hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi, direniş cephesinde yazdı

    Tarihi, direniş cephesinde yazdı
    expand

    March Bloch, Annales Okulu'nun kurucularından bir tarihçi. Aynı zamanda Nazi işgali sırasında Fransız yer altı direniş örgütüne katılarak Nazilere karşı savaşan bir militan. Bloch'un 1944'te Gestapo tarafından öldürülmeden önce bu koşullar altındayken kaleme aldığı "Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği" kitabı İletişim Yayınları'ndan Türkçe okurla buluştu.

    Marc Bloch'un ölümünden sonra ilk defa Lucien Febvre tarafından yayımlanan Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği, tarih eğitimi, "tarihçilik mesleği" ya da sadece tarih merakını gidermek     açısından okunması gereken bir başyapıt.

    Annales ekolünün kurucularından Marc Bloch'un "tarihçilik"in mahiyetine dair kaleme aldığı bu eser, tarihin "ne" olduğu üzerine de 20. yüzyılda yazılmış birkaç önemli başlıktan biri olma sıfatını hakkıyla     taşıyor. El yazması nüshasından faydalanılarak notlanan ve orijinaline sadık kalınarak yayına hazırlanan bu kitap, Jacques Le Goff'un önsözünün rehberliğinde yolu tarihle kesişen herkes için eşi bulunmaz bir kaynak oluşturuyor.

    Bloch, bir Yahudi olmasına ve kaçma fırsatı bulunmasına rağmen, II. Dünya Savaşı sırasında işgal altında olan Paris'den kaçmayı reddetmiş ve teorisyenliğini bir tarafa bırakarak Fransız yeraltı direniş örgütünde Nazilere karşı çarpışmıştı. Bloch, sonradan derlenen "Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği" kitabını da bu sırada, hiçbir referans kaynağa erişiminin olmadığı koşullarda yazdı. Bloch, 1944 yılında Gestapo tarafından vurularak öldürüldü.

    Bloch'un "Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği" kitabı İletişim Yayınları tarafından yayınlandı.

    Balzac'tan küçük bir başyapıt

    İletişim Yayınları öte yandan, Balzac'tan sanatla gerçekliği buluşturmaya adanmış büyük bir dehanın ve yakıcı bir tutkunun öyküsü, Bilinmeyen Şaheser'i de okurla buluşturdu.

    Başta ressamlar olmak üzere, her alandan sanatçıyı etkilemiş olan Bilinmeyen Şaheser, yaratıcılığın sınırları ile sanatçının kusursuzluk arayışı arasındaki çatışmanın ağır bedelini, yani deliliği yürek burkucu bir biçimde işliyor ve okuyucuyu varoluşsal bir sorgulamaya sürüklüyor. Cézanne, Picasso gibi ressamlara, yazar Henry James'e, yönetmen Jacques Rivette'e ilham veren Bilinmeyen Şaheser, Renan Akman'ın incelikli çevirisi ve Picasso'nun gravür ve desenleriyle birlikte İletişim Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow