hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Film Festivali'nde etkinliklerden etkinlik beğen

    İstanbul Film Festivalinde etkinliklerden etkinlik beğen
    expand

    İKSV tarafından, CNN TÜRK'ün medya sponsorluğunda, Akbank desteğiyle düzenlenecek İstanbul Film Festivali sinemaseverlere 33. yılında da filmleriyle olduğu kadar etkinlikleriyle de yoğun bir program sunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz gerçekleştirilecek sinema dersleri ve söyleşiler de düzenlenecek.

    Yurtdışından konukların konuşmacı olarak yer alacağı etkinliklerin tümünde konsekütif ya da simültane Türkçe çeviri yapılacak.

    33. İstanbul Film Festivali etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı ve güncel haberler, film.iksv.org, twitter.com/istfilmfest ve facebook.com/istanbulfilmfestivali adreslerinden takip edilebilecek.

    FESTİVALDE SİNEMA DERSLERİ

    Asghar Farhadi Sinema Dersi

    Ayrılık filmiyle önce Berlin'de Altın Ayı ardından En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazanan ve bir sonraki filmi Geçmiş'le Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan İranlı yönetmen Asghar Farhadi festival kapsamında bir söyleşi gerçekleştirecek. Festivalin Uluslararası Altın Lale yarışmasının jüri başkanı olan Farhadi, festival kapsamında vereceği bu sinema dersinde sinema anlayışı ve filmleri üzerine bir sohbet gerçekleştirecek.

    Marin Karmitz: Sinemayla 40 Yıl
    17 Nisan Perşembe, Fransız Kültür Merkezi, 14.00

    Sinema işletmeciliği kavramını değiştiren, yönetmen, yapımcı, dağıtımcı Marin Karmitz kariyerinin 40. yılında festivalin konuğu olarak gelecek ve sinemaseverlerle deneyimlerini paylaşacak. Sanat sineması dağıtımında öncü rol oynayan, ticari kaygıların siyasi baskılardan çok daha fazla sansüre yol açtığını söyleyen Marin Karmitz, kurucusu olduğu ve adının baş harflerini taşıyan MK2 firmasında 100'den fazla filmin yapımcılığını üstlendi, halen Fransa'da 58 sinema salonunun işletmeciliğini sürdürüyor. Festivalin Sinema Onur Ödülü'nü alacak olan Karmitz, kariyerinin 40. yılını kutlarken yapımcılıkta başlangıçtan günümüze nelerin değiştiğini, yeni ufukları ve mesleğin inceliklerini 17 Nisan Perşembe 14.00'da Fransız Kültür Merkezi'nde paylaşacak.

    Marin Karmitz 19 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek kapanış töreninde festivalin Sinema Onur Ödülü'nü alacak ayrıca festival kapsamında MK2 40. YIL isimli özel bölümde 8 filmlik bir toplu gösteri yapılacak.

    FESTİVALİN SÖYLEŞİLERİ

    Türkiye'de Sinemada Neler Oluyor?

    Türkiye'de sinemanın 100. yaşını Bu İkiliye Dikkat adlı bölümle kutlayan İstanbul Film Festivali, bu bölümle paralel olarak bir dizi panel düzenleniyor. Sanat Sinemamız Ne Durumda?, Politik Sinemamız Ne Durumda?, Belgesel Sinema Yapmak, Türk Sinemasında Fantastik ve Korku, Video Art ve Türk Sineması, Nelere Gülüyoruz? Türk Sinemasında Komedi, Türk Sinemasında Kitsch ve Queer başlıklarıyla düzenlenecek paneller İstanbul Modern'de gerçekleştirilecek. Panellerle ilgili ayrıntılı bilgi festival katalogunda ve film.iksv.org adresinde yer alacak.

    Suriye'de Neler Oluyor?
    8 Nisan Salı, Salon, 14.00

    Suriyeli yönetmen Talal Derki, Sundance'te Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan ilk uzun metrajlı belgeseli Humus'a Dönüş festival kapsamında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında 8 Nisan Salı günü Salon'da akademisyen Alisa Lebow'un moderatörlüğünde gerçekleştirilecek söyleşide Talal Derki, öncelikle savaş sırasında belgesel çekmenin farklı yöntemlerinden bahsedecek ve ardından da filmin hikâyesine nasıl dahil olduklarını anlatacak.

    Polonya Deneysel Canlandırma Sineması
    12 Nisan Cumartesi, Pera Müzesi, 16.00

    2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde festival kapsamında toplam 40 filmden oluşan 3 programlık özel bir bölüm hazırlandı. Bu bölüme paralel olarak Polonya Canlandırma sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden Mariusz Wilczy?ski ve film eleştirmeni Adriana Prodeus'la bir söyleşi gerçekleştirilecek. 12 Nisan Cumartesi Pera Müzesi'nde gerçekleştirilecek olan söyleşi deneysel canlandırma sineması ile görsel sanatlar arasındaki ilişki üzerine olacak.

    Manaki Kardeşlerin Kültür Mirası
    12 Nisan Cumartesi, İstanbul Modern, 16.00

    Türkiye sinemasının miladı olarak kabul edilen 14 Kasım 1914'te çekilen Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı filminden önce 1905 yılında film çekmeye başlayan Balkanların ilk sinemacıları Osmanlı vatandaşı Yanaki ve Milton Manaki kardeşlerin restore edilen filmlerinin tamamı, Türk sinemasının 100. yılı vesilesiyle festivalde gösteriliyor. Makedonya Sinematek Film Arşivi Direktörü Igor Stardelov ve yazar Sula Boziş'in Manaki Kardeşlerin kültür mirası üzerine konuşacakları söyleşi 12 Nisan Cumartesi günü İstanbul Modern'de gerçekleştirilecek.

    Sinema Yoluyla Bir Millet Yaratmak
    13 Nisan Pazar, İstanbul Modern, 17.00

    Birinci Dünya Savaşının 100. yıldönümü için hazırlanan özel bölüm kapsamında, sinema yazarı Rüdiger Suchsland'ın yönettiği belgesel Caligari - Wie der Horror ins Kino kam / Caligari, Korku Sinemaya Geldiğinde ve Alman sinemasının başyapıtlarından Menschen am Sonnta/ Bir Pazar Günü'nün beraber gösterimine paralel olarak Suchsland'ın konuşmacı olarak yer alacağı bir panel düzenlenecek. Belgeselinde I.Dünya Savaşı ertesindeki Almanya'yı, Weimar Cumhuriyeti'ni, o yılların dışavurumcu filmleri üzerinden analiz eden Suchsland, sunumunda bir kültürel araç olarak sinemanın o dönemdeki işlevinden, denk düştüğü kolektif ruh halinden ve toplumla sinemanın birbirini karşılıklı nasıl etkilediğinden bahsedecek. Sinema yazarı Engin Ertan'ın moderatörlüğündeki panel 13 Nisan Pazar günü İstanbul Modern'de gerçekleşecek.    

    Mülteciler ve Yaşamı Yeniden Üretmek
    15 Nisan Salı, Akbank Sanat, 15.00

    Suriyeli mültecilerin sorunlarına mercek tutmak amacıyla düzenlenen bu söyleşi; büyükşehirlerde ucuz emek olarak görülen eğitim, sağlık ve iş güvencesinden mahrum ve kötü barınma koşullarında yaşamaya mecbur bırakılan mültecilerin koşullarını temel insan hakları boyutunda ele alıp Türkiye'nin mültecilere dönük politikalarını ve ülkelerinden uzakta bir yaşamı kültür sanat yoluyla nasıl yeniden kurmaya çalıştıklarının hikâyesi konuşulacak. Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Hakan Ataman, yönetmen Ahmet Erkul, Suriyeli yazar Yasin El Haj Saleh ve Hamisch- İstanbul Suriye Kültür Evi temsilcilerinden Şenay Özden'nin katılacağı panel Necati Sönmez moderetörlüğünde 15 Nisan Salı günü Akbank Sanat'ta gerçekleştirilecek. Söyleşiye katılmak isteyenler yer kuponlarını, etkinlik sabahı 10.00'dan itibaren Akbank Sanat'tan alabilecekler.

    Kısmet: Türk Dizilerinin Kadınlar Üzerindeki Etkisi
    16 Nisan Çarşamba, Akbank Sanat, 15.00

    Kıbrıslı Rum yönetmen ve gazeteci Nina Maria Paschalidou'nun ikinci filmi olan Kısmet, Türkiye'de çekilen pembe dizilerin Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki kadınlar üzerindeki etkilerini inceliyor. Festival programında gösterilen bu belgeselin ardından film yönetmeninin yanı sıra Türkiye'den senaryo yazarı, oyuncu, televizyon eleştirmeni ve akademsiyenlerin katılımıyla bu fenomen mercek altına alınacak.

    FİLM FESTİVALİNDE PARTİLER

    Neil Young İstanbul'da
    9 Nisan Salı, Hard Rock Cafe, 22.00

    Festival kapsamında Neil Young'ın Bavulundan Şarkılar filmi, gösterimi sonrasında sizi Hard Rock Cafe İstanbul'da unutulmayacak bir geceye davet ediyor. Neil Young ve onunla etkileşimli müzikleri dinleyebileceğimiz gecenin konuk DJ'leri arasında Yekta Kopan, Aylin Aslım ve Görgün Taner de yer alacak. Neil Young ...Crazy Horse'un 15 Temmuz'da İstanbul'da vereceği ilk konser öncesindeki bu buluşmada, sanatçının en ilginç hitleri kadar, Buffalo Springfield'den Thom Yorke'a, Pearl Jam'den Chromatics'e "yolu Neil Young'dan geçmiş" birçok müzisyen ve grubun şarkıları dinlenecek.

    Fil'm Hafizasi'yla Geceyarısı Çılgınlığı
    11 Nisan Cuma, Topless, 23.00

    Big Bad Wolves / Büyük Kötü Kurtlar filminin geceyarısı gösteriminden hemen sonra Fil'm Hafızası işbirliğiyle 11 Nisan Cuma gecesi Topless'ta filmin yönetmeninde de katılacağı, gecenin ev sahipliğini yapacak sürpriz isimle bir parti gerçekleştirilecek. Geceyarısı Çılgınlığı gösterimine katılan izleyicilerin biletleriyle ücretsiz olarak girebilecekleri etkinliğin sınırlı sayıdaki biletleri 25 TL (tam) ve 15 TL (öğrenci) üzerinden temin edilebilir.

    Fil'm Hafizasi'yla Kısa Film Gecesi
    15 Nisan Salı, Salon, 21.00

    Fil'm Hafızası işbirliğiyle gerçekleşecek olan Kısa Film Gecesi'nde, festivalin yerli ve yabancı konukları, sinema sektörünün önemli isimlerinin bir araya geleceği, Hisar Kısa Film Seçkisi'nde yer alan kurmaca filmlerin gösterimi yapılacak. Katılımcıları eğlendiren klasikleşmiş Fil'mHafızası ödüllü yarışmalarının olacağı gecede sınırlı sayıdaki biletler 25 TL (oturmalı) ve 15 TL (ayakta) üzerinden temin edilebilecek.

    FESTİVALE PARALEL GÖSTERİMLER

    Kamerasız Adam: Alan Berliner Retrospektifi
    18-19-20 Nisan Cuma-Cumartesi-Pazar Akbank Sanat 16.00 / 18.00 / 20.00

    Çağımızın en önemli belgeselcilerinden Alan Berliner'in tüm filmleri, yedinci yılını kutlayan Documentarist'in işbirliğiyle İstanbul Film Festivali kapsamında gösteriliyor.

    Alan Berliner, Haziran 2013 başlarında Documentarist'in konuğu olarak İstanbul'a gelmiş ve bir sinema dersi vermişti. Aynı günlerde patlayan Gezi protestoları sonucu Taksim civarındaki salonların kapanması nedeniyle yönetmenin filmlerinin festivaldeki gösterimi iptal edilmişti.

    ABD'nin sayılı belgesel ustalarından Berliner'in filmleri böylece ilk kez İstanbul Film Festivali'nde Türkiye'deki sinemaseverlere ulaşacak.

    Filmlerinde her zaman kendi hayatı ve çevresindeki insanlara odaklanan, karakterlerini başta kendisi olmak üzere babası, kuzeni gibi yakın çevresindeki insanlardan seçen ya da telefon rehberinden bulduğu adaşlarını bir yemek masasında buluşturan Berliner, filmlerinin görsel malzemesini genellikle arşiv görüntüleri, aile filmleri ve buluntu imajlardan kotaran bir sinemacı.

    Tüm filmler Akbank Sanat'ta gösterilecektir. Gösterimler ücretsizdir.

    Filmler ve Gösterim Düzeni
    18 Nisan Cuma
    18:00 Şehir Baskısı 10' + Aile Albümü 60'
    20:00 Ailedeki Yabancı 60'
    19 Nisan Cumartesi  
    16:00 Gözü Tamamen 79'
    18:00 Aynı Anda Her Yerde 10' + Kimseyi İlgilendirmez 60'
    20 Nisan Pazar
    16:00 Büyük Kuzen 79'
    18:00 En Tatlı Ses 60'

    Vicdan Filmleri
    9 Nisan Çarşamba, Atlas 3, 21.30

    Hrant Dink Vakfı, "Gelin, Vicdanımızla Bakalım" çağrısıyla dünyanın her yerinden eli kamera tutan, amatör, profesyonel herkesi film çekmeye davet ediyor. Bu daveti kabul ederek kamerasını vicdanına çeviren en fazla 5 dakika uzunluğundaki 38 kısa film, "Vicdan Filmleri" projesinin dördüncüsünde bir araya geldi.

    31 Mart-11 Kasım 2013 tarihleri arasında www.vicdanfilmleri.org adresine yüklenen kısa filmler, Ahmet Boyacıoğlu, Cem Mansur, Petros Markaris, Rakel Dink, Susanna Harutyunyan, Thomas Balkenhol ve Yeşim Ustaoğlu'ndan oluşan uluslararası jüri tarafından belirlenen 20 film, İstanbul Film Festivali kapsamında 9 Nisan 21.30'da Atlas 3 sinemasında gösterilecek.

    Vicdan Filmleri Listesi

    - Hakan Yaman / Fatih Pınar
    - Tik-Tak Tak-Tik... / Ufuk Erden
    - Life With Always Open Eyes / Eduard Mkhitaryan
    - Ahmet Atakan / Fatih Pınar
    - 1 Mayıs / Hasan Kılıç
    - Sun in My Hand / Aram Kocharyan
    - Nevmid The Desperate / Suat Senocak
    - Görmek / Ufuk Erden
    - Karanlık ve Kalabalık / Tuna Tetik
    - Duymak / Ufuk Erden
    - Burdayım Burdayım / Soner Sert
    - Sevgi Kuşun Kanadında / Ufuk Erden
    - Konuşma / Talk / Selçuk Özgül
    - Enkaz / Ahmet Çiftçi
    - Karanlığın İçinde / Ramazan Kızılırmak
    - Önce Sola Sonra Sağa / Ümit Çakal
    - Life / Uğur Günay Yavuz
    - One Line / Dimitris Argyriou
    - Disconnected / Nail Pelivan
    - Kör Kayalar Ölümcül Halkalar / Tahir Bozkurt

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow