önemli kitapların listesi, belli başlı risk yatırım firmalarının tanımı ve bir terimler sözlüğü ile bitiriyor.

    "Bütün okuyucular, girişimciliğe uzak olanlar bile bu kitabı okurken farklı bir perspektif kazanacak ve zevk alacaktır." Ali Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili

    "Bu kitabın ülkemizde girişimciliğe katkı veren birçok kurum, kuruluş, iş dünyası, STK'ya ve tabii ki girişimcilerimize yol gösterecek bir kaynak olacağından şüphem bulunmamakta." Ali Sabancı, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Finansal ve teknoloji dalgaları ile yeniden şekillenen dünyayı anlamak için bir başucu kaynağı olarak herkese tavsiye ederim." Mehmet Bostan, Türkiye Varlık Fonu Kurucu Başkanı

    Palimpsest: Edebiyat, Eleştiri, Kuram

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow