hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2.el araç alırken dikkat edilmeli

    2.el araç alırken dikkat edilmeli
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Sektör yetkililerinden Cihan Emre ,"Satın almayı düşündüğünüz otomobilin yüksek ya da düşük kilometreli olması, otomobilin genel durumu hakkında gerçek bilgiyi vermeyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, direksiyonda, pedallarda, koltuklarda, el freni ve vites topuzunda aşınma, parlama var mı, yırtık var mı, kilometresi düşürülmüş bir araçla karşı karşıya olabileceğiniz gibi, düşük kilometreli ancak şehir içinde kötü şartlarda kullanılmış bir araç da satın almak üzere olabilirsiniz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emre şunları sıraladı:'Kaporta aksamındaki parçalar arasındaki boşlukların standart dışı çok aralıklı görünmesi, doğru onarımların yapılmadığının ipucudur. Alacağınız otomobilin standart donanımında deri koltuk, multimedya sistemi gibi ekstra aksesuarlar olmadığı halde sonradan bayi tarafından takılmışsa, aracın kapılarında sök-tak işlemi dahi olabilir. Koltukları yerinden sökmek adına yapılan bu işlem sonrasında satacağınız araçta 4 parça değişen çıkma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gösterge tablosunda yanan airbag-motor arıza ışığı, park freni ışığı, yağ uyarı ışığı gibi ışıklar da tüketicilerin gözünden kaçmamalı. Diğer yandan araç üzerindeki şasi numarasının bulunduğu bölgede bir tadilat var mı ve ruhsattakiyle uyuşuyor mu, kontrol edilmesi çok kritik önem taşıyor, zira alacağınız aracın şasi numarasının değiştirilmiş olma ihtimali var. "

    Cihan Emre,"Tüm bunlar dışında en yakın arkadaşınız ya da akrabanızdan dahi araç almayı düşünseniz dahi, mutlaka detaylı bir check-up, ekspertiz yaptırmak siz tüketicileri yüzbinlerce TL'yi bulabilecek zarardan koruyacaktır" diye konuştu.

    Kalite belgesi olmalı

    Sektör yetkililerinden Ünal Ünaldı ise şunları kaydetti:

    "İkinci el otomobil satın alacak tüketiciler, ileride masraf çıkarabilecek bazı hususları ekspertize gitmeden önce kontrol edebilirler, iç ve dış aydınlatma ampülleri, klimanın tam randımanla çalışıp çalışmadığı tüketiciler tarafından kontrol edilebilir, yine lastiklerin genel durumu, dişleri gözle kontrol edilebilir ve üretim tarihi lastik yanağı üzerinden tespit edilebilir. Aracın motor yağı durumu ve soğutma suyu durumu da kaput açılarak aracı satın almayı düşünen tüketiciler tarafından kontrol edilebiliyor, mümkünse bir test sürüşü yaparak direksiyonda gaza basmada ya da frenleme esnasında titreme var mı, sağa sola çekme var mı, bu gibi direksiyondaki titreme durumları fren sisteminde, yürüyen aksamda ve akslarda bir problem olabileceğinin ipuçlarıdır. Bu basit kontrollerin ardından tam kapsamlı bir ekspertiz yaptırarak profesyonel teknik ekibin ancak yakalayabildiği hataların tespitini gerçekleştirebilirler. Gidecekleri ekspertiz şirketinin kurumsal ve TSE-HYB Belgesi'ne haiz olup olmadığına da dikkat etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle aracın iskeleti olan şasinin kontrolünün ihmal edilmemesi gerektiğine işaret eden Ünaldı,", geçmişte ağır bir hasarda aracın iptidai yöntemlerle onarılıp onarılmadığını ele verir. Bizler ekspertiz noktalarımızda elektronik şasi tespiti teknolojisini kullanarak, yüzde yüz rasyonel verilerle tüketicilerin can ve mal güvenliğini korumayı hedefliyoruz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow